Сага за 3055

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Сага за 3055

Мнение от varban »

Темата е в техническия, защото целта ми е такава - да си направя часовник, който става за ежедневно носене.
Сагата почна с намиране на Луч 3055, който "тръгва и спира".
Пазарлъкът премина нетрадиционно - завяих, че ако върви поне минута, давам повече и получих освен часовника два остатъка от нов и стар механизъм, две платки, един блок бобинки и два циферблата. Платките не работят, в блокът бобинки е прекъсната едната, единия баланс е със счупена двойна ролка и от ангренажите няма почти нищо. Но все пак има части, за да мога да направя профилактика без да треперя, че ще загубя нещо от инкаблоците или някое шантаво винтче (много са месингови).
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 3055

Мнение от varban »

Ето ги целите:
1. Да разбера, как работи и се настройва това чудо.
2. Да докарам механизма до уверен ход.
3. Да си направя методика за настройка до половин заводски допуск.
4. Да стегна часовника до състояние годен за ежедневно носене.
5. Да го докарам до добър външен вид.
6. Доколкото това не противоречи на всичко по-горе, да го докарам до автентичен вид, при това автентичността на механизма има предимство пред външния вид.
Последно промяна от varban на 09 Май 2015 16:03, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За броя на камъните: те са доста :-)
В по-стария механизъм камъните са наистина 18: 5 на баланса, 4 - анкер, 2 - анкерно колело, 2 - секундно, 2 - посредно, 2 - в централното колело и 1 - на секундния пиньон.
И още 9 в календара - 5 рубинови ролки и 4 камъни, по които се хлъзга диска.
Те не се броят.
Но в много механизми има още един камък - на контрата на анкерното колело. И той вече трябва да се брои. Да де, ама на всички такива или не пише въобще, с колко камъка са, или пише 18.
Така че кюфтетата почват още от Минск :-)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Интересно занимание си си намерил. Как работи - както будилниците и стенните електромеханични - 2 транзистора и обратна връзка през допълнителна намотка. Разликата е, че тази система е синхронизирана с кварцов генератор, който подава на единия транзистор много кратки импулси с нужната еталонна честота и механиката успява да се води по тях, стига да е настроена да върви почти точно ако работи самостоятелно. Електромеханичната част се настройва стандартно - с градусника, а кварцовата - с тример кондензатор (той обикновено е счупен). Електромеханичната част може да си работи самостоятелно и при неработеща кварцова част. Транзисторите са безкорпусни и са бондирани направо на платката и мазнати с бял силикон. Oбикновено някой все e успял да прекъсне някоя бондираща жичка. Слагаш SMD транзистори и няма проблеми. От моя опит излиза, че оня камък на анкерното колело е най-добре изобщо да се махне или да се отдалечи от колелото.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За контрата ще имам възможност да проверя и алтернативата - имам едно анкерно колело от старите, без храпово колело до горната цапфа. Вместо него има ролка с канал, в който влиза една пружинка. Да увеличи триенето сигурно.

И двете анкерни вилки имат един V-образен детайл около оста. Служи за магнитна фиксация на вилката в едно от двете крайни положения. За тази цел в платината е запресован малък магнитен щифт.

Абе чудо на техниката си е :-)

А балансът ми събра очите - моят е с 8 магнита, 4 двойки :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:От моя опит излиза, че оня камък на анкерното колело е най-добре изобщо да се махне или да се отдалечи от колелото.
Така излиза и при мен :)
Аз го настройвах с лупи, ама там лупа не вирее - козата си иска пръч, а тази настройка - микроскоп. Проблем е, че където имам микроскоп, нямам възможност да отделя час за настройка на тази пластинка. Щото настройките са две. По-натам за по-нагледно ще ползвам чужди снимки.

Ето я пружинката в някакво положение...

Изображение

може и да е правилно, ама си мисля, че не е :)

Мойта горе-долу така стои. И наистина минимално притискане към зъбите води до спиране на механизма :) Но това в къщи не го видях, щото с лупа не става. Просто въртях тъпо и упорито ексцентрика, докато достигна уверен ход. Оказа се, че съм докарал пружинката до отлепване, така че има гарантиран луфт от няколко микрона. Всичко е прекрасно и удивително, само че стрелката не върви много плавно, а като на командирец с хлабава пружинка. Отвреме-навреме прави по-рязък скок, иначе върви плавно, а точно преди скока лекичко се поспира. Това време е под 5 секунди, като се има предвид броя на зъбите на анкерното колело (18) прилича да е един път на всеки оборот. Още не е ясно, на какво се дължи това. Зъбите на малкото грапово колело са изпълнени така, че под микроскоп въобще не се вижда движение! Рязък и констрастен зъб, само спиците се движат, толкова са еднакви зъбите. Как са го правели братята, не ми го побира акъла :) Ако има разлика в профилите на зъбите, тя е около микрон.

