Сага за 3055

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Сага за 3055

Мнение от varban »

Абе трудно се справям. Иска си тя пиезомикрофон с усилвател, и ще върши някаква работа.
С встроения микрофон уверено хваща само много силно цъкащи часовници. Но 3055 е такъв.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Направих профилактика на механиката.

Не е от най-простите, и то заради пружинката на анкерното колело. Донякъде снимах, после от снимане забравих, че механизмът е с хак и половин час се мъчих да сложа баланса при извадена коронка.

Мога отговорно да кажа, че писанките за нежен и капризен механизъм, които се преписват от ревю в ревю, просто не са верни. 3055 е много здрава машина, която настроена един път, върви страхотно.

Календарът ме хвърли в оркестъра. 5 рубинени ролки и още 4 опорни камъка, всичко това за диска с датите. Машината е с 19 камъка (а не с 18, както пише на циферблата), и ощe 9, та 28.
В календарът няма нито една свободна пружинка - всички са закрепени на фиксаторите. Сглобяването е... абе не е лесно, щото има много части, ама тия части сами си идват на местата. За първи път не гледах снимки, кое откъде е.

Ремонтоарният механизъм - също. Има бърза корекция на датата, има и тресчотка да не се счупи нещо, ако почнеш да го напъваш около смяната на датата.
Специално за Омега: на моя механизъм тиражът е със запресована ос, степенчат болт няма като отделен детайл.

Балансът с многото магнити обаче се слага нетрадиционно - притегля се към анкерното колело, та трябва да се намества със сила :-) Спиралата, колонката и градусника не мръднаха хич - като ги сложих обратно, настеойката не беше разместена. И играта на спиралата си беше същата - хич не се е кривнала.

Интересно е да се сравни такъв механизъм с обикновен пружинен.

Движението в 3055 се предава на обратно - анкерната вилка получава импулси от баланса и премества на всеки импулс анкерното колело на 1/60. След това всички предавки са понижаващи, с изключение на секундния пиньон. Затова усилията са много малки, няма огромен момент на централното колело като в пружинните механизми.
Затова сухият и мръсен механизъм тръгна не по-зле от измития и смазания :-) Вероятно на такъв механизъм спокойно може да се удвои периодът на профилактика.

Работата на двете колебателни системи в резонанс дава някои интересни и приятни ефекти.
Първото е пълна липса на позиционна грешка. И това се вижда по разликата между старите и новите баланси - тези с 8 магнита хич не са балансирани. Щото не е необходимо :-) Малък дебаланс просто не бие куче.

А второто е, че 3055 работи при много ниско напрежение на батерията. Сложих му една, разредена до 1.25 волта, че и AG10, щото нямам АG13, и той си тръгна като момченце. С нова АГ15 на 1.55 волта само малко по-бързо излиза на 270 градуса амплитуда. Трябва да мерна консумацията, ама май е по-ниска от конкурента му 3050. Пък и 3050 умира още на 1.3 волта - не може да напрaви стъпка.
Панчо
Reactions:

Мнение от Панчо »

Лично аз,макар ,че съм технически полуграмотен,бях запленен от тази така академично представена тема от моя стар приятел (шапка му свалям,както и на Невен за добавките icon_clap ) и то дотолкова се възторгнах и луднах icon_crazy ,така ми изпищя чувството на самосъхранение на джоба :D ,че тутакси още вчера се сдобих благодарение на един приятел с едно таквози съвършенство. Така ,че много се радвам ,че прочетох темата и че луднах,защото нещото наистина си заслужава, биля и повече.
И ако авторът не възразява,ще постна едни снимки на моя нов 3055 нещо което се надявам достойно да онагледи неговия труд и да е достоен за него и за темата.

