Ти сериозно ли?
Това е заради баланса на бялото. В сапунерките има няколко опции: ярка слънчева светлина, облачно, флуоресцентна лампа, лампа с нажежаема жичка и авто. Само че нито един от тези варианти няма да даде точно бяло изображение на белия лист. За получаването на точно бяло се избира custom или както е в менюто. След като се избере тази опция, камерата се насочва така, че в кадър да е само бяло и се натиска определено копче. И тогава кампутера в апарата (по софт, писан от индийски програмист ;)) смята, с колко да мръдне всеки канал на цветността, така че яркостите да дадат в сума липса на цвят (бяло).
Това може да стане почти на всяка марка сапунерка. Даже и на някои таблети и телефони може.
Алтернативата е снимане в суров вид (RAW) и писане на голям файл на картата. И след това - обработка. Ама то е такава кушия, че не се хващам
Рядко съм правил такъв номер на серийни снимки. И не е казано, че резултатът ще ти хареса... ето една серия:
viewtopic.php?f=106&t=4424" onclick="window.open(this.href);return false;
Почната е около 17 часа, и тогава съм се постарал да настроя баланса на бялото, щото осветлението беше смесено. По-натам съм карал на същите настройки, и се вижда, как хартията позеленява до към 23 часа
А човешкото зрение се адаптира, щото в цветоусещането и въобще в обработката на това, което виждат очите, участва най-сложния компютър, дето ни е известен в обитаемата Вселена - мозъкът на Homo Sapiens ;)