Руски кварцови часовници - ремонт

Публикувай отговор
dreadx
Специалист
Reactions:

Re: Руски кварцови часовници - ремонт

Мнение от dreadx »

Това е добра идея - с четчицата и лака. А да, случвало ми се е да оквася цяла бобинка и олеле - как да я събера после.. :) - събрах я де, и май я долакирах с лак за нокти - да не вземе да се разпадне.

Медта наистина се разтваря, ама онази я нагрявах продължително и не се калайдисваше - голяма мистерия. А всички други си ги калайдисвах по този начин и ставаха.
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Брей... много нещо сте ми написали, благодаря за съветите, имало и други хора дето не спят като мен нощем. :wink:
Първо, проекта се замразява докато си взема държач за механизми. Голямо наказание е така всичко мърда като живо, все придържам с единият пръст. Нещата станаха много сериозни и ще си трябват сериозни инструменти. През почивните дни ще поровя в ebay.de имаше няколко магазина които продават часовникарски инструменти ще си поръчам някой неща. Ще дойдат по бързо отколкото от Китай
Второ, и аз май почвам да клоня към канаконлит, но обмислям как да капна малка капчица на мястото която няма да тръгне надолу и да залепи магнитопровода към механизма. Не се сетих да му подложа отдолу едно найлонче да му се невиди. В момента той е закрепен заедно с платката с едно болтче към плочката на механизма. С тази разлепена платка е голям риск да го развивам пак и да се мъча да му подлагам.
За тинола и аз ползвам същият от ТМЕ, Обикновено правя на поялника удължение на човката като навивам на нея тънък меден проводник за да има контакт с топлината, а края на връхчето му използвам за човка и така запоявам тънките изводи на високочестотни говорители. Ама там жичката е 0.1mm а не 0,01 :o
Върбане, съпротивлението на намотката беше 4.78кОм-а... при допустими стойности 3.2-4 кОма.
Жичката просто се отдели от платката като застъргах около нея лака. Единият и край изглеждаше пречупен преди това най-вероятно там е била заварката. Прав си в едно обаче, че трябва първо да прозвъня свободният край на проводника, проблема може изобщо да не е там, макар, че ще бъде щастливо стечение на обстоятелствата ако там се е прекъснало и не ми се налага да развивам от бобината, мисля си, че с това няма да се справя, или поне не на този стадий.
Засега преминавам към механиката, 2609 трябва да го измия по устав, и ... да го смажа... опаа.. пак проблем, нямам масло, ще поръчаме и такова. Не ми даде моят часовникар масло, деликатно се изплъзна от намека да ми отлее малко. Почна да ми обяснява колко много видове ползва и как тази работа хич не е за начинаещи. :D
Нищо де... живеем в комерсиален свят ся ко да се прави. :b
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Ее.. - той предполагам, че не може да използва всичкото масло за времето, в което ще изтече срокът му на годност. Ако ти накапе малко това няма да е голяма загуба. - нищо, че го е плащал. Той с това си изкарва парите (в частност и с това, че разполага с такива масла - не може да няма, не може да си купи и по-малко количество).

Другото, което ме е учудвало винаги е, когато целенасочено не се помага на някой, който иска да усвои дадена професия. Има хора, които инстинктивно се опитват го правят. Но практиката показва, че има само привиден смисъл да възпрепятстваш някой да научи нещо. Дали с твоя помощ, или въпреки това - той ако има желание ще се научи и ще стане добър в занаята. А ако няма желание - то в никой университет няма да успеят да го научат.

Та и с часовниците - дали ще се появи още един хобист с възможности да направи по-читава профилактика на часовник - това на никой часовникар не би трябвало да му пречи. Хората ще продължават да си носят часовниците при часовникарите.

Аз затова не искам хобито да се комерсиализира - тук много от хората си подаряват и части, и масла. Сигурно ще се намери и на теб някой да услужи. То колко ти трябва - с една капка можеш да намажеш 50-100 часовника.

