Liani написа:Трудни са спиралите за изправяне, но пък като ги изправиш и тръгнат добре, кеф си е.

dreadx беше писал, че изправянето на спирали е единственото нещо, което не иска кой знае какъв инструмент, а пък си е майсторлък в най-висша форма. По разкази на часовникари ако някой младок в ТПК-то почвал да иска седми разряд на втората година, му давали оплетена спирала на дамски часовник

И ако младокът успеел да я оправи, му давали разряда
Аз баница може и да не съм ял, ама... така де, виждал съм този механизъм, и то точно в джобен Самсон. Не съм правил, не беше мой, а с такъв чужд никога няма да се хвана. Но го разгледах добре откъм баланса.
Разстоянието между моста и спиците е много малко - май няма три ширини на спиралата. Така че не е само до концентричност на витките, ами и до плоскост. И това, второто, е по-трудно.
Ако този Рекорд тръгне на добра амплитуда, спиралата диша яко. А джобните не са много работили - все пак това са по-скоро сувенирно-колекционни часовници, а не ежедневки като ръчните. Купували са ги за спомен... основно туристите, които идват в Петродворец. Минават, виждат ето това:
и на излизане се редят на опашка за джобета със Самсон на капака