Знаете, че съм ентусиаст и обичам да се уча. При мен не става бързо, но пък съм упорит, и след много труд започва да проблясва резултатът. Преди време показах един механизъм за който помолих знаещите да ме осветлят що за механизъм и часовник. Ето тук в тази тема *- viewtopic.php?f=55&t=8757
Също така наскоро един показан от Миро, подобен с малък секундарник.
viewtopic.php?f=56&t=2938&p=66396&hilit ... %B8#p66350
След оглед установих, че основният проблем е в оста на баланса. Двете му цапфи бяха счупени. Иначе като побутна анкера и той си отскача, макар, че вероятно от много десетиления не е ползван, а и пружината му е навита докрай. Пълен буквално с сътен пясък. Корпусът му е незащитен, липсва стъкло, както и централната скундна стрелка се е изгубила някъде през десетилетията подмятане насам натам.
Чудесна възможност да продължа с опитите и обучението си на струга, за което успявам да отделя почти никакво време, тъй като ми трябва буквално свободен ден за да се настроя, да не бързам и да работя прецизно до колкото мога.
От опит знам, че със всяка дейност повторението води не само до подобряване на резултатите, но и до намаляване на времето.
Спирам с глупостите и показвам снимките барабар със всичките им кусури. Не бих искал нищо да скрия, щото така нищо няма да науча, а както писах това е основното ми приоритет. Така, че смело критикувайте аз ще чета внимателно.
всички снимки в тази галерия - https://imgur.com/a/Mxtr1xQ
но ще ги изсипя и тук всичките, дано не ви натоварва връзката.

Тук се вижда, че се опитвам да не нараня таблата, но в един момент усетих, че пуснах една стружка и от нея. Стана ми гадно, но така е, не мога да повторя процедурата добре така както учите в другите теми във форума. Потвърждавам, не е лесно!

тук се вижда, че цапфите са по дълги от необходимото, но аз така и ги бих направил с идеята, че по добре да ги скъсявам, отколкото да са прекалено къси. Все още нямам усет колко да ги правя, но вече се ориентирам по добре.
ето как стърчи при поставена ос с долен опорен камък.

вече леко коригирани и полирани. Този път направих полирането направо на струга, че на пивотера имам лош спомен, че чупя цапфи на вече готова ос върху която съм се старал дълго. Стругът на този етап ми е достатъчен. Чувствам го по стабилен при полирането.

Събиране на баланса. Този път ми се получи отлично. Занитих таблата така както съм желал да стане Стабилно и право. Ролката също пасна добре, малко по трудно и се притеснявам, че ако някога се наложи да се вади, ще бъде трудно.

Часовникът тиктака от вчера. Все още не е профилактиран. След тази процедура ще го покажа в още няколко снимки.
Поздрави и благодаря, че прочетохте и разгледахте. Не забравяйте да намирате кусури и да пишете. Хич не ме жалете.