Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

Пореден нов за мен механизъм, Луч 2209:

Изображение

Имам един направен Восток 2214, ще ги сборя. Ама тя каузата е предварително обречена - Луча има двойно повече части, отколкото трябват.
От това хронометър не става :-\
Освен многото части и пружината е зле. Май е късана от вътрешните витки, щото ми се чини късичка. И е крива... 15 минути се мъчих да и придам някаква прилична форма, ама едва ли ще ме зарадва с амплитуда. Добре, че на тая машина пружината може да се сменя, без да се вади от рамката.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

varban написа: ...
Луча има двойно повече части, отколкото трябват.
От това хронометър не става :-\
...
За съжаление и двойно повече места на който може да се счупи :mrgreen: . Май по-калпав механизъм от този руснаците нямат. Добре, че не са му сложили и дата lol2, а противоударното е само за красота . Аз лично ама хич не го харесвам. Загледа ли как е направен баланса щото и той е изкилифирчен.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Неравномерно разположени винтове?
Интересно, на късните, без винтове, дали са сложили подвижна колонка. Той тоя беше горе-долу в час... всъщност, само това не свалих - спиралата от моста.

Обаче доста поражения по машината :O
Пукнатина в централния камък на платината, износен отвор в моста на барабана, слаб карамфил, ама не го стягах.

Доста време си играх да лъскам и да мажа паразитните колелета - цели три, и всяко с втулка. И пак не навива приятно - коронката се върти тегаво.

Друго забелязах - накладните камъни на тази машина са с канавка - да не се разтича маслото? Не бях виждал такива.

Преди да изчистя и смажа баланса, правеше трийсетина колебания в хоризонталните положения и само десет във вертикалните. Докарах ги до около 80 в хоризонтала и 50 - във вертикала. Ама амплитудата е никаква - на пълно навиване само малко над 180. И няма откат... то това може да е заради шантавия ангренаж, ама ще му търся пружина кат свят, че да видим. Иначе колелетата се въртят много леко, от подухване и от побутване.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Обаче откара три часа и кусур :-) Ако не снимах, щеше да е с час по-бързо. А ако не пиех бира, щеше да ми писне :-)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ми нали с такиви механизми са Вимпел, Врангел и Де Лукс ,кво ги хвалят тогава. Аз един Де Лукс на един приятел,го пращах 4 пъти до моята златорука и тъй и не стана като хората,страшно махнати механизми.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Тънки са, това им е. И часовниците с тях са тънки - тоя Луч си е 8 милиметра, от които почти половината - купол :-)

Ама за ежедневен часовник не стават. Понеже не са ги правили в Сюиско, пружината им е силничка и вместо да спрат, като клеясат, ще почнат да пускат стружка. Като се износят достатъчно отворите на барабана, такива клинове ще почнат, че да се хванеш за главата :'( Ще почне да спира безсистемно. Малко го побутнеш, и тръгва. Гадно е за ремонт. А кой е този, който ще дава всеки две години делукса си на профилактика... ми няма да е нито българин, нито руснак :-)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа:Неравномерно разположени винтове?
По-скоро това, че няма плато (двойна ролка). Импулсният камък е направо на таблата на баланса, а предпазната ролка е изработена на самата ос.
За паразитните колела за навиването си много прав - рядко се среща такъв часовник с неизлъскана до гладко коронка, а като се опиташ да го навиеш, стигаш някъде докъм средата на резерва и се отказваш...
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да-а-а!
Като написа, и се сетих. Загледах го, като му проверявах равновесието.

Иначе, без лупи, хич не съм го и забелязал - аз го правех с очила, които са специално за часовници. Лупите слагах само когато трябва да видя нещо ясно... иначе кво да разглеждам - то си иска миене и мазане и наместване, а не съзерцаване.

Ама бях и под впечатление от седемте колелета в ангренажа - те това ми разказа игрите! Тоя часовник наистина има двойно повече колелета, отколкото трябва!
Седем в ангренажа (вместо човешките четири), 4 на барабанния мост (вместо две), и в ремонтоарния механизъм пак има едно повече - там са две малки, които въртят векселното.
С шест колелета повече, отколкото на нормален три стрелки!

Ако сравнявам Луч/Полет 2209 с една друга плоска машина, Заря 2009Б, то Зорка е по-добра!
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

[quote="varban"]Неравномерно разположени винтове?
Невен вече те е светнал.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа: За съжаление и двойно повече места на който може да се счупи :mrgreen:
Аз вече го счупих :-)
Не бях му запресовал хубаво минутната стрелка и тя се откачи. Домързя ме да вадя машината, само махнах джама и сложих отначало минутната, а после секундната. Нея я сложих, ама излезе камъка от моста :-) Докато подбера луфта, сигурно десет пъти слагах и махах моста.
Сега работи на същата амплитуда - 200 с клизма.
Проверявам резерва.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Септември започва добре:

Изображение

Корпусите са читави, и капаците пасват на циферите - кирилица с кирилица, латиница с латиница. Черният цифер свети като елха, напуканият почти не. Едната машина е в час, другата иска пипане на пружината.
Джамовете като че ли са без пукнатини, само с драскотини.

Май ще има какво да покажа за месеца :-)
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Много хубави Амфибии.Честито!
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

За черния цифер завиждам! :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз също го харесвам, сега съм с него, и даже ходя из цеховете - да не се е раждал в Чистопол :)
До вчера за работен часовник ползвах един водомер Касио хронограф, ама този по ми пасва на размер :)
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Хубави, чудни дори, но осмоъгълният е с много по силно присъствие заради по изразеният безел.
Изображение
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”