Моето разбиране за профилактиран часовник е почистен, смазан и уточнен. Всичко останало е козметика, която говори единствено за погледа на този който е правил тази операция.
Не мисля че липсващ болт прави един часовник НЕработещ.
От друга страна в най добрият за продавача случай, трябва да се описват всички подробности за да имаме чисти отношения.
Колега blight, сигурен съм че персонално никой няма нищо против Вас, просто Вие се появихте в този момент.
Нека си бъдем полезни и не заприличваме на други форуми!
Какво трябва да означава "профилактиран" в обява за продажба
Re: Какво трябва да означава "профилактиран" в обява за прод
Колега (виждам, че си от Пловдив, може и да се познаваме), като автор на темата, бих искал да кажа защо я пуснах. Лично на теб.blight написа:Не ме интересува дали съм обидил някого, след като за мен се говори в трето лице в тема, която виждам чак сега, вместо да бъда конфронтиран в лицето. Това е пасивно-агресивно и снизходително.
Ето я обявата:
Отивам да видя какво е състоянието, и на снимката се вижда, че няма болтче. Тъй като напоследък съм зле с четенето на мисли, не знам кой я е профилактирал - ти или часовникар.blight написа:Продавам следната молния 15 камъка, работи, профилактирана. Производство 2-63 ЧЧЗ. Състояние видно на снимките. Цена 30 лв, изпращам по еконт за сметка на купувача. Намира се в Пловдив. За разумни предложения и пазарлъци на ЛС.
Не знам, че амплитудата е 240, а точността - 5 сек. Това в обявата не го пише. Пише "профилактирана". За мен "профилактиран" часовник значи: тотално разглобен, евентуалните проблемни части (ръждиви, износени, криви и т.н.) подменени, измит, смазан, и обратно сглобен. Затова "профилактиран" не ми се връзва с липсващо болтче.blight написа: Виждам че господин Ковачев си е спестил коментара по работата ми над часовника. Когато го предадох беше с 240-260 градуса амплитуда, за резерв не зная понеже го навивах редовно, докато се опитвах да го настроя за точност бях докарал +2 секунди за 11 часа.
Има и други възможности. Например "промит анкер и баланс", или "промити предавки и баланс". Пак ще работи.
Голяма работа, едно болтче. Да, ако е написано - "работи добре, продава се както е". И затова темата ми се казва точно така, а не "Я вижте какви .... продават някои колеги". Ето, аз си казах какво за мен значи "профилактиран".blight написа:...Функционално може и без него...
Явно някои го тълкуват по друг начин. Има и обяви на други колеги, където пак е писано "профилактиран", които пак са съмнителни, само че заради цената. Горните операции, колкото и опитен да е часовникарят, ще му отнемат поне един час. Ако приемем една разумна дневна заработка примерно 100 лв. чисто (т.в. 2000 лв. при 20 работни дни в месеца), значи един час "струва" 12.50 лв. . Сложи малко бензин, масло, наем, ток, инструменти и.н., стават 15 лв. Е как профилактиран часовник ще се продава за 12 лв?
Това, че в случая посочих точно твоята тема, е случайност. Ако го имаше болтчето, изобщо нямаше да е тя.
И не съм коментирал цената въобще, аз считам, че всеки има право да продава каквото си иска на каквато си иска цена, стига да не досажда.blight написа: Кой го определя този максимум спрямо цената? Който не му харесва не е длъжен да купува.
Коментарите след това в темата не искам да ги коментирам. Целта ми беше не да обидя някого, а помежду си да се разберем как да разбираме конкретната дума, и да знаем кога да я използваме.
Поздрави, Миро.
Да, вярно че обещах да докладвам, но явно съм забравил...blight написа:Виждам че господин Ковачев си е спестил коментара по работата ми над часовника
Машината работи перфектно, добавих си липсващото винтче и съм доволен от покупката. Ако не бях щяхте да разберете.
Когато го разглобявах си спомних оправданията на един от реномираните търговци в аукциона - "...ама аз не съм очаквал да сваляш циферблата..."

"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Специалист
- Reactions:
Рядко изказвам отношение в подобни теми, но тук имам да кажа следното:
Blight доскоро задаваше въпроси от позицията на начинаещ. Вече е натрупал опит и очевидно се справя добре самостоятелно - извървял е дълъг път и това ме радва.
Човек се учи докато е жив - особено пък на тема кое е допустимо и кое не, кое е приемливо и т. н.
От техническа гледна точка часовникът ще си работи перфектно и без този винт и това няма да предизвика проблем. Само ще добавя, че на всички будилници Слава, които са минали през мен на млади години, съвсем умишлено съм отнемал единия (по-далечния от анкера) от винтовете на моста на анкера. Така имах резервни за случаите когато ги губех и за да има със сигурност на важните места - примерно често се случваше да идват с липсващи винтове на капака или със скъсани винтове, закрепващи механизма към диска на циферблата.
Когато часовникът ще отиде при колекционер, значи трябва да се приведе максимално във вид като излязъл от завода. Това обаче аз го разбрах относително наскоро - откакто съм в този форум.
За мен е по-важно, че Blight се е справил добре с основното и механизмът му работи добре.
По- дълъг винт се скъсява лесно с диамантена пила или дремел.
Blight доскоро задаваше въпроси от позицията на начинаещ. Вече е натрупал опит и очевидно се справя добре самостоятелно - извървял е дълъг път и това ме радва.
Човек се учи докато е жив - особено пък на тема кое е допустимо и кое не, кое е приемливо и т. н.
От техническа гледна точка часовникът ще си работи перфектно и без този винт и това няма да предизвика проблем. Само ще добавя, че на всички будилници Слава, които са минали през мен на млади години, съвсем умишлено съм отнемал единия (по-далечния от анкера) от винтовете на моста на анкера. Така имах резервни за случаите когато ги губех и за да има със сигурност на важните места - примерно често се случваше да идват с липсващи винтове на капака или със скъсани винтове, закрепващи механизма към диска на циферблата.
Когато часовникът ще отиде при колекционер, значи трябва да се приведе максимално във вид като излязъл от завода. Това обаче аз го разбрах относително наскоро - откакто съм в този форум.
За мен е по-важно, че Blight се е справил добре с основното и механизмът му работи добре.
По- дълъг винт се скъсява лесно с диамантена пила или дремел.