Страницата на Върбан / Страничка Варбана
Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана
"гилоширане; гилоширане - (фр. guillocher) - Гравиране със специална машина във вид на рисунки от различни комбинирани линии, особено върху клишета за банкноти, за да се избегне фалшифицирането им"
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Английският термин е... на френски, с правописа и с произношението
Ето виж: http://en.wikipedia.org/wiki/Guilloch" onclick="window.open(this.href);return false;é
Чете се гийоше, е-то много затворено (с привкус на и), и ударението на последната сричка, като на френски. Имам предвид, че грамотните англофони така го произнасят, като говорят. Като говорят на английски.
Ударението на френски се пише задължително, щото ако е без ударение, това ще се чете гийош, и няма да означава същото, а, примерно, глагол

Ето виж: http://en.wikipedia.org/wiki/Guilloch" onclick="window.open(this.href);return false;é
Чете се гийоше, е-то много затворено (с привкус на и), и ударението на последната сричка, като на френски. Имам предвид, че грамотните англофони така го произнасят, като говорят. Като говорят на английски.
Ударението на френски се пише задължително, щото ако е без ударение, това ще се чете гийош, и няма да означава същото, а, примерно, глагол

Мерси мосю
Значи да разбирам ,че Guilloch е и на английски, как ще бъде тогава фразата гийлоширан циферблат? Guillochе dial 

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Май така, ама нека някой, който знае ангелски, да каже :-)
Е оти търсите нещо английско ,като това си е френска дума и означава това ,което написах?
Още повече ,че това което Върбан е дал като линк ни казва ,че Wikipedia не разплага със статия с точно такова име
Ама щом не ми вярвате ,ето и "педито" какво казва:
http://en.wikipedia.org/wiki/Guilloch%C3%A9" onclick="window.open(this.href);return false;
Има и гилоширана машина на часовник като пример.
Значението на думата, което може да се преведе като плетеница, е френско , датираща най-малко до 1770 г., и се смята, че се е появила, след като френски инженер на име Гийо, който изобретил машина или струг.
Още повече ,че това което Върбан е дал като линк ни казва ,че Wikipedia не разплага със статия с точно такова име

Ама щом не ми вярвате ,ето и "педито" какво казва:
http://en.wikipedia.org/wiki/Guilloch%C3%A9" onclick="window.open(this.href);return false;
Има и гилоширана машина на часовник като пример.
Значението на думата, което може да се преведе като плетеница, е френско , датираща най-малко до 1770 г., и се смята, че се е появила, след като френски инженер на име Гийо, който изобретил машина или струг.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Аз дадох същия линк, но енджина на форума не понимае кат свят юникод. %С3%А9 в твоя URL е точно é (e с остро ударение). Ако го напишеш без ударение, го улучва:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Guilloche" onclick="window.open(this.href);return false;
Имам предвид разните там словореди, дето не ги вдявам баш, а не термина.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Guilloche" onclick="window.open(this.href);return false;
Имам предвид разните там словореди, дето не ги вдявам баш, а не термина.
Роска, аз знам какво значи терминът,но ми беше нужно да намеря изписването на английски. Транслатора ,не ми превежда нищо ,като го напиша на български ,така ми го и превежда ,само,че на латиница. Същото и на френски не ми излиза и това е защото сигурно,не произнасям правилно думата на български ,писах и гийширане и гилоширане.Явно това е един от непреводимите директно термини ,с които доста често се срещаме,като ebauches нпр. За това се сетих за наш Връбчо ,че отбира от французки, за да мога оригиналната френска дума,да се опитам да преведа на английски. Както и да е писах guilloshed dial ,пък като искат да си го превеждат ,или да питат. Аз дори не видях ,че ти си отговорил, нали съм страницата на Връбчо,мислех ,че е той,така ,че ти благодаря от сърце.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Сашо излезе прав, че тая Россия ще я бъде:
viewtopic.php?f=77&t=3339" onclick="window.open(this.href);return false;
само да и намеря секундна стрелка.
Ми търся :-)
Балансът е здрав, всичко е баш оргиналдъ, липсва само една пиклива пружинка на храповика. Е, всичко е мръсно, но намерих боклучето на секундното колело, което спираше машината постоянно. Тук-тамий капнах по малко хептан, и машината почна да цъка.
Жалко, не се сетих да извадя фотото и да снимам от първи диагнози до пускане на машината, ама и това ще стане. Няма да чакам секунда, просто ще я стегна.
Богдан Ясинецкий смята, че трябва да се започва с Победа. А аз все повече се убеждавам, че Ракета 2609 е най-добра за начинаещи. Не такава музейна Россия, а Ракета 2609 от по-късните. Така че обявявам лов за машинки 2609 16 камъка от по-късните, с четири спици на баланса, за бяла каса и комплект клиновидни стрелки - ще стегна Ракета Атом и ще репликирам статията на Богдан. Срок - до началото на 2015, та да мога да я озаглавя "20 месеца по-късно" :-)
viewtopic.php?f=77&t=3339" onclick="window.open(this.href);return false;
само да и намеря секундна стрелка.
Ми търся :-)
Балансът е здрав, всичко е баш оргиналдъ, липсва само една пиклива пружинка на храповика. Е, всичко е мръсно, но намерих боклучето на секундното колело, което спираше машината постоянно. Тук-тамий капнах по малко хептан, и машината почна да цъка.
Жалко, не се сетих да извадя фотото и да снимам от първи диагнози до пускане на машината, ама и това ще стане. Няма да чакам секунда, просто ще я стегна.
Богдан Ясинецкий смята, че трябва да се започва с Победа. А аз все повече се убеждавам, че Ракета 2609 е най-добра за начинаещи. Не такава музейна Россия, а Ракета 2609 от по-късните. Така че обявявам лов за машинки 2609 16 камъка от по-късните, с четири спици на баланса, за бяла каса и комплект клиновидни стрелки - ще стегна Ракета Атом и ще репликирам статията на Богдан. Срок - до началото на 2015, та да мога да я озаглавя "20 месеца по-късно" :-)
Не е ли с 21 камъка Атома?
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Обикновено да, ама на моя цифер няма въобще споменати камъни :-)
Сигурно е от края на годината, да докарат малко премии със сборни партии :-)
Сичко върнато от ОТК-то се пуска в експерименталния цех, майсторите зарязват новите изделия и ръкопашно докарват стотина кила бракувани машини до годни. От там са приказките за чудно качество на края на годината
Освен това е и бял :-) Влиза в хромиран корпус, без да надвишава лимита за благородни метали. Ууу, на тоя Атом и прякор му измислих - Снегурочка
Сега остана да намеря машина, стрелки, корпус и бяла кожена каишка
Сигурно е от края на годината, да докарат малко премии със сборни партии :-)
Сичко върнато от ОТК-то се пуска в експерименталния цех, майсторите зарязват новите изделия и ръкопашно докарват стотина кила бракувани машини до годни. От там са приказките за чудно качество на края на годината

