Кое е по-трудно - амплитуда или херметичност
Re: Кое е по-трудно - амплитуда или херметичност
Много полезна тема! Да служи като ръководство за реда на разглобяване и сглобяване.
Отличен туториал, дет се вика. 

"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Ако трябва, ще разглобя някой таралясник и ще помоля някой да снима, какво точно правя. Вероятно е разумно да допълня темата на Невен за равновесното положение - именно с пеперудката на мен ми просветна, как работи въобще часовник с баланс. До тогава ги правех да цъкат, а не да работят.
Да, когато проверявам Q-фактора на колебателната система, анкер няма. Само баланс, спирала и опорите. По този начин проверявам, дали наистина са ниски загубите от триене. А триене може да има както от опорите, заради износени камъни, оси, подложни камъни, лошо миене и мазане, така и заради допиране на витки на спиралата в съседни участъци или в моста, или в баланса.
Факт е, че ако спиралата не е в час, има да чакам 100 колебания. Ако, разбира се, това не е някоя Молния. За такива мощни и тежки (по-точно с голям инерчен момент) баланси определено колебанията трябва да са над 100 - 36504 направи 300 до пълно спиране
И обратно - колкото и да се мъча с дамски часовник, 100 колебания много рядко получавам, май само на Зорки калибър 20 милиметра.
За отклонението - все едно, в коя посока е. Отклонявам обикновено с клечка за зъби на 180 градуса, пускам и броя. След това пробвам и на по-голям ъгъл, и гледам, как "диша" спиралата на висока амплитуда, и се стремя да запомня картинката. Помага за мигновена оценка на амплитудата по свиването и разпускането на спиралата.
След като свърша с броенето, поглеждам, къде е импулсния камък в покой. Ако не е точно на оста опора на баланса <---> опора на анкерната вилка, уточнявам. И пак врътвам, като гледам вече картинката на спиците - дали те се събират точно на камъка на анкерната вилка.
И чак след това мирясвам, слагам баланса на страна и почвам собствено сглобяването.
Ако имам съмнения в анкерната вилка, мога да я сложа и нея, без анкерно колело, само вилка и баланс, и да проверя още един път равновесието, като вече гледам палетите. И да видя, дали се клати свободно с анкерна вилка. Колебанията трябва да са по-малко, но не трябва да се вижда, как баланса спира, като спънат кон. Пак трябва сравнително свободно да се колебае и да спира на края с постепенно намаляща амплитуда.
За да завърша проверките, ще кажа, че освен трена проверявам вече при сглобяването на ангренажа и анкерната вилка и притеглянето, и отскока на анкера. И ако го има на всичките зъби, съм сигурен, че като сложа баланса, часовничето ще тръгне като свят - де ще ходи, аз вече всичко съм му проверил. Остава само да уточня равновесието, да оценя амплитудата, и ако е добре, да почна настройките на точността. Само че първо оставям да поработи няколко дни, щото на съветските механизми след такава профилактика амплитудата е около 300
Да, когато проверявам Q-фактора на колебателната система, анкер няма. Само баланс, спирала и опорите. По този начин проверявам, дали наистина са ниски загубите от триене. А триене може да има както от опорите, заради износени камъни, оси, подложни камъни, лошо миене и мазане, така и заради допиране на витки на спиралата в съседни участъци или в моста, или в баланса.
Факт е, че ако спиралата не е в час, има да чакам 100 колебания. Ако, разбира се, това не е някоя Молния. За такива мощни и тежки (по-точно с голям инерчен момент) баланси определено колебанията трябва да са над 100 - 36504 направи 300 до пълно спиране

И обратно - колкото и да се мъча с дамски часовник, 100 колебания много рядко получавам, май само на Зорки калибър 20 милиметра.
За отклонението - все едно, в коя посока е. Отклонявам обикновено с клечка за зъби на 180 градуса, пускам и броя. След това пробвам и на по-голям ъгъл, и гледам, как "диша" спиралата на висока амплитуда, и се стремя да запомня картинката. Помага за мигновена оценка на амплитудата по свиването и разпускането на спиралата.
След като свърша с броенето, поглеждам, къде е импулсния камък в покой. Ако не е точно на оста опора на баланса <---> опора на анкерната вилка, уточнявам. И пак врътвам, като гледам вече картинката на спиците - дали те се събират точно на камъка на анкерната вилка.
И чак след това мирясвам, слагам баланса на страна и почвам собствено сглобяването.
Ако имам съмнения в анкерната вилка, мога да я сложа и нея, без анкерно колело, само вилка и баланс, и да проверя още един път равновесието, като вече гледам палетите. И да видя, дали се клати свободно с анкерна вилка. Колебанията трябва да са по-малко, но не трябва да се вижда, как баланса спира, като спънат кон. Пак трябва сравнително свободно да се колебае и да спира на края с постепенно намаляща амплитуда.
За да завърша проверките, ще кажа, че освен трена проверявам вече при сглобяването на ангренажа и анкерната вилка и притеглянето, и отскока на анкера. И ако го има на всичките зъби, съм сигурен, че като сложа баланса, часовничето ще тръгне като свят - де ще ходи, аз вече всичко съм му проверил. Остава само да уточня равновесието, да оценя амплитудата, и ако е добре, да почна настройките на точността. Само че първо оставям да поработи няколко дни, щото на съветските механизми след такава профилактика амплитудата е около 300