Когато навремето не знаех от къде се купуват часовници, бях питал тук дали някой няма безполезни механизми, за да се уча на тях - и веднага ми предложиха да ми подарят.
(- после се светнах за битака - и така и не се възползвах от предложението.)

Обаче няма да е коректно спрямо тези хора да продам и за 50 ст. някоя част на човек, който ще си прави часовника за хоби. Ако имам възможност да услужа, (например ако я имам и не ми трябва), мога да я подаря - но не и да я продавам.

В обратния случай, ако ми потрябва пък на мен нещо - ще бъде редно също да ми го продадат.
И само ще въртим едни дребни суми и тънки сметки.

И това е само по отношение физическото изражение на хобито - части и консумативи.

А че много хора си правят много труд да пишат съвети кой как да си поправи часовника - редно е да уважаваме и труда им, и това, че споделят знанията си - и го правят безплатно. Затова не бива да се скъпим и ние да понапишем нещо - ако имаме възможност да помогнем на някого.

В едни други форуми, където са само "професионалисти" съветите обикновено се свеждат до едно изречение: Обърни се към специалист.
(- и нямам предвид само часовникарските форуми.)

Разбира се не упреквам и търговците - ако ми беше това работата, щях да гледам по друг начин на нещата. Само че тогава нямаше как да ми е хоби, да го правя за кеф, и т.н.
- а любимата ми работа щеше да е смяната на батерии - щрак-щрак-5 лв.

Дали изобщо щях да мога да си позволя да си направя някой часовник за мен? - предвид колко щеше да трябва да си таксувам услугата.. скъпо бе! :)

Ех, тази повсеместна немотия в последните 27 години как комерсиализира всичко..

За финал ще спомена и един друг колега, който на страшно много хора е вършил страшно много услуги - и една стотинка не им е взел. Желая му да е жив и здрав още много години и да си има предостатъчно пари, така че винаги да може да си позволи да работи безплатно по хобито. А вие не прекалявайте да го заривате с часовници - наистина се радва да ви услужи, но не забравяйте, че заради вашите не може да си прави неговите.

/*
Това беше днешният факс - а сега по темата за бобинката:

- махни винтчето и капни една малка капчица лепило, за да фиксираш платката към магнитопровода. После си я извади от механизма и я дозалепи ако трябва. След това вече на спокойствие калайдисай и запой прекъснатата жичка. (когато платката е залепена, ще можеш да държиш бобинката, да я премяташ и въртиш на където ти е удобо - това ми е мисълта.)

За калайдисването: - днес се сетих да си погледна индикатора на поялника - май по-към 300 градуса топя жичката в капка тинол и лакът се маха. Но описания от мен по-горе процес на калайдисване си обяснявам с това, че от една страна лакът се размеква а от друга и жицата се нагрява - първо тръгва калайдисване по сечението й, след това се подмушва под размекнатия лак и го измества. Ако тръгнеш да я нагряваш напряко върху лака, естествено няма да се получи.

След като я калайдисаш, приготви всичко и запоявай бързо - че каноконлита се втечнява при нагряване.

Чак след това измери какво ще покаже. Всякаква излишна работа, свързана с огъване на жиците - дори само за да премериш съпротивлението на бобинката, може да е допълнителен риск. Не трябва да се огъват прекалено много пъти, за да не се скъсат. (само ти си знаеш колко пъти са огъвани до сега).
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте, статуса на проекта е:
Зачистена площадката за запояване. Мисля че успях да освободя от лака (или поне отгоре) жичката. Леко блести не знам дали се забелязва на снимката:
Изображение
Човката на поялника също подготвена:
Изображение
За съжаление някъде съм си дал захранващият кабел на станцията и ще трябва да си купя нов утре.
Също и по яки очила, за тази операция, тези с които работя в момента са малко слаби.
Какво ще кажете за тези:
http://olx.bg/ad/chasovnikarski-ochila- ... fd29ef8315
Аватар
kokosv
Reactions:

Мнение от kokosv »

Имам такива. Възможно е даже от същия продавач да съм ги взел миналата пролет. На мен ми свършиха добра работа докато изправях и фиксирах с проводящо лепило златните проводничета към диодните сегменти на един Led часовник - като тези на снимката...

