В темата за септемврийския конкурс:
plamenhar написа:Ей,хвана последния влак.
Аз май не успявам да хвана влака с будилника. Преди няколко седмици ми мина през ума много красива идея, ама дали ще мога да я осъществя, не знам. Но нищо не пречи да пробвам. Ще я разпиша по-подробно, та да не я забравя.
Зорката работи като кварце

За две седмици - десетина секунди напред. То това нещо не е за пипане, и не ме притеснява... ама нали трябва да има тръпка, реших да я настройвам по клас настолен хронометър в домашни условия (не в морето :P ). Ама това не пречи да я сборя с наличните два-три броя работищи 6МХ
То битката ще е много неравна, ако не щипна зарчетата за дюшес, и измислих как.
6МХ има хронометров ход и фузея, тук нищо не мога да направя, ама не ми даваше мира начинът му на навиване - не се оставя да работи до края и не се навива до края. Така се избягват местата, където пружината работи нелинейно.
Е, ако навия Зорката примерно в 19.50 (аз тогава навивам часовниците си) и звънецът и е настроен в 8:00, тя ще звънне десет минути след навиването. И ще развие пружината на един оборот. И ще избяга от рязкото увеличаване на момента при напълно навита пружина. То това е ясно.
Обаче ми направи впечатление, че при напълно навита пружина и при развита на един звънец ходът си сменя знака. От малко минус (около две секунди/денонощие) става съвсем леко в плюс, под 1 секунда.
Е, реших да му преместя звънеца в 9 часа. И... и няколко дни улучих нулата! Верно!!!
Както си беше дванайсет секунди напред, така хич не мърда!!!!
Защо - ясно е защо. Като изменям времето, което работи с напълно натегната пружина, мога тънко да компенсирам настройката на хода. И... и мога да се хващам на бас със собствениците на 6МХ - който му стиска, да се бие със Зорката. Пращаме ги на трети човек, той ги сборва и праща двата на тоя, чиито хронометър е по-точен