Но пружинката има две регулировки. Пипах само ексцентрика, нямах време за другата регулировка, която се прави с разхлабване на големия болт, който държи пластината. На горната снимка е белязан от завода-производител с косъм под фиксиращия лак :D :) :D :) :D

Този болт позволява местене напред-назад на рубина по допирателната. Ето я пружинката с рубина разглобена:

Изображение

Така че програмата-максимум по този възел е:
1. Преглед на ходовата табла на анкерното колело с микроскоп. Като нищо може да има мръсно или корозия баш на върха на някой зъб.
2. Ако колелото е чисто, трябва да се провери, защо върви на тласъци. Примерно по зъбите, пак под микроскоп. Може някой да е крив.
3. Ако и зъбите са прави, то може да е заради мръсен механизъм - аз още не съм му правил профилактика. Примерно, нещо не е в ред с пружинката, която стяга секундния пиньон и има еластично съпротивление в ангренажа. Ама това - едва ли :)
4. Може да е заради лошо зацепване в зъбните двойки. Проблемът е, че това време е кратно на броя на зъбите на секундния пиньон - така че може да е заради износване в зъбите на посредното колело! Това последното го сложих за всеки случай, щото моя 3055 не е типичен - експлоатиран е, както казват братята, в хвост и в гриву. Хич не е новичък, а за този механизъм това звучи като стар, опитен камикадзе :D
5. Може да е заради биене в честотите на импулсите на бобинката и тези на системата спирала-баланс. Проблемът е, че по метода на пеперудката не виждам разликата, ще се наложи да използвам скоростно видео :) Тогава ще засека не само амплитудите, ами и скоростите на частите.

Последното ако е вярно, ще умра от кеф! Щото ще дава много прост начин на настройка - махаш рубина и почваш по малко да ловиш момент, когато движението на секундната стрелка стане плавно! И тогава и на наш'та улица ще бъде празник :)

ПС: Едва ли е така. Чак толкова лошо да го настроя... това означава, че ще има изместване по фаза за 4 х 5 - 20 двойни удара на баланса. Не, абцурд :) Чак толкова ляв майстор не съм ;)

А старият опитен камикадзе върви доста точно. Нищо, че секундната му стрелка подскача :) Е, не е в заводски допуск и е много далече от половината, ама и това ще стане ;)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:Как работи - както будилниците и стенните електромеханични - 2 транзистора и обратна връзка през допълнителна намотка. Разликата е, че тази система е синхронизирана с кварцов генератор, който подава на единия транзистор много кратки импулси с нужната еталонна честота и механиката успява да се води по тях, стига да е настроена да върви почти точно ако работи самостоятелно. .
Излиза, че допълнителната намотка отпушва схемата?

Ама не, не е така - импулсите вървят и на спрян баланс.
Абе докато не взема осцилоскоп, няма да разбера какво става :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа: Така че програмата-максимум по този възел е:
...
5. Може да е заради биене в честотите на импулсите на бобинката и тези на системата спирала-баланс. Проблемът е, че по метода на пеперудката не виждам разликата, ще се наложи да използвам скоростно видео :) Тогава ще засека не само амплитудите, ами и скоростите на частите.

Последното ако е вярно, ще умра от кеф! :)
Ми може да почвам да умиргам... сега ще си налея винце :-)

Не издържа душата на поета icon_crazy планове писах, и пак ги дадох накъсо :-)
Като се върнах от работа, взех една що-годе читава 20-кратна лупа и под голямо увеличение почнах да го заничам, като си светех с фенерче. Без малко да окьоравея, ама видях точно положението на рубинчето. И от найстия път успях да го мръдна с много малко назад. И стана чудо - като регулирах ексцентрика така, че да има взаимодействие, секундата тръгна плавно като лебед :-)

Ще го оставя до утре, и през това време ще обмислям, как да изполюзвам този номер. Щото винаги мога да го повторя - врът ексцентрика, и отцепвам контрата. Трябва да фиксирам с лак, ама ще е след профилактиката.

