Инструмента пристигна бързо.
Малко между коледа и Силвестър * тук така и казват на новата година.
Понеже получих достатъчно време и можах да отложа настройката на механизма 3135.. та това направих завчера.
Ами първите завъртания на болтовете по периферията на баланса си бяха тръпка и страх.. разбира се и ръцете ми трепереха, но .. след няколко пъти вкарване на ключа в звездообразните глави на болтовете, му свикнах. Инструмента е чудесен. След като се успокоих, установих, че човек има отличен контрол върху този инструмент и всичко минава гладко. Въртях само двата големи срещуположни болта за грубото нагласяване. Така стана, че бързо го докарах до 0сек. на ден и не се наложи да въртя малките тежести за фина настройка. Настройвах баланса така както си е монтиран. Единствено ползвам хак функциата която спира баланса да не се върти и да не изгубя кой винт съм въртял преди това.

тук се виждат големите и малките микростела винтове.
Предишните показания бяха.
Отклонение извън изчисленията т.е.повече от +-1000 секунди на ден.
Амплитуда150гр.
BeatError-а 9,4
Оказа се трудно да намеря информация в нета как се коригира бийт еръра на тези баланси с "фиксирано начало на спиралата.
Е сума ти форуми изчетох. Клипчета не намерих.
Имаше много мнения, че трябва да се демонтира спиралата от винта и да се завърти в нужната посока докато не се уцели точното положение, но се оказаха пълни глупости... заедно с мненията, че няма такава настройка.
Е почти се бях отказал да търся и открих решението в някакъв форум .. даже не беше часовникарски.
Има малка плочица върху моста на баланса на която има винт.
Нужно е само да се охлаби винта който отпуска плочката която пък има за цел да стопира въртенето на лоста за настройка. След като охлабите леко винта с един оборот може да се завърти-премести "уж фиксираната" част където е закрепена спиралата.
След стандартна настройка успях да оправя грешката.
Въпреки, че се постарах с този механизъм, вероятно му е нужна нова главна пружина *препоръчителна за смяна при всяка профилактика от Ролекс.. или докато собственикът го е пекъл във фурната си за да го суши... нещо се е попрецакало.
Мисля, че нова пружина ще увеличи амплитудата *така беше в предишен мой случай
След профилактиката и преди настройката
Амплитуда 225
отклонение +18 секунди.
След като придвижих винтовете навън към периферията на баланса се увеличи и леко амплитудата.
Сегашните стойности.
Амплитуда 235гр.
отклонение 0 - 1 секунда на ден. * с циферблата надолу -5 секунди
Beat Error 0 или понякога 0,1
Собственика на часовника е на 85 години.... дано да има късмета да му прави още планови профилактики на часовника.
Та да се върна към въпроса за ключа Микростела ... от али експрес за около 37 евро и доставка от 12-13 дена.
Пасна отлично. Доволен съм .. на фона на няколко пъти по-скъпите оригинални инструменти.
Поздрави!