Всеки има право да преценява сам - ти явно си бил доволен и съжаляваш за промяната.
Моят баща е станал поручик през 1943 г., след което се е сражавал за България и е ранен в крака в Унгария. След което, вместо както е нормално всяка една страна да уважи героите, сражавали се за нея, започват максимално да му се създават пречки, защото е бил поручик в "царската" армия (не Българската, като че ли се е бил за царя, а царската!). Всичко е постигал с двойно и тройно повече труд. Семейство от двама висшисти отгледа и възпита нови двама висшисти (мен и сестра ми), като в къщи салам се ядеше един път седмично. Как твоето семейство със 150 лв. доход всяка седмица е ходило на ресторант - нямам представа, това с лист и молив не мога да го изчисля.
Циганите бяха тихи като мушици, както също и всички българи - това го описах в предишния пост. А си гъкнал, а си млъкнал .... завинаги.
Така е, един оценява свободата, друг - салама. Тезите не могат да се изложат в една или две страници, пък и накрая ще има много обидени. Хората са казали "Който на 20 години не е социалист, значи няма сърце. А който след 30 години все още е социалист, значи няма мозък". Историята отхвърли този строй, жалко, че голяма част от живота на няколко поколения беше похабена.
Със сигурност имаше някои добри страни, но лошите бяха в пъти повече. Спирам с постовете в темата, а като завършек - силно се надявам никога вече да не се връща нищо подобно.
Поздрави, Миро.
plamenhar написа:^^
Много от тези неща са верни.
Обаче има и други:
Всички работеха.
Нямаше безработни.
Дори и циганите.
Те пък бяха тихи като мушици.
Всички си плащаха сметките.
Апартамента ни беше на изплащане-двйсетина лева на месец.При заплата 120-150лв.
У нас само баща ми работеше.Майка ми чак като станах студент.
Всяка събота или неделя се ходеше на ресторант-зимно време-Приста.
Лятно -Руския клуб-градина.Най реномираните в Русе.
С 2 лева ядяхме и пиехме тримата-е аз лимонада.
Всяко лято се ходеше на почивка-поне 20 дена.
Всички предприятия имаха почивна база.
Баша ми не беше партиен член (никой от фамилията ми не е бил).
Обаче беше началник снабдяване във военния завод Дунарит в Русе.
Във всички военни заводи влизаше като у дома си.
Бяха на много високо ниво-Казанлък,Оптикоелектрон.
Всичко се изнасяше-ако знаете -Кинтекс беше представителството на военната ни индустрия.
Сега знаем новите ни американски "братя" какво ги направиха.
Доста неща още може да се опишат.
И най важното-живота беше спокоен,без травмиращи ситуации.