Факт е, че пружинката отстранява симптомите, а не причините. Всичко си е същото, само не давам на анкерното колело да се връща. Това нещо трябва да се използва при настройка.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Идеята на настройката на пружинката с камъка е следната:
Трябва да се зададе фиксирано статично положение на анкерното колело. Ако махнеш анкера, ще видиш, че колелото може да застава само в едно положение. Назад е ясно че не може да се върти, а ако го преместиш напред недостатъчно за да прехвърли на следващия зъб на контрата, то ще се върне само назад. Това положение се задава чрез местене на пластинката по дължината й. Какво трябва да е положението на колелото? Колкото го завърта напред единия палет на анкера, толкова трябва да го завърта и другия. След като анкерът е стигнал до щифта и го върнеш назад, колелото не трябва да се връща назад или това връщане да е минимално и еднакво за двата палета. Надявам се, че успяваш да ме разбереш... Регулира се на сухо, без баланс.
С ексцентрика се регулира силата на пружинката. При излишно голяма сила амплитудата намалява.
Предполагам че си намерил схема на електрическата част. Имах, но съм я изтрил. Има я в руския форум, но той в момента нещо не работи. Ако извадиш чипа или ако прекъснеш връзката му с базата на първия транзистор, нещото продължава да работи, но без синхронизация. Не може да има някакво биене между честотите на бобинката и на системата спирала-баланс, защото те са си една и съща честота. Бобинката осъществява положителна обратна връзка и схемата се самовъзбужда. Работи на честота, близка до резонзнсната.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Още не съм разглобявал целия механизъм, но така си го представям и аз:

Невен> Какво трябва да е положението на колелото? Колкото го завърта напред единия палет на анкера, толкова трябва да го завърта и другия

Точно така! И тук идва магнитната фиксация на анкерната вилка. Очевидно това нещо трябва да се настройва под микроскоп без баланс, ама аз го уцелих на сляпо :)

Интересно, как трябва да се маже това чудо :) Аз още съм под впечатление от точността на това анкерно колело - Минския часовников завод ми скри топката! Хич не мърдат зъбите под микроскоп! Разбира се, засега никаква смазка не съм слагал на колелото, и може и да не сложа - ще има да събира прах и ще прави проблеми.

Това е другия проблем на тези часовници - има много бързо движещи се части, има магнити, които обират всички стоманени боклуци, а трябва всичко в машината да е стерилно чисто. И под цифера - там също много боклук може да се събере.

За схемата - намерих я:

Изображение
Транзисторите са безкорпусни КТ317, ама явно стават и други npn.
PS: Ето към кои писти на платката трябва да се запояват новите транзистори:

Изображение

Оттук: http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... post536637" onclick="window.open(this.href);return false;
Тези са големички, добре е да са по-малки, че да не се наложи да се мести кондензатора.

Не можах да намеря описанието на К512ПС3 - колко е честотата на изхода и - 4 или 8 херца. Май е 4, и това означава, че има по един импулс на 1 период, точно като на електрическите будилници.

За точността - тя се нормира интересно: 14 секунди за 7 денонощия при температура 20 +/- 5 градуса. От паспорт: http://forum.watch.ru/attachment.php?at ... 1390506633" onclick="window.open(this.href);return false;

Интересно е, че в каталози и в интернетите делят смело 14 на 7 и пишат 2 секунди на денонощие.
А това са доста различни работи... примерно като пиене на бира. Едно е да изпиеш 14 бири за 7 часа и съвсем друго - една бира за половин час :D
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето тук има осцилограми на напрежението на бобинката:

http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... ost1527576" onclick="window.open(this.href);return false;

Тогава е ясно, че 512 ПС3 е делител до 8 херца. Значи баланса получава два импулса за период.
Броят на зъбите на анкерното колело е 30, и на храповото - цели 60.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Некои мисли и впечатления по Луч 3055.

