Снощи един колега ме пита как се полират стоманените часовници
и ме посъветва да опиша процеса.Часовници много не съм полирал,но други неща
много пъти.
Основновното са малко инструменти и сръчност.(Това всеки с ръка на сърцето трябва да си прецени).
Основната машинка която ползвам е руския циркуляр-"Умелие руки".(Над 30 годишен е
и е главната машина за финансиране на семейството ми).
Снимките са от нета,че на тавана всичко е разбъркано и претрупано,но аз всичко си намирам.Като подредя после много инструменти ми се губят.

На оста се слага шайба от кече.
Преди интервенцията е добре да се махне стъклото.Ако не става трябва да се защити
напр.със скоч.Ако капака на часовника се затваря с притискане(не е на винт)трябва да се предпази също и ринга.
Ползвам зелена полир паста-руска.Има фирми за ювелирни материали където се продават такива пасти.С различно предназначение.Ако не се счита за реклама мога да дам линк.
След полирането почиствам кечето със шкурка 80-100 от пастата и пак полирам.Така детайла се почиства от пастата и се полира фино.След което се почиства с някакъв разредител.
Също така важна машинка ми е един Дремел:

За него има накрайник с малко дискче кече.Него го ползвам за финните неща.
Преди обработката с полир паста някой път се налага премахване на подбитости.
За целта ползвам фини швейцарски пилички-Vallorbe.А след това специални шкурки-Micromesh:

След като се полира с тях касата е почти готова.
Това са снимки на едно Сейко преди и след полиране:

Имам някъде във форума и полиран един стар Зим,но той е месинг.
Трябва да се има в предвид,че стоманата не е много твърда и ако се прекали се отнема много материал и се нарушава геометрията на часовника,или се повреждат някои ръбчета.
Общо взето това е.
Темата е отворена и всеки с опит в тази насока може да добавя по нещо.