чудех се дали да започвам тази тема, познавайки насочеността на форума към руски/съветски часовници. Пък и доста от съ-форумците тук ме познават и от другия форум, вероятно са чели и ревютата ми там. И реших, че все пак колекцията може да предизвика интерес. Ето една част от нея:

Нормално е в България, даже в Европа, да е трудно снабдяването с винтидж китайски часовници. Затова се налага ровенето в китайски сайтове и закупуване само по снимки, отделно транспорт, митници, ДДС и т.н. И въпреки това успях да събера някои от прилично редките екземрляри (които мога да си позволя ценово, разбира се)
Да опитам като начало с един от интересните китайски часовници: WuYi
За начало на китайското часовникарство се счита 1955, когато четирима майстори по декрет на правителството изработват прототипа на първия китайски часовник с механизъм, взаимстван от 5-камъков швейцарски Sindaco. През 1958 г. е завършена фабрика за часовници в Тянжин, наречна „WuYi” (5-1, т.е. Първи май), където започва производството на изцяло новпроектиран 17-камъков механизъм на основата на швейцарски клибър (FHF 25/28). Часовниците с този механизъм получават същото име Wuyi и са с отлично качество. Следващият механизъм ST-2A в Wuyi часовниците е подобрен, като се влага противоударен механизъм (shockproofing) и допълнителни рубини. По-късно фабриката се преименува в "Тянжин", а след това става основата на това, което в момента е Seagull, производител на 1/4 от механизмите в целия свят.
Досега не съм срещал да се продава часовник с първия механизъм, но имам 3 бройки от ST-2A модификацията, за съжаление далеч от идеалното състояние. Ето и най-добрата ми бройка:

На циферблата йероглифите значат "Китай, Тянжин", а лого от преплетените 5 и 1 става изключително популярно. Не знам дали се вижда на снимката, но секундната стрелка завършва с червена "острие на стрела". Като цяло се счита за чист "китайски" стил на секундната стрелка да има червеничко - стрела, точка, правоъгълниче. Ако е с изнесена секундна, тогава на циферблата трябва да има нещо червено.

5-1 го има и на коронката:

Стандартно задните капаци на китайските часовници са с многоъгълна форма. Такива капаци съм виждал на винтидж Tissot например.

Ето и механизма вътре - ST-2A с 18 камъка и противоударно устройство:

Моделът WuYi е толкова известен в Китай, че Seagull в последствие прави четири преиздавания, последното през 2012. За разлика от консервативната Европа, марката е стъпила стабилно в САЩ. Специално за тамошния пазар се издава лимитирана серия от 500 часовника, с изключително атрактивна цена (около двойно по-ниска от китайския модел). Бих искал да ви представя и него - WuYi reissue 2012 (USA edition):

Личи си осъвремеността (не може да се отрече "влияние" от Master Control-а на Jaeger LeCoultre), но и връзката с първооригинала е също силна. Диаметърът е запазен под "съвременната мода" - 38 мм. Надписите на циферблата и логото (макар и стилово променено) са си на местото, червеният върх на секундната стрелка - също:

отново логото е на коронката:

Е, механизмът е доста по-съвременен, но не чак толкова. Всъщност тук е може би единственото отстъпление от китайската нишка - въпреки, че се води ST2130 (или TY2130, когато е за износ), това си е копие на ЕТА 2824-2, след изтичането на патентите на ЕТА:

Във винтидж часовниците е рядкост, но в съвременните е съвсем обикновено нещо капакът да е прозрачен. Това има смисъл само когато механизмът е наистина красив и декориран. В случая е точно така:

Използвано е, че роторът е по-малък, и капакът е разширен, за да има достатъчно място за надписи

Естествено не е забравена и закопчалката на доста качествената кожена каишка:

Ето го и как изгледа на ръката ми:

Благодаря за вниманието, надявам се, че ви е харесал. Надявам се също и следващите ми часовници да ви харесат.
Поздрави, Миро.