Изхвърлях боклука в кофите, когато видях този часовник сред другите боклуци. Малко ме беше срам, но го извадих и го прибрах. Много е замърсен и мирише, но мисля да го ремонтирам. Проблемът е, че никога не съм се занимавал с часовници. Има и батерия, сигурно е електронен : -)
Привет,
Като за начало можеш да разгледаш тази тема http://chasove.com/viewtopic.php?p=71025#p71025
От там ще можеш да си извадиш ключовите термини по които да търсиш каквото още ти е интересно.
Всичко е възможно. Можеш да постигнеш голям успех с работата и визията на часовника. Важното е , че те влече да го възтановиш.
С тази батерия е направо музеен експонат. Явно не е бил в употреба поне 30-35 години.
Успех колега , часовника е елктромеханичен , електрониката само го задвижва , а точноста се постига с механични елементи , най вероятно иска само чистене , за пластмасовите детайли може да ползвате амоняк .
Доживях началника да ме цитира в положителен смисъл , все пак четете внимателно и обмисляйте съветите преди да предприемете важни действия .
Бърз съм в разглобяването, ами сега… какво да правя? :-)
Първо ще измия пластмасата, после ще подам захранване към клемите.
Акумулаторните батерии са на 1.2 V , а часовникът се е захранвал с 1.5 V. Как това ще повлияе на точността?
Идеята е в тялото на никополската батерия да скрия една акумулаторна.
Такъв стандарт батерии все още се продават. Със стандартно напрежение 1,5 волта. Не ти трябва ак. батерия. Щото нормалната ще изкара повече от година. Поздравления , че си се захванал!
Сложих батерия и часовникът не тръгна, затова свалих платката да я разгледам под лупа :- )
МП41А, 33 nF и бобина, но в посочените в темата линкове не отрих точно тази схема – има някаква с електролитни кондензатори и резистор, вероятно друга версия.
По начина на поставяне на батерията в кутията личи, че плюсът на батерията е на металното шаси на часовника, а минусът е на пъпката на платката, която е свързана с емитера на МП41, но той е PNP??? транзистор.
Къде се подава плюсът, защото не отривам галванична връзка между платката и шасито?
Здравей , по мои стари данни -от радиолюбителството -Плюса трябва да го подадеш на емитера че да отпуши и да заработи трептящия кръг. но това няма как да го разбереш ако си извадил платката и и закачаш батерия от 1,5 волта . Трябва да я монтираш обратно на мястото и и да провериш механиката добре ли се движи- оста на баланса не трябва да има големи луфтове .
Привет, един от важните въпроси е дали бобината е здрава? При измерване трябва да показва няколко стотин ома ако другите елементи не смущават езмерването (паралелно).
Схемата е тази, която си намерил, но съпротивлението и електролитният кондензатор не са сложени. Това е така в първия вариант на будилника.
Ще опитам да дам обяснение как работи.
Бобината има две отделни намотки. Единият край на колекторната намотка е свързан с минуса на батерията. Другият - с колектора на транзистора. Емитерът е на маса(плюсът на батерията). Така при отпушване на транзистора намотката е включена към батерията и през нея протича ток. Единият край на базовата намотка е на маса (емитер), а другият е свързан с базата. При движение на магнитите на баланса през бобината, в базовата намотка възниква ЕДС и когато движението е в правилната посока, то предизвиква ток през прехода Б-Е, който отпушва транзистора. Това предизвиква колекторен ток, който чрез колекторната намотка създава магнитна сила, която действа в посоката на движението на баланса, като така го засилва и му предава енергия. Това се случва само в краткия момент, когато магнитите прелитат през намотката, и то само в едната от посоките на въртене.
При включване на батерията, следва нищо да не се случи. Балансът остава в покой. Ако го разклатиш, трябва процесът да стартира и да започнат автоколебания.
Схемата и начинът на работа са толкова прости, че няма как някой, който знае какво е транзистор, да не може да се справи. Единственото, което може да е проблемно в схемата, това е бобината. Транзисторът може да се смени, но бобината няма как да поправиш ако е одрана от магнитите и е прекъсната. Краищата на намотките, които са запоени на платката, прекъсват до самата спойка и не е проблем да се запоят наново. Трябва да провериш цялостта на намотките с оммер, като обикновено токът, който оммерът пуска през намотката при измерването е достатъчен да накара баланса да се размърда.
Това начертах по описанието.
Допуснал съм грешка и при посочването на + и - на предишните снимки.
Лошото е, че в момента нямам уред при мен да измеря бобината :-)
Транзисторът е изправен, кондензатора не съм го мерил, но бобината между Б-Е е прекъсната и не съм сигурен, че може да се възстанови. Все пак ще я погледна под микроскопа : -)
Винаги остава вариант да се намери донор. Но понякога донорите са по хубави и настава голямото чудене кой от двата часовника да бъде спасен. След това започваме да търсим следващият. И т.н.
Както казах, намотката се прекъсва от само себе си точно до самите спойки. Тоест - може нищо да й няма, и ако калайдисаш малко от края на проводниците, вероятно ще се възстанови. Не се виждат следи от задиране на магнитите в намотката - това е добре.
Това, което показва уредът, не е гаранция, че транзисторът е изправен. Не казвам, че не е изправен, а че нямаме данни за изводи. Показанието за h21 за такъв транзистор е по-голямо от очакваното, но изобщо уредът не е направен за мерене на германиеви транзистори. Тоест - по-добре е да провериш двата прехода дали се държат като такива и дали няма проводимост СЕ при липса на базов ток
Опитах, но проводникът се скъса почти до самата бобина. Всичко е било залято с някаква смес, която не можах да отстраня.
Намерих и разглобих още един подобен часовник "Слава" и... изненада!
Оказа се, че е по друга схема, с електролитен кондензатор на платката и при един бърз опит установих, че плочката май не съвпада при монтажа на другия часовник.