predator написа: 10 Ное 2023 10:05
Браво.Вече знаеш какво е усещането,и не е само при първият ти съживен механизъм,а се появява след всеки следващ.Точно тази както казваш: непринудена вълна от щастие,ще те тласка напред,смятай,че вече си заразен с вируса от който всички ние в този форум сме болни.Успех,с времето ще си набавяш всичко необходимо,като инструменти и материали.
Благодаря и на двама ви за окуражителните думи! Ами дотолкова ме е пипнал този вирус, че снощи си легнах в 02:30.

Сега съм свежарка на бюрото, ама следобед ще видим, че както е и петък. Аз и преди бях забелязал, че са малко халтави рубинчетата точно под оста на баланса... Тамън викам вече да сглобя едното кубче с работещия механизъм, побутнах малко балансовото колело, чу се много леко цък и спря да работи. Раздигнах целия ходов механизъм и видях, че и двете рубинчета са се изкривили. Направиха ми го този номер веднъж и преди това, но мислих, че са се разместили еднократно и тогава ги наместих. Сега, обаче, пак. Развих мъничкото винтче на плочката, в която седи едното от рубинчетата, свалих я, отдолу се показа другото, в което се опира оста. И двете се бяха изкривили вътре в гнездата си. Наместих ги внимателно. Уж тръгна. После продължих да сглобявам и пак спря. Погледнах - рубинчето на свалящата се плочка щръкнало като изкривен капак на улична шахта.

Пак същата процедура още 2-3 пъти. Накрая се намести отново всичко и тръгна по същия начин както вчера. Това ми беше един от уроците, които научих за механизмите на SLAVA - трябва да се внимава с тези рубинчета, защото не са "заклинени/монтирани" в гнездата си, нито пък имат закрепваща пластина като тези на Rolex от клиповете на англичанина (светна ми малка червена лампичка още щом видях, че няма такава, но до снощи уж нямаше проблеми), ами само се поставят на местата си, лесно се вадят и после трудно се наместват обратно. Това от пластината с винтчето даже падна на килима, но го намерих след 5 минути търсене с лупата и фенерчето... в 02:00 часа.

И винтче търсих с магнит пак на килима. Изобщо, приложих доста от съветите, които прочетох из форума. Има доста полезни неща изписани! Накрая го сглобих докрай и си го сложих в спалнята. Заспал съм за няма и 5 минути, идилично.

snooze
Тази сутрин изскочи следващо въпросче, което бих искал да ви питам. От
тази тема видях, че се нарича "храповик", но това може и да е само при механизмите на ръчните часовници. Та, става въпрос за това, че като започнах да навивам, през повечето време си хваща на зъбчето, до което съм стигнал със сегашната витка. На моменти, обаче, сякаш е останало в отключено положение, не се връща и отказва да "хване"/заклини на това зъбче. Наложи се да върна назад оборота, за да стигна до предходното, а веднъж върнах даже две назад (половин оборот), докато зацепи. Още при разглобяването ми направи впечатление, че няма нито пружина, нито нещо друго подобно, което да указва "въртящ момент" на храповика така, че винаги да иска да заклини. Вие как го правите на вашите Слави и въобще на всички механизми, на които се върти свободно в двете посоки?
През търсачката потърсих думата и ми излезе ето
тази тема, в която човекът обяснява как храповикът си има пружинка. Но това е за ръчен часовник. Все си мислех, че и на будилниците следва да има, а пък и на двете Слави не видях. През следващите дни ще видя (при разглобяването) как е на третата Слава (тя е с по-друг външен вид). Най-накрая може да се опитам да си приспособя от някаква тънка и твърда тел, само ме притеснява от триенето да не се драска/рони, колкото и да го смажа. Пък и само по себе си да се смазва там дали ще е ок... Ще видим.
За домашно имам малко да се позанимая със звъненето, но това по-нататък. В момента не се чува клик, когато часовата стрелка стигне до стрелката, която показва кога да звънне, а пък при опит да навия пружината (още щом завъртя), започва само да иска да звъни, но това ми направи впечатление още при разглобяването.
Първо сега го сверявам, че тази сутрин за 4 часа беше направил 5-6 минути избързване. Преди да тръгна за работа, завъртях обратно на часовниковата стрелка товато над балансовото колело, през което минава спиралата (то има една цилиндрична и една тънка ос, между които преминава самата спирала на Breguet (това също от форума го научих как се казва

)). Щом така се сверява, то аз си го представям като все едно свирене на цигулка (ех, детските спомени изплуваха

), или друг струнен инструмент. Контролираш каква част от дължината на спиралата е "свободна да вибрира и възпроизвежда звук" - в нашия случай "ходов такт". Като завъртя обратно на часовата стрелка, то тънката и дебелата ос се приближават към фиксатора на спиралата (който я държи в единия й край), а в нея посока пише минус. Също както при струните - по-голяма свободна дължина -> по-нисък тон. В нашия случай - по-бавен ход.