Помощ за крив зъб

Skyler
Напреднал
Reactions:

Помощ за крив зъб

Мнение от Skyler »

Касае се за зъбно колело със закривен зъб - горния край на снимката. Не е ясно как е станало, но е белята е налице.

Изображение

Ако тръгна да го изправям вероятно може да се отчупи. Колелото е централно от джобен - 80 зъба. По литературата има идеи за ремонт на отчупени зъби, но май са за по-едри механизми:

Изображение
Въпросът ми към по-опитните колеги е:
1.Студен ли да тръгна да го изправям или да го нагрея
2.Ако се стигне до запояване, калай върши ли работа
3.Има ли начин да се капне капка разтопен месинг и да се пили. Като бях дете ми завариха вилката на колелото с месингов припой, но по-късно научих, че ставало с боракс. Бакърените казани за ракия ги запояват с месингов припой, ама май става с ацетиленова горелка.
4.Перфектният вариант е ново зъбно колело, ама заради 1 зъб?

Всички мнения са добре дошли, за което предварително благодаря!
plamenhar
Специалист
Reactions:

Re: Помощ за крив зъб

Мнение от plamenhar »

Много е несигурно с разтопения месинг.
Може да се капне сребърен припой,или да се запои парченце месинг със сребърен припой.
Но цялата операция е свързана със нагряване.Материала се отвръща,усуква нанякъде.
А има и опасност да се оплеска много с припой.
По добре ако се намери друго зъбно колело.
Пиши кой е часовника.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Зъбът направо го отчупи, нчма да се изправи. Виж дали дргуите са ОК и внимавай да не пострадат те. Потърси колело със същия модул (стъпка) на зъбите и отрежи само фрагмент с 3 зъба от него. Фрагментът се запоява за колелото от долната страна с тинол, но внимавай да не влезе в зъбите че трудно се чисти. Бях показвал такова нещо в другия форум, ще го потърся.
Ето го!
http://strelki.info/viewtopic.php?f=53&t=8832" onclick="window.open(this.href);return false;
Тук е счупен зъб на секундното колело
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Сърдечно благодаря на двамата колеги. А съветите на колегата Бекриев си заслужава да са в отделна тема или направо книга. Чак ми е неудобно, че питам за нещо, дето не съм го видял.
Проблемът е решен, отново благодаря!
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”