Ами да, дойдоха трудни времена - ЕБей е пълна трагедия, не върви. Още няколко колеги, с които комуникирам (включително и извън България) се оплакаха, че и при тях се е получил срив. Неясно защо, може би покрай бежанците (без да имам обяснение каква връзка има), или пък затварянето на Молоток-а изкара на пазара още руснаци (ама пък колко да са - в Молотока активни бяха двайсетина).
Затова и силно ограничих покупките, реших да си направя ревизия и да се концентрирам да оправя наличното за ремонт. Малей, уплаших се какво съм накупил....
Все пак купувам по нещичко, колкото да не си забравя връзките. Ето какво по-интересно събрах:

Польот Амфибия в отлично състояние (с изключение на безела, но така си е по-реален)

Два електромеханизчни Луча в много добрд състояние. Първият е с позлатена каса, работи си прилично (малко избързва):

С втория се получи "инфекция". Купих го за работещ, и наистина като дойде, балансът работеше с отлична амплитуда. Да, обаче избърза с 5 минуте за един час. Отворих го и ми се стори, че спиралата на баланса е ексцентрично изметната. Реших, че мога като на механичен часовник да я пооправя, и я пооправих. Само че явно по този начин съм разцентровал магнитите на баланса, и сега не тръгва. Ще чака ремантът на майстор Върбан да приключи, и ще поема към него (а може и първия, да му види избързването)

Следва една хубава кръгла Ракета 2209:

И една Дружба с флагове. Тя дойде с механизъм без противоударен баланс, но продавачът беше сложил в пратката (след като го изкоментирахме по мейла) и един механизъм с противоударен. Промивка, преместване на циферблат и стрелки и си стана. Само че задният капак е само с надпис "Прахозащитен". Таман се сещам, че имам още няколко от моделите с флагове, които са с такъв капак. Та ако някой има за продаване байонетни капаци с допълнителен надпис "Противоударен", да се обади

От Англия си купих още едно будилниче, ще взема да почна да ги колекционирам

И накрая - последната сага, засега с успешен край. Харесах си от Украйна един швейцарски хронограф, с горе-долу запазена каса и циферблат. Беше обявен за неработещ, но със здрав баланс. Не знам какво ме прихвана, защото не беше и евтин, но го купих. На снимките се виждаше, че липсва и паразитното колело, барабар с мостчето, което го крепи. Също така се виждаше, че е счупена и пружинката, фиксираща минутното колело на хронографа. Обаче...имах спомен, че съм виждал да се продава точно същия механизъм, с налични липсващите части, че даже и той с работещ баланс (оказа се с крива спирала, но както и да е).
Мен ме е страх да чопля хронографи. И така, окомплектован, отидох при най-близкия часовникар и поръчах да ми сглоби един часовник от двата. След седмица отивам, и той ми съобщава, че паразитното коело е със стотна от милиметъра по-голямо и блокира часовника. Иначе "бил докарал" отлична амплитуда. Разбрахме се да смени изцяло механизмите и здравите части да ги прехвърли на другия. След още една седмица отивам и чувам "готов е". Пробвам да пусна хронографа - нъцки, не тръгва. Последва суетене, отваряне на место, завиване на някакво болтче (било се разхлабило

Та пускам го аз на вибрографа и виждам ~ 200 градуса и > 5 мс грешка. А, така няма да стане, престрашавам се и започвам да го разглобявам. Първо виждам, че е сложен баансът с кривата спирала (но пък мостът му е надписан

Така ги изброявам, ама имаше и още, вече не помня. Три часа мъка и треперене да не повредя/изгубя нещо. Резултат - амплитуда > 270 градуса при грешка < 2 мс. Стартиране - всеки път; при стопиране - веднъж на десетина пъти секундната стрелка прави движение още 2-3 секунди преди да спре; ресетиране - перфектно. Като за годините си - повече от отлично

Ами това е засега. Има още малко неща на път, като дойдат, пак ще се хваля.
Поздрави, Миро.