Дано съм писал в правилния раздел!
varban написа:
Щото не прилича баш на калибър това... особено осичките с ролки, все едно ще увиваш около тях струната на лъкчето.
Аз като ги видях, си помислих, че това са джуджавки за старо часовникарско стругче с лък.
Тези приспособления се наричат дорници. Както Върбан се е досетил, използват се със струг с неподвижни центри, известен още като швейцарски. Как се използват? Примерно - трябва да се изработи втулка. Първо се пробива отвор в заготовката, в отвора се набива подходящия дорник. Дорникът се слага между центрите на струга и се върти с лъкчето, а заготовката се стругова от външната страна Така се получава втулка с центрични външна и вътрешна повърхност. Или трябва да се стругова отвън втулката на часовото колело. Набива се колелото на подходящия дорник и се стругова спокойно между центрите,,,ivan_p_uzunov написа:Привет на всички ! Имам въпрос и се надявам на отговор , с което да обогатя знанията си а и смятам че ще е интересно и за повечето от посетителите на форума . На скоро се сдобих с този набор от калибри . моля за повече информация и за начина му на ползване? Имам си някой -догатки , но е възможно и да са само мои.
Дано съм писал в правилния раздел!