Изображение

Добре увеличават, НО трябва да се работи с почивка на очите .. моите поне ненормално се натоварваха
Говори си, .. не ми пречиш
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте,
УСПЯХ! :yahoo запоено е и пак имам бобина!
Може би ще се наложа малко да освободя платката ако опира в спойката, разглеждах го май може да стане. Пък може и малко тинола да изчопля, с игла е сравнително лесно. Не знам как но подля малко към контактна повърхност на терминала. Как не се сетих да го "маскирам" с малко ПВА лепило, после щях да го обеля. Нищо другият път ще знам :D
Със стрелковият уред не мога много точно да преценя колко е съпротивлението но определено е около 4.5кОм-а т.е. бобината явно си е толкова, въпреки че по спецификация трябва да е между 3.2 и 4кОм-а.

Изображение

Върнах се назад и разгледах пак видео клиповете които съм публикувал и може би nevenbekirev е прав, че има нещо смущаващо в задната част на импулса. Само с една поправка, това е отрицателният импулс тъй като на видеото осцилоскопа е с "главата надолу" т.е. положителната посока на оста У сочи надолу а не нагоре. Просто така е застанал телефона, за което се извинявам ако ви е подвело.
Намазах с ПВА временно платката за да мога да сваля от платата и след това да сложа истинско лепило, най вероятно цианоакрилатно, (моментно). Оставям това за утре вечер пък и да може хубаво да стегне ПВА лепилото и да няма изненади.
Сега мисля да накисна моторчето по съвета на Върбан пък ако някой каже на къде трябва да сочи тази човка която стърчи от него... добре дошло наистина не успях да видя накъде е ориентирана.

П.П.
Забравих да попитам kokosv от какво разстояние се налага да се гледа, с очилата?
Защото в момента имам една система (selfmade) с която за да фокусирам се налага да се приближа на 3-4 см а може и да е по малко, това е страшно неудобно и дори тази вечер докато запоявах с успях да изгоря леко едното ръбче на лупата. Виждал съм хирурзи с подобни очила и те работят от нормално разстояние.
Въпросните очила от обявата дали са нещо подобно?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Твърдо нье!

Въпросните очила са просто две лещи, дето им викат лупи.

За да може да се увеличи предметното разстояние (от предния елемент на системата до предмета), като се запази късо фокусно разстояние, трябва след първата събирателна група да има и разсейвателна. И после - окуляр. И още трябва да се обърне изображението, така че или окулярът трябва да е шантав (разсейвателен), или да има призми като в биноклите (те обръщат изображението). Абе нещо като евтиния микроскоп, но не с 20х, а с по-малко.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Забравих линковете, ама са към руския форум. Ето оптическата схема на обектив на микроскоп или на такива очила - се тая:

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=239630&page=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Разчет на увеличение и предметно разстояние на обикновена лупа:
http://forum.watch.ru/showthread.php?t=239630&page=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За бобинката - поздравления!

А за стъпковия двигател - давай с рОгите напред. Има само 50% вероятност да сбъркаш.
И ако го обърнеш обратно, си прави кинвосач ;)
Аватар
kokosv
Reactions:

