Странните Восток - съществуват ли наистина ?

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
rosen_er
Специалист
Reactions:

Странните Восток - съществуват ли наистина ?

Мнение от rosen_er »

Стана интересна дискусия покрай Ракета 2409,за това искам да ви покажа няколко часовника Восток .Някои от тях са известни само в един -единствен показан пример.Имало ли е такива машини и цели часовници?Само в някое развинтено въображение ли е причината да разговаряме за тях.....?
Първият пример е Восток 2416 29 камъка :o :
Изображение Изображение Изображение
На механизъм от кой завод ви прилича този на снимките?Виждал ли е някой снимки на напълно окомплектован такъв часовник.В каква каса е бил............Мистерия
Следващият е едно не традиционно оформление на Восток 2809 Прецизен ,като джобно-настолен часовник:
Изображение Изображение Изображение
Не бързайте да кажете:А това сме го виждали. :mrgreen:

В това оформление на Восток обичайно се "вгражда" механизъм 2209 -механизъм много по- малък по размер от по-горе показания и изглежда така в касата:
Изображение
Както се вижда ,никакви допълнителни пръстени няма - директно закрепване за касата.Как тогава се е "събрал" механизъм с около 4 мм по-голям в такава каса (и такава ли е наистина)..........Мистерия
И още :има ли въобще такъв дизайн циферблат на Прецизен?Не изглежда ли твърде "модерен" за времето си с тези силно релефни маркери?Ами стрелките....?Хармонично седящи точно на този циферблат ,но ..... не ви ли се струват някак "не востоковски"?
С тези да започнем.Очаквам коментарите ви :wink:

П.П. Примерите и снимките са от темите на колеги от watch.ru и retrov.ru
Последно промяна от rosen_er на 30 Мар 2015 15:04, променено общо 1 път.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Странните Восток - съществуват ли наистина ?

Мнение от atanweb »

За мен корпусите на джобно настолните Восток се различават не по една или две разлики.
т.е. вътрешният отвор за механизма е напълно възможно да е различен, както и външният.
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Няма как да не е така както казваш.Но има ли друг Прецизен в такава каса?Хайде това "L" няма да го броим (има различни хипотези за него). Доста ровя,но не съм срещал подобен.Любопитен съм какви разлики забеляза,защото освен явното различие в размера ,не забелязвам такива,освен може би малко по-грубата панта на Прецизния?
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Да, пантата на прецизния е по дебела, коронката е по малка, маркерите на циферблата са доста по груби, не съм срещал такива. Според мен си е автентичен.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Да и коронката ,но може да е износена.Ако е автентичен и не е сменена машината има много голям конфликт между годината маркирана на машината и шрифта (а и типа маркери и стрелки).
Мислех,че машината на първият Восток ще е по-дискутирана..... :)
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

И самия отвор за коронката на планката е по голям.
А първия Восток за мен е истинска загадка. Никога не съм мяркал подобен. Прилича на Полет 2415.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз ще ви кажа направо, както ми е на сърце :-) Двете работи са несравними. Второто е само... САМО нов корпус, и то приличащ по концепция на други.
Дали го е правил експерименталния цех или някой кустарь-одиночка с мотором, не е важно нито за историята, нито за мен :-)

Виж, първото - то е друга работа. А да пробва някой колекционер или майстор да стъкми такова нещо на коляно. Не, че е невъзможно... Дирани и Невени има не само във Варна :-)
Ама още и да го позлати... да бе, че как става тази работа на коляно? Страхувам се, че никой в България не може да вземе, примерно, бял Прецизионен и да го направи жълт.

Така че първото е някакъв образец. Може да е за проверка на концепция, може да е прототип, всичко може.

Само едно не може - да има конструкторско бюро, и то да не работи: да не докарва нещата до метал. Успешно или не: друг въпрос.

