Дай и аз да кажа, какво мисля за квалификацията "запазен".
Е, не е убит до смърт, ама за колекционер не става никак, от думата хич.
За циферблата Пламен каза, ама доста меко. Аз ще цитирам бачо Ангел:
такова нещо никога не съм си позволявал нито на скъп нито на евтин Дори и за продажба въпреки неимоверната си алчност Ако има скъсано краче го пускам в коша с боклука и си търся читав Ако някой ми продаде часовник със скъсани крачета го считам като измама и повече не купувам
Нитен е още по-зле от лепен. На лепения, поне теоретично, могат да му се запоят, заварят или залепят с епоксидна смола нови крачета, а този е заминал във вечните ловни полета.
Значи циферблатът трябва да се сменя, този не може да се поправи. Или е по-трудно да се оправи, отколкото да се намери чистак-бърсак нов.
След това идва ред на стрелките. Не мога да видя добре, дали секундната е в час, но се виждат празните часова и минутна. В оригинал тези стрелки са с пълнеж, сигурно с бял.
Интересно е друго - стрелките и маркерите са жълти, а корпусът - бял. Не че при братята не е имало такива варианти, ама те винаги предизвикват съмнение. Така че ако се искат толкова пари за такова съчетание, трябва да е потвърдено със снимки на други такива и линкове към каталози.
Иначе излиза, че е взет цифер с машина от златарите, които са вадили карантията от жълтите каси с клещите, а после е навряна в първия попаднал хромиран корпус.
Идва ред на коронката. Тя е или жълта, или изтрита. За смяна.
След това - стъклото. Ако часовникът е за носене, иска сваляне и поставяне на прозрачно лепило, щото иначе ще пуска влага и ще се прецаква механизма. След това трябва да се изшкури и полира, докато лъсне като нови 5 стотинки.
На ред е корпуса. Аз не бих го нарекъл запазен. Почти всички ръбове са ожулени до месинг. Отдолу има язви, малки, ама формата е заминала.
И какво остана? Една машина, дето работи?
Само че и тя иска пълно разглобяване, до винтче. И сглобяване, и настройка.
Впрочем, това е най-лесната работа от тези, които изброих.
А! Не се вижда верижката. Ценна е само ако е фирмена. Но за тази цел трябва да се снима и тя. Скобата и звената. И да се каже, колко е дълга. Щото ако ми хареса, пък е къса, какво правим?
Ако това е безименно тенеке, не се брои. Тукашните саат-будали могат да извадят по някое и друго кило подобни изделия.
ПС: Прочетох си постинга и го отредактирах. Махнах от него ценовото си предложение, щото... абе щото не искам да гоня търговците от форума.
ППС: Ето пример за един часовник в подобно състояние:
viewtopic.php?p=19278" onclick="window.open(this.href);return false;
Ракетата на долния ред в средата.
Пак кован цифер, ама доста по-сполучливо. Полуубит корпус, по-зле от твоя. Стрелките са в час. Машината... кво да я броим нея, но да, цъкаше.
Само че освен това в лота имаше още две или три (не помня вече) машини със здрави баланси, една горе-долу добра каса на Ракета с капак, каса с капак и джам за Полет, какъвто харесвам (е, и всичко останало, без ремонтоар)... другото е скрап, разбира се.