Разбира се първо механизма,защото той е същественото в случая

Изображение

Но и дрешката си я бива и хич не е малка за кварце от онуй време > 46 х 40мм. направо ми скри и китката и шайбата. :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

....и както казва Хемингуей при откриването на една изложба през Парижкият му период:
"Нека да ръкопляскаме на кадърните icon_clap защото са свенливи по природа и да оставим настрана некадърните,те сами се аплодират."
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Този Луч 3055 трябва да е от същото време, като Росеновия.
Корпус от новите, с резбови пръстен и капак. Секундната стрелка - също, с къса противотежест.
Ама циферблатът е от тези с бял кант около прозорчето за датата - значи е от ранните цифери.
Машината е точно същата - 4 магнита на баланса, 19 (а не 18) камъка, но ексцентриците не са фиксирани със смола. Платката май не е пипана, и трябва да има година на кварца. И тази година май ще е 1981 :-)
Моят е от 82, но е с друг баланс, а 83 излизат последните, без микрорегулатор.
За пълнота, първите машини са с 18 камъка и с ролка на анкерното колело.
Всяка година са по нещо са пипали в механизма.

Интересно, колко ли са произведени?
Номерът на моя е 770198, ама едва ли са направили толкова. Мисля си, че порядъка е 10^4....10^5.
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

В една друга тема го показах, да напомня - ето как работи моят:

Поздрави, Миро.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ааа! Този го бях забравил. Стара форма на ангренажния мост, но 19 камъков :-)

И платки има много видове: на Миро и на Мишо са различни, а има и с различни кварцове. Мойте и трите платки са различни.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За възможните неизправности на 3055. Ако не отлепя хич, може всичко да му е - от дреболия (липса на контакт или късо на батерията) и до критични работи, например одрана или прекъсната бобинка и даже! счупен баланс. Ако нямах един такъв, нямаше да го призная за възможно, ама факт!

Тръгва и спира в описание на продавач също е с много варианти. Примерно, може електрониката да я няма никаква (заради контакт или прекъсната бобинка, или заминали транзистори, или....), а механиката да е що-годе... абе не работеща, а комплектна. Всички колелелта да са на място и да няма нищо счупено.
Щото тази машина има хак. И този хак засилва баланса, че да може да тръгне веднага. Така че и без електроника машината работи няколко секунди. Като я мих мойта, на чисто откара към половин минута, вярно, отклоних баланса с клечка. Но тук не е за секунди работа, а за състояние и перспективи.
Та първи извод - ако машината работи поне минута, всички критични работи са цели, а именно механика, бобинки и транзистори. С кварцовия генератор може да е пълен кошмар - например счупен тример, деградирал кварц, ама такава машина има шанс. Ако не се прецака по време на ремонта де...

За бързането или изоставането. Може да има много причини. Мисля си, че най-често е опит за настройка на хода от баланса и като следствие - разстройване от резонанса на двете колебателни системи. Както често пишат в ревютата - конкурират се. Е, не трябва да е така. Двете колебателни системи трябва да работят в екип :-) демек, в резонанс.
Номерът е, че при малко разстроен баланс почва биене между двете близки честоти и ходът на машината се изменя ето така:

Изображение

Изображение

Втората картинка е продължение на първата.

Ето двете картинки залепени, само че намалени наполовина по размер:

Изображение

Виждат се много добре биенията на двете честоти. Ходът се променя драстично и постоянно. Двете секунди са мигновения ход, когато съм спрял тикопринта, а средно би вървял с трийсетина секунди избързване.

Същото нещо, ама с обратен знак става, ако балансът е настроен на по-ниска от кварцовата честота.

Може и още по-зле, ама аз просто не съм записвал такова положение.

Има и други причини за неточен ход... ама дай да се сейвна :-)
Последно промяна от varban на 03 Юни 2015 14:41, променено общо 5 пъти.
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

Ако изостава или избързва, настройката възможна ли е и изобщо има ли кой да я направи?
Питам за ето тази машина, която бяга с 15 минути за 24 часа.

Изображение

Изображение
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За 15 минути.... има още един вариант, ама не вярвам да е той. Невен писа, че това чудо работи и ако няма импулси от кварца. Може лесно да провериш това - спри внимателно баланса с клечка, без да издърпваш коронката. Спри го около равновесието и отмести клечката. Ако балансът трепка и се опитва да се засилва, значи има импулси и всичко на платката работи.

