Също така имам малки колебания дали трябва да има отделна тема за "Blonie" или да бъде добавка към темите за руски часовници - за "Полет" или пък за "Кировские". Все пак надделя това че часовниците са брандирани не като руски, а с полско име и маркирани като произведени от Полша, на моста на моя часовник стои логото на полската фабрика, така че условно ще ги считам за полски и затова са тук, в отделна тема, извън руските часовници.
Също така, не съм сигурен, но май на полски се произнасят "Блоне" или "Бльоне", така че ще пиша името на латиница, да не се излагам с транскрипцията ми.
И така, Blonie е малко градче в близост до Варшава. През 1956 г. полската държава избира градчето и решава че там трябва да се произвеждат часовници. Фабриката съществува от 1953 г. и произвежда прецизни механизми за армията, като анемометри и скоростомери за мотоциклети и велосипеди. През 1957 г. са договорени лицензи със СССР, 1МЧЗ "Кировски" за марката "Кировские", калибър 2409, 16 камъка. Проблем обаче се явявал липсата на традиции на региона в производството на часовници и квалифицирания персонал, така че първите часовници били произвеждани с части, изцяло внесени от СССР и качеството не било високо. Но качеството бързо де подобрило.
През 1959 г. излизат първата партида произведени часовници. Постепенно в завода започнали да правят и собвствени компоненти - първо каси и циферблати, после основни платини и мостове. Мостовете били брандирани с логото на завода - правоъгълник, в който има зъбно колело. Не е известно точно каква е бройката на часовниците с така брандирания механизъм, смята се че е около 30000. През 1962 г. обаче е взето решение да не се произвеждат собствени части, а да се работи само със съветски такива. Собствено производство остава само за касите, циферблатите и стрелките. Фабриката произвежда часовници в периода 1959 г. - 1969 г., смята се че през този период са произведени 1 милион и 200 хиляди часовника. Часовниците се продават под имена „Bałtyk”, „Błonie”, „Dukat”, „Lech” и „Wars”, а за износ под името “Blonex” със 17-камъков механизъм. Фабриката не е произвеждала резервни части за часовниците, те се произвеждали в няколко по-малки фабрики.
По необявени официално причини, производството на часовниците е прекратено през 1970 г., като още от 1966 г. започва намаляване на производството и фабриката преориентира дейността си в други направления. Така фирмата съществува до 2003 г., когато е обявена в несъстоятелност.
През 2014 г. брандът "Blonie" е възроден и започва да произвежда съвременни часовници, но с чужди механизми - японски и швейцарски.
Източник на тази информация ми беше техният сайт, има го и в английски вариант:
https://zegarkiblonie.com/en/o-nas/
Още един източник по отношение на старите часовници:
https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/blonie
И един сайт насочен към новия им пилотски часовник - WX302:
http://www.wx302.bloniewatches.com/
Пак стана дълго, та ето го часовника повод за темата:

Работи, измит и лъснат, с полирано стъкло и леко освежен циферблат, ето го на вашето внимание! Надявам се в колегите от форума да има и други "Блонита" и темата да порастне.