И какво доказва това,че Иван Иваныч си моднал Спутника?Или ,че някой е видял (Стори не се обиждай от това някой,говоря по същество) 5-6 еднакво оформени часовника,но различни от показаните в каталога.
Най-много,че
може би е имало такова оформление.Повтарям - може би.Докато в официалните каталози (ако не броим някои печатни или бог знае поради причина грешки)има показани реално произвеждани часовници.И сигурно могат да се покажат многократно повече физически такива,които по нищо не се различават от тези на снимките в каталога.
Но аз не говоря точно за тази категория часовници.
Въпреки,че всички ахкахме по прекрасният Полет на колегата the collector.
Наистина много красив часовник (държах го в ръка).Всичко му е в супер естетично-маркери ,стрелки....Дори против принципите ми го посъветвах да го запази в сегашният му вид.На всеки да му се прииска да си направи същият.И ако 5-10 човека от този форум , си направим абсолютно същия часовник,защото ни харесва,а след това някой види снимките ни в "колекцийките" ни - какво следва?Че става
може би ......е не става според мен.
Ще дам един пример от голяма колекция -тази на Марк Гордон,които изпратих на лични на двамата ми опоненти с въпрос за тяхното мнение.Ако искат да го кажат тук в темата.Ето го примера:
Питам: Какво кара такъв голям колекционер да покаже в колекцията си такъв часовник.С ясното съзнание,че не е съществувал в тази окомплектовка?С реалната възможност с мин. усилия да го "докара" в оригинален вид?Това ме озадачава и в същото време ме кара да се доверявам повече на официалните източници.
Примерът не е единствен ,но ми се стори показателен.
Съвсем друг е въпросът за експериментални,не произвеждани но участвали в каталози (или обратното) часовници.Там всеки да рови в достъпната информация и на база опита си и всичко което е научил да си направи сам изводите.Ако иска да имат тежест да ги сподели във няколко тематични форума,да успее с доказателства да убеди форума ......тогава няма какво да се каже против тезата му.
Но приказки от рода : на този му беше такъв и такъв часовника или виждал съм няколко такива ,са малко от типа "една жена каза".
Извинявам се ако тонът ми ви се е сторил повече от допустимото рязък.
И едно отклонение към разсъжденията на Върбан за теорията и практиката
varban написа:За повече - съгласен! Ама при противоречие между документ и реални факти аз, като Стори, ще предпочета фактите.
Между другото, това е въпрос на мироглед. Ако има противоречие между експеримента (фактите) и теорията (каталога), то толкова по-зле за теорията :-) Проверявам експеримента и ако се повтаря, търся грешка в теорията. Ако не се повтаря - в себе си :-) Щото съм експериментатор.
Може би ако се говори въобще за тези неща ,да си прав.Но....дай да видим един частен случай в контекста на нашия разговор.
Да речем ,че се опитваш да окомплектоваш един часовник.Фактите са ,че има 2-3 комплекта машини,каси,стрелки ,които са взаимозаменяеми.Не се доверяваш на каталога и караш така както на теб ти се струва естетично- това е "експеримента" .После сравняваш с каталога (теорията) .Резултатът - не съвпада.Пак почваш отначало ,същите операции правиш- пак не съвпада .Или караш докато попаднеш на истинската комбинация от каталога( но пък не му се доверяваш,защото виждаш,че има по естетична, по твоя вкус комбинация).Е, къде е според теб тогава грешката -в експеримента или в теорията?
Тази теория не е приложима за всичко.