Всеки,мкойто се интересува от авиация, знае серийните машини дна дадено КБ. Примерно, на Илюшин: номера 2, 4, 10, 12, 14, 18, 28, 62, 76, 86.
А другите къде са?
На този въпрос може да се отголвори, защото историята на авиацията е по-известна от историята на часовниците. А за часовниците? Ми ето ги свидетели.
По-важни от каталози, мемоари и даже от миностерски постановления :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа: Само едно не може - да има конструкторско бюро, и то да не работи: да не докарва нещата до метал. Успешно или не: друг въпрос.
Ако не прави конструкции, е политически клуб, или секция по тенис на маса. Но не и КБ.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Наистина е интересен този позлатен Восток автомат.Поне аз не зная да има руски жълт автомат и или е старателна провокация,или наистина както казва Върбан,че може да е прототип.Много тънък ми се вижда,като тези на Полет и серийният номер на платината е 0044 поне аз така го виждам,във всеки случай първите две цифри са 00 Не се вижда точно щампата за калибъра ,но мяза на 2416. И какво казват по негов повод казачоците?
За полунастолният Восток,не виждам нищо дразнещо, 2809 се произвежда доколкото знам ,до 1974г. така ,че по-съвременният дизайн не е чак толкова загадъчен ,както и надписа си е нормален за тези по-късни години,така и стрелките с тези квадрати около осите и подходящи маркери ,навеждат на мисълта за индивидуален дизайн,не е лош,но не и нещо особено според мен,освен ,че е сигурно рядък.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

За 2416 нищо конкретно не казват.Само това ,че много прилича на Полет 2416.Но голямата разлика тук е лагерът на ротора,който при Полет се появява чак при 2615 за пръв път.Интересно при Полет 2615 пък е ,че в каталога е посочен като 29 камъков(което се оказа ,че не е печатна грешка,понеже и на ротора се мъдри същата маркировка),а реално е 30 камъков с лагер на ротора механизъм.
За карманния - няма дразнещо.Но е показан само един -единствен часовник,калибърът е много по-различен,циферблатът не се появява никъде повече,стрелките също,това "L" ....а бе странен е от всякъде.
И не съм съгласен с Върбан,че само една каса е разликата.Във всичко е разликата.То даже само в корпуса е приликата :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не си ме разбрал. Корпус се прави лесно. Циферблат - също. Особено ако си в завода.
Пример - коя да е лимитка.

Ама механизъм?

Колкото до това, дали прилича на 2415 - ще може да се види, ако се разглоби. От тези снимки виждам само, че автоматът е вътре в дебелината на механизма, а не надстройка. Ама не прилича толкова на Полет, колкото Заря 2015.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

А, забравих латинската буква на капака.
Сделано в СССР на цифера и L на капака са взаимно изключващи се понятия.

Аз каталози не чета, ама ако се намери каталог с такъв екземпляр, то този каталог е менте. Вервай ми :-)
Така че втория часовник е добър пример за франкен, котлета, кюфте или даже овчарска салата. С ракийка :-) Много хубаво нещо... ммм... но по твойто определение не е часовник :-P
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

varban написа:Не си ме разбрал. Корпус се прави лесно. Циферблат - също. Особено ако си в завода.
Пример - коя да е лимитка.

Ама механизъм?

Колкото до това, дали прилича на 2415 - ще може да се види, ако се разглоби. От тези снимки виждам само, че автоматът е вътре в дебелината на механизма, а не надстройка. Ама не прилича толкова на Полет, колкото Заря 2015.
Този път ще кажа само :нищо,ама нищо общо с Заря 2015.Направо се чудя от къде ти хрумна :mrgreen:
С календар е ,така,че приликата е по-скоро на Полет 2416 ,отколкото на 2415.
За другия - затова съм го включил в тази тема :wink: И ако калибърът му беше такъв,че да се "побере" в "каталожната" каса -тогава пръв щях да кажа ,че е кюфте(както казваш).Но случаят е по-особен и затова го показах- да го коментираме.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

А това "L" може да е всичко и няма защо да го свързваме със "Сделано в СССР".Едно предположение ,че може да е символът за петдесетици при римските цифри - 50 години от нещо си......например.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ние май пишем на различни езици.
Востокът на снимката не прилича толкова на Полет, колкото Заря 2015 прилича на Полет.
А календарът тук не е съществена особеност. Съществената е интегрирания в механизма автомат.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”