В нета е пълно с клипове от хора, които нямат никаква представа кое как се прави. Този е от тях. Цапфата се стругова докато влезе плътно или поне леко да почне да влиза. Тогава вече се докарва на размер с полиране. Някои използват камък, но той само отнема материал, без да повишава твърдостта. Накрая трябва да се ползва пивот файл или burnisher. Това е твърда стоманена пластина с фини напречни следи от шлифоване. Може просто да изпилиш на шмиргела стара плоска пила...При полирането не се отнема много материал, а преди всичко се размазва и наклепва повърхността - така се постига твърдост, гладкост и износоустойчивост. Ако цапфата се остави дебела и се изтънява с пилене, това ще доведе до некръгло сечение и до нецентричност...atanweb написа:Първият опит провалих накрая при оформяне на втората цапфа. Баланса беше готов, трябваше му още съвсем малко, но ръката ми още не е толкова опитна и пречупих връхчето.
Последва стори опит, Сега предстой отново финализиране и оформяне на втората цапфа. Значително по бързо се справих, но неделята беше към края са, а новата седмица предстоеше. Така, че за момента чакам малко свободно време. Имам въпроси.
Нямам пивотер, когато съм готов с какво да полирам? Имам китайски плоски каменни пилички с номера 1000,1500,2000 и 3000. С тях може ли да полирам директно на струга?
В този клип се вижда, че финалното намаляване на диаметъра на цапфите става директно с камък.
https://youtu.be/UMJEN34b0tw?t=4769" onclick="window.open(this.href);return false;
това правилно ли е?
За да не прецакам цапфата в последният момент бих опитал.
Защо подпираш със заден център при тази операция? Толкова силно ли вярваш в съосността на задния център?