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Това го пропуснах. В три-четири - надолу, нагоре с цифера и поне в една вертикална.trk2 написа:В колко позиции правиш теста?
Ако има голяма разлика между двете хоризонтални, отварям и гледам тази опора, която е отдолу. Ако вертикалните са много по-зле от хоризонталните - примерно 110 на 40...50, тогава гледам луфта - може да е много голям, като на този Восток - не знам защо имаше две подложки под моста на баланса. Извадих едната и колебанията се оправиха. Пробвах да извадя и другата - нъцки, не се клати хич.
Може сума работи да са, трябва да се гледа. Но сто+ колебания за мъжки часовник са стандартно мое изискване. Ако не - не сглобявам. Ако не мога да открия причината, слагам всичко на място и прибирам в кутиите за разкулачване.
Това си е моя аберация - половин допуск на механизма, иначе не го броя. А половин допуск без амплитуда няма - хващамнсе да преборя мръсен Ролекс, който върви с амплитуда дълбоко под 180 с някой Восток като тоя, който върви на амплитуда още от един оборот на пружината :-)
И обратното - чувал съм оплаквания от руски и японски часовници, че не били точни... гледам, амплитуда 90 със зор... ми как ще са точни, като едвам вървят? Това, че една Ракета може да изкара половин век без смазка, съвсем не означава, че трябва да мъчиш добичето :-)
Малий
Хубаво е ,че ти е хоби.Ако беше часовникар,щеше да умреш гладен - повече от един сахат и то ако е без проблеми едва ли ще сколасаш днес:) Респект за старанието и педантичността в хубавия смисъл на думата icon_clap

Точно тоя механизъм не е най-подходящия за ръководство, понеже има една особеност, която не се среща при други механизми.Pavlin2 написа:Много полезна тема! Да служи като ръководство за реда на разглобяване и сглобяване.
При почти всички механизми може да сглобиш мултипликатора (наречен още ангренаж) и чак след това да сложиш барабана с пружината. Е точно при тоя нема как да стане и задължително първо се слага барабана и чак тогава мултипликатора.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Вярно!
Има една Ракета 2609 с 19 камъка, която още не съм взел от Алфата, нея ще я нароча за такава тема - ремонт и настройка на ръчен часовник с минимални средства. Ама това е след като си харесам още нещо от Стефко - 5 кинта не си струват Еконта
Има една Ракета 2609 с 19 камъка, която още не съм взел от Алфата, нея ще я нароча за такава тема - ремонт и настройка на ръчен часовник с минимални средства. Ама това е след като си харесам още нещо от Стефко - 5 кинта не си струват Еконта

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Вярно е, че ако часовникарят има опит, може да рискува за икономия на време и да тръгне по стандартния начин - пълно разглобяване, миене и сглобяване едно по едно.rosen_er написа:Ако беше часовникар,щеше да умреш гладен - повече от един сахат и то ако е без проблеми едва ли ще сколасаш днес:)
Тогава баланса се прави последен - вече след като е на място, му се свалят бушоните и се чистят инкаблоците. И регулировката - направо на вибрографа. Това ако го направя, ще икономисам половината време. Ама ако не стане? Ако амплитудата е ниска и трябва да се търси причина? Вярно, може да се свали само анкерната вилка и да се провери, как се клати баланса, и то на око и с броене, щото часовника няма да цъка тогава и вибрографа е безполезен. Ама свалиш ли вече смазана анкерна вилка, тя е оклепала колелото, и... и се налага миене на ангренажа!
Аз затова проверявам баланса първи. Заради анкерната вилка! Предполагам, че вилката и анкерното колело са в час, и това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го проверявам още при разглобяване - свалям баланса и навивам пружината. И прещраквам вилката по всички зъби. Ако отскача и се притегля на мръсно, ще е добре и на чисто. И правя важно заключение - двойката колело-вилка е в час, няма да я пипам! Ако докарам трен на ангренажа, остава съвсем малко- да сложа вилката на място и да смажа палетите, без да прецакам нещо

Дай да питаме Митака. Знам, че на него не му е интересна профилактика на такива прости машини, ама искам да разбера, за колко време може да оправи такъв Восток. Уговорката е, че няма нищо липсващо, счупено и износено, само е мръсен и му лепне спиралата.
Мисля си, че майстор може да се оправи примерно за 1 час. Без да икономисва нищо от обема на профилактиката.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
То вече и на мен не ми е интересна профилактика на такова нещо, и си подклаждам интереса с амплитудата и точността
Виж, това винаги е предизвикателство, щото долна граница няма
Друго ми е интересно - колко време ще изкара Лаврентиуса
Имам един-два, смазани и мити в пълен обем още от миналата година, от време на време ги проверявам - още са в час.
Ако изкара две години, ще е много добре!

Друго ми е интересно - колко време ще изкара Лаврентиуса

Ако изкара две години, ще е много добре!
Как няма да изкарат.След такова внимание към детайлите на профилактиката.
Аз такъв Восток не съм профилактирал,но надали е нещо по различно от останалите.
Но моите профилактики са почти"арменски"в сравнение с твоите.
Много подробно и поучително.
Браво.
Само да не се позагубят в многото постове.
Аз такъв Восток не съм профилактирал,но надали е нещо по различно от останалите.
Но моите профилактики са почти"арменски"в сравнение с твоите.

Много подробно и поучително.
Браво.
Само да не се позагубят в многото постове.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
И аз не бях, все 2414 улучвах.plamenhar написа: Аз такъв Восток не съм профилактирал,но надали е нещо по различно от останалите.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Аз имах предвид маслото, дето beria го раздава. Сейкоша-сан се обръща към него с "Лаврентий", аз "Лаврентий Палыч", а маслото, съответно, е Лаврентиус, като Мьобиусplamenhar написа:Как няма да изкарат.След такова внимание към детайлите на профилактиката.