Pavlin2 написа:plamenhar написа:За да вкараш спиралата,трябва да завъртиш по дебелата част.
Ама ти сигурно знаеш.
Внимателно,че тънката част-телчето се чупи с поглед.
Е това е много полезно! Аз мислех че тънката част просто се разтваря, за да се вкара спиралата. Дори пак бях го заделил на една страна докато намеря кой да я сложи. Утре ще пробвам.
За завъртане - само добре заточена отвертка, която е широка колкото ключалката.
Мостът на баланса го слагаш на нещо равно и го притискаш, да не шава. С пръсти, с клечки, със стяга, с кохер - както ти дойде.
След това отваряш на 90° ключалката и слагаш колонката в отвора и, а цапфата трябва да влезе на място. После затягаш винтчето, което държи колонката, и след това затваряш ключалката на регулатора. После проверяваш, дали регулатора правилно се плъзга по крайната витка и при необходимост я поправяш с минимално кривене около колонката, там, където вече е кривена.
След тая работа аз слагам баланса без анкерна вилка на място и броя колебанията. Трябва да са сто и повече :-) И то при различни положения на регулатора - крайно +, център и крайно -. Тогава е сигурно, че спиралата стои правилно, не се долепват витки и не се опират в моста или в баланса. Не може лоша спирала да направи сто колебания :-)
След това идва ред на равновесното положение на баланса. Ако е нужно, го оправяш на око така, че импулсния камък да сочи точно пазът на анкерната вилка. И проверяваш поклащане вляво-вдясно - анкерната вилка трябва да мърда от централното положение еднакво.
После сглобяваш всичко и уточняваш равновесието по рисунъка на пеперудката и засичаш амплитудата, след това го слагаш на вибрографа и виждаш, че няма кво да настройваш, освен да го сложиш на +10 секунди :-)