Въпрос за противоударно?

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Въпрос за противоударно?

Мнение от varban »

plamenhar написа:За да вкараш спиралата,трябва да завъртиш по дебелата част.
Ама ти сигурно знаеш.
Сигурно. Ама не пречи пак да се повтори. И това, че дебелата част се завърта с отвертка на 90°, и това, че понякога се налага да се поправи формата на крайната крива, така че пружинката да стои точно между щифта и ключалката.
То това е най-тънката част от настройката на механичен часовник - да играе правилно спиралата.
Ако се допира ту до щифта, ту до ключалката и в равновесно положение стои между двете, без да се опира в тях, ще стане точен часовник.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Точно така,ама на дамските е... n_sad
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Pavlin2 написа:
plamenhar написа:За да вкараш спиралата,трябва да завъртиш по дебелата част.
Ама ти сигурно знаеш.
Внимателно,че тънката част-телчето се чупи с поглед.
Е това е много полезно! Аз мислех че тънката част просто се разтваря, за да се вкара спиралата. Дори пак бях го заделил на една страна докато намеря кой да я сложи. Утре ще пробвам.
За завъртане - само добре заточена отвертка, която е широка колкото ключалката.
Мостът на баланса го слагаш на нещо равно и го притискаш, да не шава. С пръсти, с клечки, със стяга, с кохер - както ти дойде.
След това отваряш на 90° ключалката и слагаш колонката в отвора и, а цапфата трябва да влезе на място. После затягаш винтчето, което държи колонката, и след това затваряш ключалката на регулатора. После проверяваш, дали регулатора правилно се плъзга по крайната витка и при необходимост я поправяш с минимално кривене около колонката, там, където вече е кривена.
След тая работа аз слагам баланса без анкерна вилка на място и броя колебанията. Трябва да са сто и повече :-) И то при различни положения на регулатора - крайно +, център и крайно -. Тогава е сигурно, че спиралата стои правилно, не се долепват витки и не се опират в моста или в баланса. Не може лоша спирала да направи сто колебания :-)
След това идва ред на равновесното положение на баланса. Ако е нужно, го оправяш на око така, че импулсния камък да сочи точно пазът на анкерната вилка. И проверяваш поклащане вляво-вдясно - анкерната вилка трябва да мърда от централното положение еднакво.
После сглобяваш всичко и уточняваш равновесието по рисунъка на пеперудката и засичаш амплитудата, след това го слагаш на вибрографа и виждаш, че няма кво да настройваш, освен да го сложиш на +10 секунди :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

plamenhar написа:Точно така,ама на дамските е... n_sad
Еми така си е :-) Аз затова ги ползвам - след тях Ракета ми изглежда като будилник :-)

Някои работи на дамските се налага да се правят под микроскоп. Спирала, особено на по-дребните от 1600, мазане на анкерна вилка... аз на повечето вилките хич не ги мажа, мажа само Слава 1600/1601.
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

Сложно ми се вижда. Ще видим утре.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Аз понеже съм по-мързелив прост и кьорав,мазвам малко на кръст по зъбите на анкерното колело,все си мисля,че симбиозата им си свършва работата.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Всякак съм пробвал. И като тебе също. Ама видях, че маслото се разлива отгоре и отдолу на зъбите и ще събира прах.

Засега на по-големите механизми - 20 милиметра и нагоре съм се спрял на една техника, дето вече я описвах - слагам по една капка масло на всеки от палетите, преди да сложа анкера на място.
Удобно е, че мога да контролирам и да поправя капката, ако не ми хареса. Ама така двойката анкерно колело - анкер остава гладна - редно е да се сложи не две, а шест такива капки. Но ако почна да мажа палетите на сложена на място вилка, мога, и често ги оливам с масло. А тук правилото е по-добре по-малко, отколкото повече.

А с дамските - някои не ги мажа хич. Това масло, дето Лаврентий го раздава (и дето аз и ти го ползваме), е много добро, но за дребни механизми е бая гъстичко. И на палетите действа като лепило :-)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Ако ме изчакаш през седмицата, ще ти покажа
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Ако и Павлин снима докато Невен показва ще се получи чудесен учебен материал,според мен.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

:o М'чи Лаврентий преди дни ми донесе една бъклица с масло и аз сега не знам черколяци ли да мажа ,или да правя дресинг за шопската салата. Благодаря! и трябва да благодарим на благородни люде. Когато ни зачекнат,наистина сме страхотни пичове тука,нищо ,че съ ядем по някогиш.

П.П. Гледам ,че взех да пиша и аз на един позабравен език :yahoo :yahoo :yahoo :yahoo lol2 lol2 lol2 lol2 :b :b :b :b :yahoo :yahoo :yahoo
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

rosen_er написа:Ако и Павлин снима докато Невен показва ще се получи чудесен учебен материал,според мен.
Разбира се!
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Благодаря Невене!
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

С телефона ли снима ? :mrgreen: Не се виждат подробности.Но една нова хитринка научих от материала :wink: Трябваше да пробваш клипче съвсем отблизо или снимките да бяха в макро режим.Нищо,следващият път......
Pavlin2
Напреднал
Reactions:

Мнение от Pavlin2 »

По скоро исках да ви запозная с човека Невен Бекриев.
А и той толкова бързо го "опатка" че нямах време да реагирам. :D
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Много яко, отново голямо браво на Невен.
Майстора вече си има образ с който да го свързваме.
Следващият път клипче или още по добре онлайн.
Павка мисля, че е време да изчистиш рафтовете отзад и да ги наредиш с тиктакащи стоки.
Благодаря за снимките, много са интересни.
In Action!
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Еха, това ми е първата фотосесия! Трябваше поне да си пострижа брадата...
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”