За една седмица носене и чоплене малко ми просветна с тази белоруска екзотика :)

За произхода. От ревю в ревю се пише, че е дран от Юнгханс. Че и аз бях написал такава нещо, че и честотата на баланса уж била оттам. Е, не е така. Юнгхансите са на 3 херца (ако се вярва на http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... ans_600_00" onclick="window.open(this.href);return false; ), а ако се вярва на каталозите, Луч 3045 е на 2.5 херца. Този въпрос, за честотата на 3045, остава открит до намиране на достоверни сведения, или още по-добре, на часовник. Само че на мен такова животно 3045 хич не ми е притрябвало - аз да не съм колекционер :)
Зорът при ремонта е подобен на този при 3055, частите са по-малко, часовниците са редки и скъпи, а точността им е майка плаче :)

3055 е друга работа. Такива механизми на пръсти на едната ръка могат да се преброят:

http://electric-watches.co.uk/movement- ... h-balance/" onclick="window.open(this.href);return false;

За честотата на баланса. Интересно е, че в 3055 тя е сменена заради кварца! Защото ако в руския каталог има грешка, и честотата на 3045 е не 2.5 херца (18000 полуколебания в час), а е 3 херца (21600), за да направят кварцова машина, на братята ще им потрябва доста рядък кварц, с честота 49152 херца. Тази честота се дели 14 пъти на 2 и на изхода от схемата се получава 3 херца. Ако се вземе стандартен за това време кварц на 32768 и се раздели 14 пъти на 2, се получава 4 херца. Е, братята са предпочели да направят нов механизъм, само и само да не правят нов кварц :) Да, това означава друг баланс, друга спирала, друго анкерно колело и въобще друг механизъм. Ама си е струвало, поне спроред мен ;)

На много места пише, че 3055 е нежен и капризен механизъм. Да бе, нежен! Спиралата му е дебела и здрава, като ресьор на МАЗ :) Нито едно противоударно устройство от кутията ми не става за този баланс - цапфите му са по-дебели. Само с противоударно от Молния не съм пробвал, не се сетих. А за работата на противоударните устройства... ми работят. Проверявах играта на спиралата в регулатора около лампата в кухнята. Тя е силна и дава разсеяна светлина, не като настолната ми. И... и от височина къде два метра изпуснах Луча на паркета!!! Видях го, как пада, като в забавен кадър. Превъртя се точно с ръба надолу, удари се в пода и подскочи! И... и си работеше! Разгледах внимателно за дефекти - освен побитост в паркета, друго не намерих. А, стъклото изхвръкна, ама то това - бял кахър :) Лепнах го на място с епоксидна смола :) А Лучът даже не беше спрял!!! Може и до късмет да е, ама ме впечатли.

Вярно, че всичко беше настроено и затегнато, включително и бобинката. Така че и се размина и на нея - ако я бяха дернали магнитите, до там щеше да е - друга нямам, а бобинка за 3055 в района на магнитите не може да се поправи.

Луч 3055, както и другите машини с кварц и баланс, има някои съществени разлики от пружинните механизми и от електробалансовите. Първата, която е и най-важна, е... е че тези механизми трябва да нямат позиционна грешка. Така излиза по това, което разбирам за този механизъм. Така е и по първоначални впечатления - надолу с коронката и хоризионтално върви еднакво, до секунда в денонощие!

Защо ли? Ами защото балансът не се колебае свободно, а в резонанс с импулсите от бобинката. Ако честотата му малко мръдне, тя се връща обратно от външните колебания. Вижда се добре при работа с микрорегулатора - малко мръдване не променя нищо, а по-голямо изкарва системите от резонанс и почва биене на честотите, и амплитудата на баланса почва да се изменя.

В това положение часовникът също върви, и даже може да се настрои някак си, ама почва да става капризен до безобразие. Трябва да запиша графики на моментния ход с тикопринта и да ги постна, че иначе много сухо излиза. Но съм убеден, че мнението за капризността на Луч 3055 идва от ненастроени механизми.

За това, дали го хващат вибрографите.
Този механизъм има някои особености. Първото е, че цъка страшно силно :) Даже да е настроен добре :) А ако храповика не е настроен добре, импулсния камък така бие по рогчетата на вилката, че се чува звук от каруца по паваж. Естествено, че вибрографите ще показват щуротии. И всички разчетни параметри (равновесие, амплитуда) отиват по дяволите.
За настройка се иска да се улучи такова положение на регулатора, че амплитудата да не се мени в продължение на поне няколко минути. И това най-лесно става по метода на пеперудката. А след постигане на това положение механизмът може да се ползва за проверка на виброграф - такива прави линии пише :)

Толкова засега :) На ред е електрониката. Търся му свестни кварцове. И като оправя една платка със свестен кварц, нови транзистори и хубав тример, ще почна механиката. Там дертове не трябва да имам :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа: А след постигане на това положение [на резонанс на баланса с импулсите от бобинката] механизмът може да се ползва за проверка на виброграф - такива прави линии пише :)
Изображение

