Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от varban »

rosen_er написа:Ще кажа само-Хубав Алмаз icon_clapМного хубав.
Ааа, а аз реших от утре... така де, от август... сигурно някъде къде септември да мина на механика! Още повече, че със старанията на Сейкоша-сан имам копче, даже копче и половина - 2809 :-)
Остана останалото - всичко останало до часовник :-D
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Имам,имам и развалени.Ще извадя от там.
Задръж за сега.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Просто ми е на път да купя едни механизми и има и неработеща Волна,та мога да я включа към поръчката. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Гледам нещо последните 1-2 дни,взехме нещо да се посъбираме във форума,да се излюпваме.А дано,радва ме n_thumbsup
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Seikosha написа:Просто ми е на път да купя едни механизми и има и неработеща Волна,та мога да я включа към поръчката. :)
Включвай,тези механизми все ще влезат в работа.
Само да му е здрав пиньона.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Мишо,стана пиньона от 22 камъковия.
Само трябваше да му направя профилактика.

ИзображениеИзображение

Часовата и минутната мисля,че са правилни.
Секундната е от Волна,или прецизен.
И коронката ме съмнява.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Браво icon_clap станал е. Да беше сега при мен,че да му туря един надпис и маркери :wink: За стрелките, моят беше със стрелки като пристигна,а като търсех из пликчетата си помислих ,че съм събрал от другите механизми,ама после видях първата снимка на Алмазчо като пристигна миналата година и се вижда ,че е със стрелките си, твоят е с друг вид цифер и сигурно са си такива ориджиналите,за секундната...не мога да преценя,стои ми малко къса,да не и е счупено връхчето? n_sad Касата ти е много запазена,а коронката .... и мойта едвам намерих и едва ли е оригинална,от цялото торбе с коронки,една единствена стана по размер на ремонтоара и подходяща на вид. Абе ай с'я,няма да ги продаваме на Марк Гордън я :D
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Сега ровнах в нета,че и аз не бях съвсем наясно. Хубо ,че моите наистина са оригинални,само гледам ,че връхчето е в червено,а като ги видях и тези позлатени каси,....мммм май моя Алмазчо ще ходи на златна баня .Снимките са от Уотчру а там се чудят на един Кировски,със същията циферблат и каса :o Пламе ,твоят доколкото го виждам моделът е със стрелки с пълнеж,а секундната май си е такава.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Моите стрелки си бяха на един 18 камъков механизъм.
Иначе на механизъм от Волна имам стрелки с пълнеж.
Ама като порових видях Алмази и с такива стрелки.
Ето един от Горна Оряховица.
http://www.ebay.co.uk/itm/Almaz-18J-cal ... 2a3e151c4a" onclick="window.open(this.href);return false;
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Бе, все Чистополски са, гледах просто пропорционалността, с твоя цифер има един като с моите,един като твоите и четири са с пълнеж. за това ти ги показах,пък ти си решавай дали ще ги сменяш,аз ако съм ,не бих се зорил толкова,те явно през годините и по партиди са ги мешали толкова много,че сигур каквото и да сложиш ,ще е оригинал. Става въпрос за Волната и Алмаза,виж при Востока май-всички са от тънките :redface
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Това още от заводите, пък ако минат по няколко пъти през часовникари, съвсем става една... Добре, че доста русначета са виждали бензин и масло само га са се раждали :-)
Бай Пенчо часовникаря от Бяла Слатина като видеше зор със стрелките, пускаше един магнит по пода и все излизаха две-три подходящи :-)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Да ви покажа първо новата придобивка от вчера, само за миг,за нея ще пиша като му дойде времето,машина с два камъка,счупен баланс и няма ремонтоар. :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

От тук нататък да се хващаме на работа,ако може помагайте :)
Та вдъхновен от подкараната Урания и новите си очила

Изображение

просто ме напъна да разпарчетосам нещо,пак джобно,че белким виждам в какво ровя. В една торбичка се сещам ,че имам 4 Сими,всички непродуктивни и само едната със здрав баланс.Обаче две от машините като ги гледам уж еднакви на пръв поглед
Изображение

Изображение
Изображение
Изображение

Едната е сус здрав баланс,но барабанното клело има по-малко зъби отколкото му трябват,после се разбра и защо са му опадали,а другата машина е със здраво колело,викам си ще ги сменя и ще се оправят нещата :wink: Да ,ама не :lol: Оттук нататък става пак една история,то при мен, май квото пипна все на историческо става :) Понеже всичко е потънало в мръсотия,решавам аз,да направя първото си след 45г. някъде разглобяване и профилактика на часовник. Та свалям циферблатите и на двата и нали съм дилетант без да правя анализ,го разпарчатосвам и ги удавям частите в бензина,барабар с целият друг механизъм.

