Оплетена спирала. Как да се оправи?

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Оплетена спирала. Как да се оправи?

Мнение от atanweb »

Привет, случвало ми се е няколко пъти да попадам на оплетена спирала както на снимката. Аз също съм си причинявал това като изпусна баланса и той се превърти с пружиниращо движение. Получава се това:

Изображение Изображение

Има ли метод по който да действам или всичко е индивидуална преценка?
Изображение
Аватар
sharky1973
Напреднал
Reactions:

Re: Оплетена спирала. Как да се оправи?

Мнение от sharky1973 »

Пробвай, като започнеш да развиваш спиралата в обратна посока, докато стигнеш на мястото където е прехвърлена посоката ...., не зная как точно да го обясня, както навремето изправяхме преобърнати кабели на слушалката на телефон. Категорично не съм експерт, но може и да помогне.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Пробвах така, но възела слезе по-надолу в по малките навивки от спиралата.
Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

И мен това най ме затруднява.
И при мен слиза надолу.
Накрая го хвърлям и слагам нов баланс.
А Невен казваше,че било лесно.
То на него всичко му е лесно. :muslim:
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

plamenhar написа:И мен това най ме затруднява.
И при мен слиза надолу.
Накрая го хвърлям и слагам нов баланс.
А Невен казваше,че било лесно.
То на него всичко му е лесно. :muslim:
:lol:
Не е трудно. С игла преместваш оплетеното навън като въртиш иглата между витките на спиралата. Накрая ще трябва да промушиш колонката, най-лесно става с 2 пинсети -едната държи до колонката, а другата -витката, под която колнката трябва да мине.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Така и направих. Успях, но частично. Явно съм стиснал в повечко спиралата в средната част и сега не седи в една равнина. Кръглата и форма е запазена, но е на два етажа т.е. ще закача.
Опитите продължават и няма да се отказвам.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Оплитането на спиралата заслужава малко повече думи.
Първо - как и защо се случва:
Случва се когато изпуснем баланса с моста, при силно разтягане на спиралата не само верикално, но и странично, при неконтролирано разклащане на висящия баланс. Общо взето при недостатъчно внимателна работа, но никой не е застрахован че няма да го сполети, колкото и да внимава.
Моля да бъда извинен, но толкова си мога да рисувам.
Изображение
Това, което исках да нарисувам, е спирала, разтегната странично, почти в една плоскост.
На горната рисунка витките все още се припокриват, а на долната спиралата е разтегната повече и витките вече не се припокриват.
Ако пуснем горната спирала, всичко ще си дойде на мястото, но ако пуснем рязко тази от долната рисунка и има и други случайни тласъци, може някоя витка, която е била над предната да мине под нея и тогава вече имаме една оплетена спирала.
Толкова за теорията на оплитането или поне за най-често срещаната му причина.
Разбира се, разплитането може да стане и обратно на начина на оплитането - хващаме колелото на баланса неподвижно и теглим настрани колонката докато спиралата не се разтегне достатъчно за да видим коя витка под коя трябва да мине, лосле с игла във верикално на колелото положение бръкваме между неправилно застаналите витки и ги подреждаме правилно.
Може да има няколко объркани витки, трябва да оправим всичките.
Не препоръчвам този метод, защото при страничното разтягане има риск спиралата да се деформира. Тя може вече да се е деформирала при оплитането, но има шанс да си е добре и няма нужда да я повреждаме допълнително.
Затова най-безопасният начин за разплитане е както набързо написах снощи - с игла между витките въртим отвътре навън, като се стремим да придвижим оплетеното към външния край и накрая трябва да промушим колонката. При спиралите бреге на последната витка тябва да помогнем с клатене и леко странично разтягане в нужната посока, така постъпваме и при множествени оплитания.Ако спиралата е захваната в колонката с клинче, може да извадим колонката за по-безпрепятствено промушване на края.
Накрая, след разплитането, трябва внимателно да огледаме дали спиралата е годна за работа или се нуждае от изправяне.
ПП Докато писах, atanweb ме изпревари с по-лошия вариант n_sad
Нищо, когато не е в една равнина, значи на определено място има усукан участък от някоя витка. Трябва да се определи точно къде е и се изправя като се хване с 2 пинсети така, че този участък да е точно между пинсетите и се усуква в обратната посока. Ако се наруши концентричността, но постигнем изправяне в равнината, значи сме се отървали от по-голямата злина, концентричността се постига занчително по-лесно.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

:b
Чудесно описание и напътствия, сега вече няма да им треперя.
Отново специално БЛАГОДАРЯ за оказаната подкрепа.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”