Мнение от kokosv »

fade написа: Забравих да попитам kokosv от какво разстояние се налага да се гледа, с очилата?
Значи същата работа като твоите са - работи се от мнооого близко и на очите не им е добре ... за един , два пъти стават ..ама за редовна работа са самоубийство
Говори си, .. не ми пречиш
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Супер! Много се радвам за бобинката. Аз на твое място не бих пазил позлатените контакти, ами бих сложил по една еднакво висока капка тинол и на двата - за да имат повече височина и да опират в платката. Не е чак такъв проблем, че няма да са златни. За посоката на металното нещо трябва да потърсим снимки на разглобени такива часовници. Един колега и тук беше снимал, ама като сглобил моторчето тръгнало на обратно - та не се знае неговите снимки дали са ок.
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте,
Вечерният доклад, :D
Снощи накиснах моторчето цяла нощ в бензин и днес сглобих всичко. Единственото място на езичето на роторчето е към ангренажа между двата полюсни накрайника. Не може да се сложи по друг начин според мен.
Направих проба с батерията захраних и за съжаление няма никакъв ефект. Все така мръдва напред застава в някакво положение и при следващият импулс (най вероятно отрицателният) се връща назад. :( Ако си спомняте той беше нещо доста крив на осцилограмата.
Явно по някаква причина не може да подмине полюса и да застане в равновесно положение от където при следващият импулс с обратна полярност да направи още 180 градуса.
Все повече ми се струва, че проблема не е механичен, но въпреки всичко да питам:
Къде лагерува колелнцето на което е закрепена секундната стрелка ( с дългата ос)? От едната страна е в лагерчето на моста, но другата страна оста е свободна в тръбичката и има луфт, нещо не ми е ясно. На една механичен видях, че това колело си има рубиново лагерче в което се върти една шийка от осичката от едната страна на колелото, а от другата страна на колелото си е шийка в лагерче в моста. Тук не видях такова лагерче, може ли нещо да не съм догледал (що пък да не може) Сега ще разгледам в книгата как е показано.
Дали някой няма за продаване платка, или пък ако може да ми изпрати една за проба която със сигурност да е работеща за проба на електронната част?
Обещавам да я върна цяла! :saint:
Сетих се за един часовникар тука в Русе който ремонтира кварцови, и него ще го питам дали няма някоя платка за проба.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ще ти пратя платка и чарколяк. Ама все не мога да се завъртя из къщи преди 18 часа. Последните няколко седмици при нас е лудница.

Иначе има нещичко събрано, ще добавя и още. Ще тръгне това кварце, де ще ходи. То вече стана въпрос на инат, и е много хубаво, че го имаш. Часовник се прави отначало с инат. После става майсторлък. Ако инатът е малко, няма да стане ;)

Пръстенчето може да се сложи по два начина. Чопът влиза на място, но овалът не е симетричен.
Знам как се слага на 1956.
Ако чопчето е на 12 часа, овалът трябва да е с голямата ос по 11-5.
Как е на 2356, не знам :(
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Колелото лагерува в камък на моста от едната страна и в кухата ос на централното колело от другата. Няма рубин в централното колело като на Ракета 2609.НА.
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Здравейте,
varban написа:...
Пръстенчето може да се сложи по два начина. Чопът влиза на място, но овалът не е симетричен.
Знам как се слага на 1956.
Ако чопчето е на 12 часа, овалът трябва да е с голямата ос по 11-5.
Как е на 2356, не знам :(
Вече знаеш, слага се в процепа между полюсите към ангренажа (другият процеп между полюсите е към бобината). При това поставяне при мен се върти в правилната посока. Всъщност трепка, и напъва засега, а не се върти. :D
Т.е. да се надяваме, че ще се завърти някой ден.
Другата седмица с помощ от приятел се надявам да направим още няколко замервания, (че сам е супер неудобно), и ще видим какво ще излезе. Имаме и LC метър, само да знаехме каква индуктивност трябва да има бобината :) Но ще наблюдаваме трептенето на осцилоскоп. Ще помисля и за по сериозен осцилоскоп с който мога да сваля затихването на трептящ кръг на бобината по метода на nevenbekirev, изобщо, това нещо страшно ме амбицира и няма да пожаля нито средства нито време да разбера какъв му е проблема. Дано преди това не му създам някой по сериозен. Засега сме в изходно положение. :redface
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”