Изображение

Изображение

Започвам аз да оглеждам изсъхналите детайли и първото което виждам,че анкера е без един палет
Изображение
Поглеждам другият дето е цял,като,че ли всичко му е наред,ай ся и него ще сменям,другото което забелязвам от лицевата страна,че на уж здравият не само анкера,ами и тиражният лост (ако бъркам понятията моля поправяйте ме,че белким се науча :) ) Ма на другият е здрав :D

Изображение

Изображение

После поглеждам и централното колело - изкривено :o
Изображение
Аааа,викам си няма да стане така и почвам малко помалко да разпарчатосвам и вторият механизъм,много интересна пружина има на собачката,а водещото колело имаше една втулка вътре ,която ме озори докато излезе (да отбележа,че не изгубих нито една част при разглобяването и на двата icon_clap
Изображение

Изображение

Изображение

Остана само агренажа ,пробвах да завъртя такалетата ,тц ,анкерното колело се криви като маймуна в лунапарк. Доразглобявам и гледам , Анкерното колело зъбите му щръкнали нагоре кат на глиган, а средното колело ,оста му счупена icon_crazy ,тъй го е напънала пружината,че е изкривил и анк.колело,е как да се движи :)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Та накрая се получиха две купчинки тъй приятни за взора на някои хора,а у мен предизвикаха силен потрес,че както и бях забравил да снимам подробно,ще трябва по нюх да сглобявам.
И почнах ази по купчинките да броя: "Тука има - тука нема " абе не знам как се нарича обратното на каръка,ама това си е едно към милион да се случи,нямаше нито една и съща част в саатите ,която да беше повредена и в двата механизма!!! :o Е ако и това не е чудо,да не забравяме, че става въпрос за повредени : баланс,анкер,анкерно колело,средно колело ,централно колело, тиражен лост,барабанно колело,това са 7 части ,то друго почти не остана

Изображение

Намазах пружината на единият барабан,без да я развивам имаше добър син цвят без следа от корозия и слепване,при две три навивания,ще си поеме мазнинка. Другото което обаче чак сега видях по платините,че може да си приличат механиките,ама се и различават,единият е с подложни камъни,а другият е без,то и за това само на единият има надпис 15 камъка,иначе камъни на мостовете отгоре има,но откъм страната на циферблата - не и има едни означения до баланса като едното е REF (сигур референтен номер) 791 , а на другият REF 793 , за кое се отнася и дали ще има несъвместимост на частите ,предстои да разбера,мисля,че е за баланса,но може и да не е така.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Реших да пробвам баланса,както са ме учили,намазах го подобава и го сложих на оригиналната платина, импулсният камък заспа точно срещу чопчетата за анкера ,а спиците са на 90 градуса спрямо него,завъртях го, направи десетина оборота и спря,вторият път малко повече,предполагам от току що сложеното масло ,извадих секундомерът Панчо :wink: и завъртях баланса ,като засякох време,точно 35 сек, продължи да се движи като постепенно намаляше ход и си спря пак точно на местото,много се обрадвах,но тогава и забелязах нещо странно в спиралата ,беше изкривена нагоре и почти или опираше в моста,иначе спиралата я гледах и си стои добре в свободно положение ,няма изкривявания и от какво се получава това ,не ми е ясно,а видимо не пречи на движението,макар,че едва ли е така,пробвах и на другата платина,все същото Някакви идеи?

Изображение

Изображение

P.P. A и още нещо,смятам да почна монтажа на частите в.у платината с подложните камъни,дали ще има значение,то така или иначе частите са сборни и от двата.
percusst
Напреднал
Reactions:

Мнение от percusst »

На мен ми се е случвало спиралата да е леко кривната от колонката, демек външния край на спиралата. една идея да е кривната и хоп опира в моста.мисля, че не е редно да опира.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Ако не опира може да не я пипаш.
Ако търсиш перфектност може леко на натиснеш
там където спиралата е хваната за моста.
Първо по леко да видиш посоката на отклонението.
Ама внимателно,че после да няма усложнения

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Кво мога да кажа... стискам палци :)

Нали мажеш пружината с маслото от втората пратка? То наглед е по-гъстичко, така че не можеш го сбърка с маслото на Лаврентий (да е жив и здрав!, сума народ от форума мажат с негово масло по груби сметки, повече от стотина саата са се свестили от него :))

За броенето - още не умееш да броиш.
Тази машина сигурно е с 18000 полуколебания в час, или 5 полуколебания в секунда, или 2.5 цели колебания - все едно е.
Ние броим целите.
Значи, отклонил си баланса и си щракнал Панчо, и като е спрял, си го щракнал още един път. И на брояча е било 35 секунди.
Е как ще са толкова малко: 2.5 х 35 дава над 80, почти 90 колебания.

Броиш до края! И тези, микроскопичните! Те са най-важни! Докато престане съвсем да мърда.
Ако балансът прави няколко едри маха и после спира, като влак от внезапна спирачка, значи работата е зле.

Така че при теб работите с баланса са не много добре, ама съвсем не зле :)
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”