Да, дизайна е уникален Сашо. Направо е като едно Ламборгини

Вътре е с някаква позлатена Мийота, но задното капаче много трудно го затворих и за това не ми се занимава отново.
А защо подозирам,че дизайна е италиански,идва от това ,че Кортеберт,която заедно с FHF са едни от най-старите швейцарски манифактури,още от края на 18в. ,но търговската марка регистрират чак в средата на 19в. От началото до края е собственост на еврейски род Юалард и към 1982г. когато фалира с някакви семитски и антисемитски скандали, е една от малкото квалитетни марки,която не се възстановява подобно на много други,макар и с нови собственици и в повечето случаи нямащи нищо общо с първообразите. Та Кортеберт правят много качествени механизми, достатъчно е да споменем ,че са работили за Ролекс, а за Молния да не говорим

В един период пробиват на италианският пазар, но понеже италианците по това време забраняват продажби на часовници на техният пазар на чужди брандове, създават марката Perseo която съществува и до сега и е за италианските железници. Всъщност се оказва,че дъщерната фирма държи в някаква степен правата на фирмата майка. От там си мисля, че часовника да е пуснат от Персео ,дали е легално ,или не ,не знам,но дизайна е връхта
А иначе в днешният петък честа да бъде тестван на ръка се падна след профилактика на една скорошна придобивка,за която драпах доста отдавна. Състояние 9/10 само секундна трябва да му намеря по-читава, а задният капак на касата, също ме изненада.
Поизоставихте ги съветските саати малко, аз обаче продължавам да им се радвам