Наистина става за проверка на виброграф :-) :-) :-)

И позиционните изпитания завърших. Не само теоретично, ами и практически 3055 няма позиционна грешка. Върви еднакво във всички положения. Амплитудата му се изменя, ама хич не му дреме на инкаблока :-)
Надолу и нагоре с цифера върви на около 270 градуса, а във вертикалните положения - към 240. Но няма никанва разлика в честотата. Засечкоте са по едно денонощие в положения 3Н и 9Н.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За разликите между 3045 и 3055.
Практически нищо еднакво в двата механизма няма.
Балансите са различни. На 3045 е подобен на този на ранните 3055 - с две двойки магнити и месингови противотежести. На ранните баланси на 3055, както и на 3045 има следи от балансиране - пробити са няколко отвора. Последните баланси на 3055 са с четири двойки магнити и по думите на Сергей от руския форум тръгват по-бързо и по-уверено. Така че балансът не е същия.
Спиралата - и тя. Много солидна, дебела, като на секундомер Слава. И честотите на балансите са различни - 21600 и 28800 съответно.
Мостът на баланса в друг - на 3055 е с подвижна колонка. По-лесно се регулира, което е много полезно - равновесието на тази система трябва да е настроено много точно, иначе не работи като свят.
В най-късните версии на 3055 (моят не е от тях) са махнали микрорегулатора. То наистина от него няма много смисъл - резонансът се улучва и с градусника.
Анкерната вилка е напълно променена. На 3055 малко прилича на обикновените, но под вилката има магнит и има една V-образна пластина, която служи за магнитна притяжка в двете крайни положения.
Анкерното колело е напълно променено, заради увеличената честота. На 3045 е с 18 зъба, а на 3055 - с 30. И профилът е друг. На най-старите механизми 3055 около горната цапфа има ролка с желб, в която влиза спирачна пружинка. За секундния пиньон е предвидена друга, пластинчата пружина, която притиска пиньона в моста и не му дава да шава много-много. И тази пружина не се настройва. 3045 има две еднакви пружинки на анкерното колело и на секундния пиньон, всяка от които има доста гадно настройване. Аз го видях от остатъците на един стар механизъм, който дойде заедно с Луча.
На новите 3055 фиксаторът на анкерното колело е тотално сменен - има втора малка табла със 60 трионообразни зъба. Настройката на пружинката е едно от тънките места в този механизъм. Но както писа Невен, 3055 с настроен баланс върви и без фиксатор, само стрелката му се мести на тласъци и може да пропусне секунди.
Различен е и мостът на ангренажа.

А календарът му е чудо на техниката. Досега не бях виждал календар с рубинени ролки на живо. Има ги цели пет, и още четири камъка, по които се хлъзга диска. Въпреки надписа на циферблата камъните в механизма са 19, а не 18. И още 9 в календара, та цели 28 :-)

Така че 3055 е напълно различен механизъм от 45. Дали е дран... кой знае. Май не, щото няма от какво.
Много малко такива механизми има, и те се различават доста от 3055.

Пуснали са го, за да натоварят участъка за електронно-балансови механизми, който е построен заради 3045. Така си мисля.

Всичко това хубаво, ама на този механизъм не му е провървяло с часовникарите. Това добиче съчетава в себе си сложността на електрониката на кварцов часовник и механиката на който и да е механичен. Лошото е, че след ремонт машината някак си тръгва и ако не се настори, върви, както си иска. Клиентът получава часовника и почват фокусите. И накрая му писва, и Лучът отива в чекмеджето. И като му потече батерията, до там :-\
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

varban написа:
varban написа: А след постигане на това положение [на резонанс на баланса с импулсите от бобинката] механизмът може да се ползва за проверка на виброграф - такива прави линии пише :)
Изображение

Наистина става за проверка на виброграф :-) :-) :-)

И позиционните изпитания завърших. Не само теоретично, ами и практически 3055 няма позиционна грешка. Върви еднакво във всички положения. Амплитудата му се изменя, ама хич не му дреме на инкаблока :-)
Надолу и нагоре с цифера върви на около 270 градуса, а във вертикалните положения - към 240. Но няма никанва разлика в честотата. Засечкоте са по едно денонощие в положения 3Н и 9Н.
Как се справяш с тази програма, не знам. Аз опитах с доста устройства и резултата е никакъв.
Просто микрофоните нищо не долавят. В супер тиха среда и пак не се получава.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”