изохронизъм

bobozhinov
Reactions:

изохронизъм

Мнение от bobozhinov »

Здравейте,
пиша ви във връзка с проблем,
не ми е ясно как да регулирам положението на импулсния камък в покой,при часовник с неподвижна колонка на спиралата.Тръгва едва след разклащане и позиционната грешка е голяма.
При подвижна е лесно :)
Ще съм благодарен,ако хората с опит и знания споделят!
Иска ми се да отстраня проблемът сам,вариантът с носене при часовникар,отнема голяма част от удоволствието :)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: изохронизъм

Мнение от nevenbekriev »

Първо трябва да кажа че тази настройка е много важна, но няма (почти) никаква връзка с изохронизма и позиционната грешка. Провери дали балансът е добре уравновесен.

Нужна е тънка отвертка, която може да влезе в цепката на втулката на спиралата. Широчината на отвертката да е толкова, колкото размера на стената на втулката.
Изважда се балансът заедно с моста. Мостът се фиксира на подходяща стойка така, че балансът да виси на спиралата. Може да се използва например щипка "крокодил", която е хваната в менгеме. Хваща се баланса с пръсти и се повдига и същевременно измества от оста така, че с отвертката да може да се достигне до цепката на втулката на вътрешния край на спиралата. Завърта се втулката на толкова градуса, с колкото искаме да изместим началното положение на баланса, но в противоположната посока. Сваляме баланса от стойката и го монтираме в механизма. Ако е нужна корекция, повтаряме упражнението докато стане.
Има риск ако отвертката е по-широка и излиза в страни от втулката да притиснем и изкривим най-вътрешната витка на спиралата надолу, с което се нарушава успоредността на спиралата спрямо баланса.
bobozhinov
Reactions:

Re: изохронизъм

Мнение от bobozhinov »

Разбрах,ще опитам първо на някой със счупена ос-докато добия опит :)
Много БЛАГОДАРЯ за бързия и изчерпателен отговор!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”