джобен часовник-Думонд

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
h.painkov
Напреднал
Reactions:

джобен часовник-Думонд

Мнение от h.painkov »

От година,две имам бръмбари в главата и предимно по джобни часовници се заглеждам и интересувам,такива които са произвеждани и внасяни в осмаската империя.Какво Ви е мнението за тези с марка Думонд с двойно часово време,механиката е различна от обикновените и това отразява ли се на точността и къде са произвеждани тези часовници?
Скоро в аукциона имаше един такъв и го изпуснах,много ме впечатли...

Изображение

Изображение

А този го намерих в немски сайт...

Изображение

Изображение
h.painkov
Напреднал
Reactions:

Re: джобен часовник-Думонд

Мнение от h.painkov »

Здравейте колеги.От месеци никой не изказа някакво мнение за този тип часовници с двойно часово време.След месеци колебания се сдобих с часовника от първите две снимки.Да споделя мнението си за него.След уговорена среща с продавача лично го огледах и на живо е разкошен,все пак има нужда от почистване и профилактика.Часовника беше навит,когато отидох на огледа и един час работи безупречно и двете часови зони синхронно си вървяха стрелките.От момента на срещата след цели 30 часа спря да работи,като за това време изостана само с 5-7 минути приблизително.Да кажа само,че цифера е сребърен с позлата,а дали са ръчно гравирани такива цифери незнам,но е много красив.Предстои му след месец профилатика и тогава ще се похваля с подробни снимки преди и след профилактиката.
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

Аз само мога да отбележа че е много красив! Но за съжаление нищо не мога да кажа за самия часовник :)
Все пак честито за придобивката! :)
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

То наистина много интересно нещо. Аз сега като мисля - ама не съм погледнал в чичо Гугъл - Турция да не е разположена в два часови пояси. Определено часовника е правен за някоя такава страна - която в тогавашния момент да е била много голяма и обхващаща повече от един часови пояс - каквато тогава е била Османската империя. това е интересно решение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Уважаеми колега,абе, Митак, :) тука часовите пояси нямат нищо общо,единият диал показва часовото време по мусюлмански тертип, а другият е за христиене :) Така ,че и собственика на красотите ,да не гледа синхрона,ами да си ги настрои както требе ,точно синхронно не трябва да се движат :wink: Тука в разни теми ,много се обсъжда в колко часа започва денонощието в мусюлманският вариант,някой спомена ,че е в 19ч. когато почвали заверите :lol: Не съм на сто процента сигурен,но ако си спомням правилно(което пък е относително на моята възраст) новият ден за мусюлманите започва с първата молитва,т.е. в 05.00ч.Другият час който съм чувал е 02.00 тъй нареченият час на бика,ма мисля ,че първият е по верен. Повтарям не съм сигурен,но че часовите пояси нямат нищо общо.в това - да! :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
h.painkov
Напреднал
Reactions:

Мнение от h.painkov »

Dumont Guinand-Chaux de fonds.Достатъчно е само Думонт Гуинанд да се напише в гугъл и излизат всички изображения на часовници с такава марка.Там има 3-4 подобни,като единия е моя.Някъде прочетох,че са били консулски часовници,та затова с две часови времена.Има часовници с турски,римски има и с арабски цифри.Какъвто и да е,радва и окото и душата и цъкането у е приятно,цели 30 часа.
https://www.google.bg/search?q=dumont+g ... 53&bih=466" onclick="window.open(this.href);return false;

Това е линк към други подобни машинки.

Втория линк е към обявата която беше на часовника в аукциона,тука има повече снимки да видите,тъй като още не съм направил мои фотоси.

http://auction.bg/A1819191-Dumont_Guinand-2_time_zones" onclick="window.open(this.href);return false;
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

E, аз го казах без много да премислям. То в 00, оо часа вече ми е трудно и мисленето. И незнам точно какви са били намеренията на конструкторите щото не съм прочел още никъде нищо. Ама това за християни и мюсюлмани като почна да мисля - може и да не е бил специално за Турция. То там имало ли е християни изобщо? Виж в някоя друга страна може да са били и повече - та да са правили часовник с римски цифри. Но вместо да си съчинявам свободни историй - май е по добре да се намери повече информация от знаещи люде. А иначе часовника е много впечатляващ. Аз лично не бих търпял да не ровя за информация до сутринта ако го имах.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Глупости общо взето. Правя само една корекция на писаното от мен защото не е съвсем точно,По скоро трябва да се говоти не за мусюлмански и христиански ,а за турски символи и такива приети в цял свят.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

h.painkov написа:Dumont Guinand-Chaux de fonds.
По французко се произнася Дюмон Гинан - Шо дьо фон. В Страната на красивите крави - сигурно пак така. Виж, в Белгия могат и Думонт да кажат - те така приказват, че сами със зор си разбират.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

h.painkov написа:Здравейте колеги.От месеци никой не изказа някакво мнение за този тип часовници с двойно часово време.След месеци колебания се сдобих с часовника от първите две снимки.Да споделя мнението си за него.След уговорена среща с продавача лично го огледах и на живо е разкошен,все пак има нужда от почистване и профилактика.Часовника беше навит,когато отидох на огледа и един час работи безупречно и двете часови зони синхронно си вървяха стрелките.От момента на срещата след цели 30 часа спря да работи,като за това време изостана само с 5-7 минути приблизително.Да кажа само,че цифера е сребърен с позлата,а дали са ръчно гравирани такива цифери незнам,но е много красив.Предстои му след месец профилатика и тогава ще се похваля с подробни снимки преди и след профилактиката.
Не съм изказал мнение, защото не съм видял поста. Прекрасен стар часовник. За механизма - нормален, хубав стар швейцарски анкерен ход. Това че има 2 циферблата принципно нищо не променя и не се отразява на точността и продължителността на работата.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”