Балансът прескача

Skyler
Напреднал
Reactions:

Балансът прескача

Мнение от Skyler »

Реших, че е по-добре да питам, отколкото да стане гаф.
На стар джобен часовник наглед всичко е наред - балансът работи и уж е без аксиален луфт, анкерът също е добре. Ясно е че има изнсване по осите, ефектът е следния: от време на време балънсът прескача и не може да се върне в пазвата на анкера, часовникът спира.
Та въпроса ми е дали да не подвия малко копието на анкера /ако така се казва???/ в посока импулсния камък. Или да сваля малко платото към анкера? Интересно ми е как би постъпил часовникар. Ако не бъркам трябва да сваля и анкера, и баланса, за да не се счупи някоя ос.
Чакам съвет и благодаря на отзовалите се.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Re: Балансът прескача

Мнение от omegaqq »

Първо трябва да си сигурен, че няма никакъв луфт в осите (както радиален така и аксиален) и чак след това правиш останалите гимнастики по настройката на анкъра с баланса. Ако баланса има макар и малък радиален луфт нЕма смисъл от гимнастиката - требе си нова ос на баланса. По-добре иди при часовникар да свърши тази работа. Така по описание само няма как да ти се помогне, "вервай ми"!
Все пак някой напътствия - копието и платото трябва да са в една равнина при сглобен часовник. За да провериш дали настройката е добра, спираш с пръст баланса някъде извън равновесното му положения и натискаш с пинсет анкъра към другото ми положение. Ако се върне там където е бил, значи всичко е ток и жица.

П.П. И да знаеш, че правиш всичко на своя отговорност. Действай внимателно и без да насилваш нещата. Вероятността от счупване на нещо е голяма. За преместване на колието, първо се демонтира анкъра, а преди това се развива пружината на часовника.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Благодаря за наставленията, оказа се луфт в оста на анкера. С нов анкер /от донор/ нещата се оправиха.
Някой ден ще си поиграя да видя дали ще успея да направя нова ос на анкера по указанията на колегата NevenBekriev, ама това когато може.

Междувременно ми се наложи да сменя камък /рубинче/ от мост на друг часовник. Имам донор и самоделен замбалък, ама не съм свалял камък и се притеснявам да не се счупи.
Ако има нещо специфично, например мазане с нещо /масло или друго/, нека някой да сподели. Камъчето е идентично-диаметри, дебелина, но е БЕЗ ВТУЛКА !!! Това ме притеснява, че може да се счупи.
Май ще опитам с някой руски за проба, че проблемният е Cortebert.

Благодаря на отзовалите се!
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

По спомени камъните се избиват от страната на легена с плосък инструмент (тип цилинрър) голям колкото самия камък (нито по-голям, нито по-малък). Поставяш моста на нещо с отвор и внимателно почукваш. Ако те е ма много страх може да използваш дървена клечка оформена като споменатия инструмент. Естествено трябва някое по-здраво дърво.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Мерси за бързия отговор. Ако стане гаф - ще е жертва на хобито.
Който го е страх от мечки - ходи на часовникар!!!

Отново благодарности!
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

а камъни с инкаблоци обратно на гореописаното Имай в предвид че на старите джобни камъните са крехки като стъкло и всяко пипане е сигурно чупене С клечка за шишчета пробвай или с точна отвертка на нискобюджетен с плоската част
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Skyler написа:Благодаря за наставленията, оказа се луфт в оста на анкера. С нов анкер /от донор/ нещата се оправиха.
Някой ден ще си поиграя да видя дали ще успея да направя нова ос на анкера по указанията на колегата NevenBekriev, ама това когато може.

Междувременно ми се наложи да сменя камък /рубинче/ от мост на друг часовник. Имам донор и самоделен замбалък, ама не съм свалял камък и се притеснявам да не се счупи.
Ако има нещо специфично, например мазане с нещо /масло или друго/, нека някой да сподели. Камъчето е идентично-диаметри, дебелина, но е БЕЗ ВТУЛКА !!! Това ме притеснява, че може да се счупи.
Май ще опитам с някой руски за проба, че проблемният е Cortebert.

Благодаря на отзовалите се!
На старите часовници камъните освен че са много крехки изобщо не са пресовани в мостовете. Отворът за тези камъни е такъв, че влизат хлабаво и лягат в легло, а за да се закрепят входът се замазва върху камъка със специален инструмент който се притиска с пръст и се върти като отвертка. За да се извади такъв камък здрав трябва замазаната част на отвора да се изправи със същия този инсрумент.
Понеже нямам резервни камъни, аз използвам такива от руски часовници като ги подбирам само по отвора където ще лагерува съответната ос. Обикновено новият камък е по-малък на външен размер от стария. Разширявам малко отвора на моста и му наибвам втулка. Отвора на втулката райберовам до точен размер, подходящ за набиване на новия камък.
Ако анкерът може да прескочи от другата страна на баланса, това значи че копието минава или под, или над или директно през предпазната ролка на платото. В първите два случая нещо не е добре наместено- платото спрямо оста, опашката на анкера е крива или копието е криво. В третия случай копието е късо. Винаги има някакви луфтове и взаимодействието на тези части трябва да се проверява за "най-лошия случай" - балансът надолу и анкерът нагоре или обратното. добрата настройка е компромис, при който не е възможно анкерът да прескочи никога и копието не се допира до ролката (има малък луфт) за да може балансът да се върти свободно.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Обяснено с илюстрации това което пише колегата Невен
http://people.timezone.com/library/horo ... 8118416858" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”