Освен това е и бял :-) Влиза в хромиран корпус, без да надвишава лимита за благородни метали. Ууу, на тоя Атом и прякор му измислих - Снегурочка

Сега остана да намеря машина, стрелки, корпус и бяла кожена каишка

Една ,не точно Атом ,но със затворническа решетка в/у цифера пак от тоя сорт е, пише 16 камней,а вътре е 21 камъка,нищо ,че касата е от ЗИМ 

Връбчо,намерих едни, с такъв мост ,с противоударно на левият горен камък,но не пише камъни,а 2609I , такъв не става ли?
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Става всякакъв :-) 2609, 2609.I, 2609А и 2609Б - все едно е.
Машините реално са еднакви. Къде почва Балтика и къде свършва Россия е могло да се каже само в началото. После така са ги омешали, че не е истина :-)
Машините реално са еднакви. Къде почва Балтика и къде свършва Россия е могло да се каже само в началото. После така са ги омешали, че не е истина :-)
Ми ,намерих ти една точно пише 16 камъка 2609 без буква, гол кат охлюв механизъм затрупан о всякви боклуци,ремонтоарът му е вътре,а е счупен откъм коронката,ако мога да го хвана с клещи ,ще го изкарам,мърляв е,но като му врътнах малко с отвертката барабана,тутакси ми загугука,амплитудата сам ще си я оправяш
ще ти пратя и един 2609I и един 2609Б 21камъка за части ,ако трябва да донаждаш,нали казваш ,че са еднакви. Ако извадя ремонтоара,по него ще търся здрави,че всички са без такъв. Стрелки те са налице ,състояние 9,8/10 секундна само нямам със сърчице отзад,ако е такава оригиналната,иначе обикновена от Ракета ,ще се намери.Друго требе ли?

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Със стрелките е засада :-(
Трябват като на Гаудеамус, рових, ама нямам:
viewtopic.php?f=56&t=1737&start=20#p18630" onclick="window.open(this.href);return false;
За секундната - ми ще дебя. Една със сърчице за Россията и една с опашка за Атома.
Ако са жълти, ще станат бели :-) Обратното е по-трудно :-)
Трябват като на Гаудеамус, рових, ама нямам:
viewtopic.php?f=56&t=1737&start=20#p18630" onclick="window.open(this.href);return false;
За секундната - ми ще дебя. Една със сърчице за Россията и една с опашка за Атома.
Ако са жълти, ще станат бели :-) Обратното е по-трудно :-)