За китайския финиш - нормално е, когато си виждал само нискобюджетни часовници, или реплики. Аз например не виждам по какво се различава финишът на Fiyta Dakar, турбийонът на WUS или на този часовник, от финиша на средния клас швейцарски (започвайки от Tissot и завършвайки с Омега например). При едно ходене в София на среща с колега от другия форум, той донесе да ми покаже няколко часовника точно от този клас, и мога да ти кажа, че и при тях при по-внимателно взиране се виждаха дреболии, които номално не се забелязват. И ако часовникът струва 200-300 лв, може да си кажеш "ами за толкова пари - толкова", но за часовник в ценовия диапазон 5000-10000 това изобщо не трябва да се допуска.
И при китайските важи същата логика - ако часовникът струва 200 лв, можеш да очакваш финиш като за 200 левов китайски часовник (въпреки, че е съпоставим например с 500 или 1000 левов швейцарски). Ако струва 2000 лв, не е нормално да очакваш финиш на 200 левов, и всяка дреболия би следвало да те дразни. Е, аз в изброените по-горе часовници не откривам нищо, което да ме подразни. И го намирам за напълно нормално, при часовниците от този ценови клас качественият контрол би трябвало да е на изключително високо ниво, и просто да не се допуска до пазара нещо компрометиращо.
Съвсем друга тема е за дизайна. Часовникът може да е перфектно изработен без отклонение с микрони, идеално финиширан, и въпреки това да го погледнеш бегло и да подминеш. Това е необяснимо, ирационално чувство, което не може да го обясниш с думи - просто един ти харесва, а друг не. Да не говорим, че често "нещото" в дизайна може да е съвсем минимално, дори да не осъзнаваш кое точно е, но това да наклони везната към харесване или пренебрежение. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че швейцарските часовници не ми харесват - напротив, има наистина невероятно красиви, които моментално те пробождат в сърцето

. Но... там идваме на третата тема - цената.
И така, стигам до една скала на подредба на часовниците по съотношение "харесване/цена". Нарочно не пиша дизайн, финиш, красота и т.н., защото както споменах, харесването е силно субективно усещане. Та скалата според мен е:
1. Часовник, който не би си купил на никаква цена (естествено имам предвид часовник за носене), просто защото не ти харесва. Няма значение страна-производител, марка, състояние, цена или нещо друго. Факт - не ти харсева и даже да го сложиш един-два пъти, няма да го носиш.
2. Часовник с приемливо за тебе съотношение харесване/цена. Да, харесва ти, и можеш да си го позволиш. С удоволствие ще го носиш и ще ти носи наслада всеки път, когато с повод или без повод погледнеш към китката си

3. Часовник, който ти харесва, но не можеш да си позволиш. Дизайнът те грабва, мислиш за него, но по дяволите, защо е толкова скъп

. За съжаление много хора започват да търсят "подобен", но по-евтин. Някои си взимат хомидж, други - реплика, но не е същото. Много често, както споменах по-горе, даже не можеш да обясниш какво точно не е същото. Може и да е само в мозъка ти, но не е същото.
И така, малко по малко, стигнах до отговора на другия ти въпрос "защо трябва да е толкова скъп като нов"? Аз считам, че не е скъп като нов. Ти защо считаш, че е скъп? За това, че е китайски? По какво отстъпва на Longines или Fortis (съвсем произволно избрани марки)? Като качество - по нищо, отстъпва по субективни "качества" - история, или пък престижност. Е, историята не може да се промени, но другото вече се променя - Seagull, Shanhai и Beijing вече са разпознаваеми марки сред любителите, и бавно, но постоянно заемат място и сред не-познавачите. В края на краищата защо ги пиша тези ревюта
В случая този часовник за мен беше в третата част на скалата. Не, че не мога да си го позволя като нов, но има и възпиращи детайли. И добре, че ги има...

Но при намаляване на цената, той изведнъж от трета мина във втората част от скалата. И както виждаш, вече е на ръката ми
Ей, голямо писане падна, ама дано сте ме разбрали правилно. Пък и да не сте, ще пишете, и ще стане дискусията, нали затова са форумите
Поздрави, Миро.
Pavlin написа:Тактики има Миро и в купуването на неща които желаем, на угодни нам условия

Целият ни живот е една тактика. А конкурса за сега върви много добре и нека си го запазим такъв!
Не съм голям фен на китайския финиш, но слагам ръка на сърцето и казвам че този часовник истински ме грабна!
Просто не намирам забележка, плюс това намирането на части за машината не ми се вижда чак толкова скъпо и трудно като за швейцарския вариант.
Единствено не разбирам защо трябва да е толкова скъп като нов?! Има доста реплики със същата машина на по ниска цена, но явно си е опит за налагане на марка и престиж, а не просто реплика.
На твое място не бих го пипал. Не знам как ще го преживея ако ми надраскат циферблата!?!