Не вярвам кварц да е измърдал с 15 минути, така че остава само тотално разстроена система.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Няма ли да има същия ефект ако махнеш и след това сложиш батерията? Като я махнеш не застава ли в равновесно състояние?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Възможно е избързване заради тормозена спирала, също като на механичен часовник. Ако е крива спиралата и допира моста, без изправяне няма оправяне. Само че тази спирала е много корава заради високата честота и големия баланс. Така че - едва ли. Или поне ми се иска да е така.

Твойта машина е от последните, без микрорегулатор, и балансът е с четири двойки магнити. Чоплена е, някой е сложил втора пластинка. И щатната е закрепена с винтче, а не с нит.

За платката не мога да преценя. Май транзисторите са щатни. И лакът, който фиксира пружинката с рубина е цял.

Още за дертове по хода. Заради неправилно регулирана спирачка не може да бърза, ама може да пропуска цикли и да изостава.
Заради мръсна механика - също. Амплитудата може да е гранично малка и отвреме-навреме да не млже да шрещрака анкерното колело. Аз след профилактиката нарочно сложих на моя разредена батерия, та да видя, до колко може да върви в реални условия. Излиза, че пиенбатериите по-дълбоко от 3050 - тази, с която сега работи, я извадих от Слава 3050, щото тя почна да прескача секунди.
Последно промяна от varban на 17 Юни 2015 07:21, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Pavlin написа:Няма ли да има същия ефект ако махнеш и след това сложиш батерията? Като я махнеш не застава ли в равновесно състояние?
Прав си!
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

Благодаря за изчерпателните обяснения, но часовника не съм го купувал, а обмислям дали да го направя. Чудя се дали да го пробвам ако тръгне да му остава ниска цената. Заслужава ли си риска или ще са пари хвърлени на вятъра?
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За това, как трябва да работи един 3055.
Трябва да работи равномерно, с честотата на платката. И хич не трябва да му пука в какво положение е - това е един от малкото балансови механизми без позиционна грешка. Предопложих го от теоретични съображения и го проверих реялно. ПОЗИЦИОННА ГРЕШКА ЛИПСВА!
Ако има разлика в хода в различни положния, то балансът е разстроен.

Друго важно нещо - амплитудата трябва да е стабилна. Не минута, минута е малко. Аз прочетох от руския форум, как настройват, почаках две-три минути, амплитудата беше стабилна, и затворих капака. И Лучът почна да бърза. Тогава му сложих таблета и записах ония скриншотове, ама после го насъроих пак на око :) Като изкара десетина минути, без пеперудката да мръдне крилца, тогава стана работата.

Второто нещо - правилно настроена машина върви и без рубинчето да опира в зъбното платно на анкерното колело. Само че стрелката може да не върви плавно. Поне при мен не вървеше. Мислех да ползвам това за критерий за настройка, ама се отказах: писна ми :)

Пружинката се настройва доста трудно, или поне на мен ми беше трудно, щото нямам в къщи микроскоп. Ако има микроскоп, настройката на пружинката е елементарна и става за пет минути.
Стара система, без рубин не съм настройвал. Имам едно такова анкерно колело и един мост, ама не съм се опитвал да сглобя франкен в работещата машина. Ако падне някой стар и прецакан, тогава ще пробвам. И ако намеря време - 3055 иска много работа. Аз си играх няколко часа, при това нямаше повреди - само едно колело в календара смених.

За точността - при правилно настроена механика зависи от кварца. Не е възможно да се коригира от баланса! Май това са дертовете на повечето 3055.
Последно промяна от varban на 17 Юни 2015 07:22, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

the collector написа:Заслужава ли си риска или ще са пари хвърлени на вятъра?
Виж http://auction.bg/A2177859" onclick="window.open(this.href);return false;
Мен не ме устройваше такова предложение, затова поговорих с продавача и измених условията на сделката. За + 10 кинта получих остатъци от още два механизма и два циферблата, ама не за този модел.
Целта беше да не треперя по време на профилактиката.

Като резултат имам очукан Луч с доста убит цифер, ама в техническо състояние за ежедневен часовник.
Че и с история:

http://forums.airbase.ru/2008/12/t65190 ... l#p3831140" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumavia.ru/forum/8/5/76787 ... count=7257" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако се намери Василий Максимович, ще му пратя часовника. Така че за всеки случай трябва да си търся друг :-)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”