Направа на ос за баланс.

nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Направа на ос за баланс.

Мнение от nevenbekriev »

Направих една ос и реших да покажа снимки от процеса. Надявам се, че ше бъдат полезни на тези, които опитват и се учат
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение Изображение

Последно промяна от nevenbekriev на 19 Яну 2018 22:22, променено общо 1 път.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Направа на ос за баланс.

Мнение от atanweb »

Признателност за предоставеното ръководство.
Снимките са чудесни, Заснети точно когато трябва и с подходящ ъгъл, така, че да е максимално ясно.
Смятам, че тези снимки са изключително ценни и затова си позволих да ги кача на още едно място така, че да предотвратя евентуална загуба.
https://imgur.com/a/VCJx1" onclick="window.open(this.href);return false; - жалко, но са разбъркани.
Изображение
mulniq
Специалист
Reactions:

Мнение от mulniq »

Перфектен!!!
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Ще гледам и аз да съм точен -просто Добра работа . И като се има в предвит че Невен работи на доста по голям струг от нашите -това направо си е майсторлък . -Браво за показаното ! icon_clap
mulniq
Специалист
Reactions:

Мнение от mulniq »

ivan_p_uzunov написа:Ще гледам и аз да съм точен -просто Добра работа . И като се има в предвит че Невен работи на доста по голям струг от нашите -това направо си е майсторлък . -Браво за показаното ! icon_clap
Това което Невен прави на големия струг е възхитително.....ЕВАЛА!!!
stepona555
Специалист
Reactions:

Мнение от stepona555 »

Аз като машинен инжинер доближавал веднъж струг в Меито на 3 метра , когато ни запознаваха с тях , освен да питам с какви обороти и подаване при различните операции постигнахте този резултат, какви допуски спазихте на неотговорните повърхнини , каква максимална линейна скорост на рязане не трябва да превишават неопитните ни колеги за да не се разтопи заготовката в универсала, и така по устав цялата технологична карта.

Добре съм добре съм шегувам се ...
Поздравления
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Добавих едно видео към снимките. Не знам как, но е станало чернобяло...
Всеки вид стругове си има особености. Големият струг в известен смисъл е затруднение, но така също има много преимущества. Позволява много точно спазване на размерите по височина. Докато при резец с опора (без супорт) до голяма степен се разчита само на точно око и на усет...
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Дааа ,- icon_clap . ама трябваше да му покажеш и цифера !
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Последните няколко теми за направа на балансова ос са много хубави и аз ги препрочитам с голям интерес.
Също така се опитвам да събера повече информация на едно място така, че да е прегледно за всички последователи.
Имам питане за следващите няколко клипа.
Може и да са показвани във форума, но е възможно да не помня защото не съм бил на такава "вълна"
Та .. може ли да се гледа от работата показана в поредицата? Достоверно ли е предадено всичко?
Наясно съм, че всеки сам добавя по нещо от себе си или премахва, подобрява и т.н., но като цяло това ли е?

https://youtu.be/OmRryEjLW8I" onclick="window.open(this.href);return false; Part1
https://youtu.be/PBoL-ssXomA" onclick="window.open(this.href);return false; Part2
https://youtu.be/zC4P3I3-EI0" onclick="window.open(this.href);return false; Part3
https://youtu.be/BX2eAts5qHI" onclick="window.open(this.href);return false; Part4

Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Значи, полезно е, защото може да се види примерно как се държи ножа, как мери диаметрите на местата, дето ще стоят колелото на баланса и ролката със самите детайли . Но не всичко от показаното е добре направено - примерно колелото на баланса влезе накрая хлабаво, той каза, че би трябвало да е по-стенато, ама и така било "достатъчно добре". Е не е. Друго - размерите по височина ги наложи на око, от старата ос. При старите манифактурни часовници, от какъвто беше оста - няма проблем, но ако е някой по-тънък механизъм, в който колелото на баланса е на 1 десета над моста на анкера и на 2 под централното колело, няма да стане на око. Не направи засечката за занитването на оста, поне не я направи нормално дълбока... Показа как си полира ножа, но само челната повърхност. Истината е, че всеки сам си изгражда стил и начин на работа и различните хора могат да получават добри резултати по съвършено различни начини...
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Много благодаря за допълнителните пояснения.
Дори и аз, човек без никакъв опит в това, видях разлики в работата, но както беше споменато по горе, всеки изгражда сам своя модел на работа. Аз само се надявам някога да постигна поне малка част от уменията показвани в тези теми.
Още веднъж благодаря за споделянето и отделеното време!
Изображение
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Привет, с голямо удоволствие се уча на стругчето и започнах опитите по направа на ос за баланс.

Изображение

Един от въпросите в течение на процеса.
Колко широко трябва да е J (диаметъра е ясен)
т.е. там където ляга баланса при положение, че при измерване спиците на баланса са около 0,4мм дебели
За да се занити трябва ли да е малко по дълго за да има материал който да се "разплеска"
не знам дали мисля в правилна посока, но аз бих оставил малко, но не знам колко.
Изображение
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Браво! -ама чакаме да видим резултат ! - как го правя аз? - Тоест ти не питаш за ширината а за височината на степенката в която ляга балансовата табла и се запресова към оста . -Та аз лично я правя малко по висока или по голяма - защото като започна да правя канала чрез който става занитването -понякога може да се случи да я намаля без да искам-/по височина / . -Понеже правя подаванията с ножа на ръка. Проверката я правя чрез налагане на спица за да видя съпоставимоста на степенка на оста със дебелина на таблата . А и според мен е добре да правиш проверки постоянно! :b
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Според мен би трябвало да си изясниш как да постигнеш точен размер на дебелината на местото в което се набива ролка с импулсния камък - дори две три стотни в повече може да са фатални при набиване на импулсната ролка . -После ако ти се наложи да я избиваш на ново - няма вадене и ....- Там оста трябва да стане на конус и самото набиване става близо до долното стъпало на баланса - това което служи за опора при занитването . Невен винаги е казвал че е свикнал да прави тези размери като ги пробва постоянно с ролката като гледа до къде може да я вмъкне на ръка . :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Да вероятно аз се подвеждам от това, че чертежът е хоризонтално разположен и затова именовах размера като широчина. Всъщност балансът спрямо механизмът е перпендикулярен и може да се каже, че е в изправено положение. В този случай размерът е във височина. Степенката на която ляга балансовата табла. От снимките се вижда, че оставих съвсем малко, при положение, че балансът стой стегнат. Просто уцелих добър размер. И това благодарение на многото проби. Работя само с китайските ножчета 45гр. и 60 гр. Все още не мога да докарвам огледален блясък на стругованата повърхност, но ще му свикна и на това.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”