На много интересният като казус въпрос на Миро,ще кажа ,че от гледна точка на сегашната глобализация на производствените процеси въобще във всички посоки,тоя въпрос не би стоял,но когато става въпрос за неща отпреди 40 г. нещата наистина са интересни. Лично аз смятам също като Върбан,че трябва да се именуват български часовника и то точно защото е идейна рожба на наши производители, наш/ваш дизайн със съответната запазена марка и произведен на родна земя. Дори и тогава ,никой не е питал с какви части правиш дадено изделие,примерите са толкова много,че просто става безсмислено да се цитират,имал съм по това време и бразилска марка,но едва ли тя е била в цялост бразилска

Много подобно е ,ако вземем да зададем въпроса за "българските" калашници,български ли са ,или не

Ми би трябвало да са български,иначе за какво ще имат претенции братушките към това производство? Ми били сме им чопнали технологията ,ми то и при часовниците по раздели, технологията е все една и съща горе-долу,кой кого ще съди. Десетките производители на швейцарски механизми,които продават продукцията си на различни търговски марки часовници,а нямат своя,като АS,FHF,Felsa,Lorsa,Unitas и т.н. много са, то тези часовници как се идентифицират? Имам един Ван Гог ,марката е американска,а вътре е ЕТА 1080 и съответно часовникът е US защото е регистриран и произведен в САЩ. Тъй си мисля поне аз де, юридически погледнато,правата са на защитилият марката производител.

Ако се има предвид обаче подвъпроса,дали сме можели да развием дадена подобна технология по онова време,бих казал - със сигурност,познавах и тогава хора които се занимаваха с подобни иновативни разработки,например в ДЗУ Ст.Загора. но нещата и тогава опираха до реализация ,или дали си заслужава. Доста е сложно според мен.