Ремонт на часовници тип цилиндър

мitakaaa
Специалист
Reactions:

Re: Ремонт на часовник тип цилиндър

Мнение от мitakaaa »

Ще я сваля. Но за избиване на оста ще трябват инструменти като тези - само дето аз нямам и ще трябва да намеря някаква тънкостенна тръбичка. Освен това трябва да премеря с микрометъра дебелината на оста-цилиндър и ако е примерно 1,5 милиметра, да избивам с тръбичка 1,4 мм. Мисля че така е добре
Изображение

Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Свалих спиралата първо с помощта на бръснарското ножче, а после след като то направи малко място и с най тънката отверка
Изображение

Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Определено игла ще използвам за тръбичка за избиване , но тази е малко широка - за целта се ходи до аптеката. Ами отивам.
Изображение
ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse »

Доколкото виждам, при теб е счупена шийката на горния тампон. Аз обикновено избивам тампона отвътре навън през Г- образния прорез, без да свалям оста от баланса. Има специален инструмент сред зъмбите на зъмбалъка за тази работа. Лошото е, ако е много стегнат тампона, или ако е хлабава оста в баланса - и в двата случая тръгва цялата ос да излиза, а не само тампона. Когато не излезе тампона лесно, трябва да се свали оста и странично да се почукне, има и за това специален накрайник, за да се валцова леко и тампона да отпусне. После пак се избива отвътре навън, ама също трябва много да се внимава.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

А можеш ли да направиш снимка на този инструмент - може да си го изработя ако не е чак толкова сложен.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Ето - оста е избита с помощта на медицинска игла
Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Трябваше да кажа че съм белязал преди сваляне на спиралата къде точно се намира прореза на втулката (втулката на спиралата) Вижда се черната точка на последната снимка. Ако не се монтира пак там - все едно нищо не е направено Тоест после ще трябва да се превърта за да си намери мястото, но е по добре от сега да се знае.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Да си призная - с избиването на ''тампона'' не се справям - трябва да измисля инструмент - ако имате идеи , помагайте.
ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse »

мitakaaa написа:Да си призная - с избиването на ''тампона'' не се справям - трябва да измисля инструмент - ако имате идеи , помагайте.
Първия инструмент, който си направих за избиването, беше от дамска фиба, после си взех зъмбалък и имаше там едно пригодено за избиване на тампони. Ето как е описан този процес в книгата на Чичов и Фендян "Механически часовници":
Изображение

Изображение

Изображение
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

В общи линии и аз горе - долу така си представях нещата. Замбалък имам със 120 елемента. Определено ще е основния инструмент, но точно такава част за избиване на ''тампоните'' няма. Мисля че е добре да си направя. И не само че мисля ами и ще направя. Вероятно за известно време ще забавя ремонта , но е добре нещо като се прави , да е както трябва. Иначе започна ли да чупя осите - каква ми е ползата. При прочита обаче ако добре съм прочел , научих нещо важно при смяна на тампон за което не се бях сетил. Всъщност излиза че се набива цилиндърчето във тампона а не тампона в цилиндъра. И като се замисля е точно така и е много правилно. Тампона се слага в отвор на наковалнята (тази която е в комплекта на замбалъка) с шийката на долу. Върху него се поставя цилиндъра. Инструмента който трябва да направя ще наподобява латинско L . Хоризонталната част L се вкарва в прореза на цилиндъра така че да лежи на двете стени. Върху вертикалната част се почуква леко и така се набива цилиндъра в тампона. Той (цилиндъра) ще влезе до положение докато подпре в плоскостта на наковалнята. Ами то толкова трябва. Мисля че това е начина. Утре ще ви кажа.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Да, всичко е така, само това колко дълбоко да влезе тампонът в оста зависи от това колко дълга трябва да стане тя като цяло. Защото не е сигурно, че тампонът който поставяш е същият като този дето си го извадил.
ironhorse
Напреднал
Reactions:

Мнение от ironhorse »

nevenbekriev написа:Да, всичко е така, само това колко дълбоко да влезе тампонът в оста зависи от това колко дълга трябва да стане тя като цяло. Защото не е сигурно, че тампонът който поставяш е същият като този дето си го извадил.
И освен това трябва предварително да се провери и дали дебелината на шийката отговаря, защото тампоните се различават и по нея (на мен даже това винаги ми е бил основния проблем). Пробва се предварително тампона в камъка на моста на баланса - трябва да влиза точно, без голяма хлабина и да не потъва прекалено дълбоко (той опира като влезе в подложния камък). Ако там всичко е наред, тогава набиваш тампона, колкото е необходимо за да стане оста точно толкова дълга, колкото е била.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Определено научих основните неща. Принципа по който се работи, какви инструменти са нужни, кое как се прави и определено при налични специални за някои операции инструменти не би било сложно. Аз се заех с този ремонт без да съм сигурен че ще го докарам до края, но за мен важно е да го науча. А предполагам че който е следил темата също е разбрал. Но препоръката ми е първите подобни ремонти да се правят на джобни. Колкото по-големи, толкова по-добре. В случая че замразя ремонта до тук, тъй като от няколко часовото ровене и пробване , не открих нито един тампон или цял цилиндър който да отговаря на нужния ми размер, най вече диаметър. Както и дебелината на връхчетата. И както казваме при нас - козата си иска пръч - само дето него го няма в момента. Ще се поровя в Ибей - мисля че съм виждал такива резервни части. Дори имам доста цилиндри със заплетени и скъсани спирали и при ровенето в ибей намерих един дето е пуснал разни спирали. Но тук пък ми се отваря новия проблем - размерите и обозначенията. Все още това не съм изучил, а то е също толкова важно както всичко останало.Ето например това - на пликчето пише 10 1/2 и нищо повече . Та кое е и какво е 10 1/2
http://www.ebay.com/itm/Hairspring-LOT- ... 3ce29d0b48" onclick="window.open(this.href);return false;
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

http://www.ebay.com/itm/Balance-Staff-C ... 5665ef39a3" onclick="window.open(this.href);return false;
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Едно инструментче ,местя в другата тема :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”