За и против арменската профилактика

Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Търся нов механизъм за Восток - 2414 A (датник)

Мнение от Seikosha »

Аз, писах за нея. :) Казва се Виржиния и ми е "личен часовникар" от няколко години. Ателието и е на "Цар Симеон" и наистина е много съвестна жена. Което може прави,което не може отказва и приема най-вече руски часовници,за тях има части. Цените и няма да коментирам,но преди два дни ми се оплака жената,че от часовникарската "гилдия" в града, са ходили направо при нея на место .да я заплашват,защото правила дъмпинг на цените на услугите и е наплашена. Направих някои неща в нейна защита без тя да знае,но едва ли ще спре да има проблеми. И други хора във форума са ползвали услугите и ,но си мълчат и не са споделяли.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Търся нов механизъм за Восток - 2414 A (датник)

Мнение от beria »

Сега се замислих за арменската профилактика - ако се направи в ултразвукова вана дали ще има по-добър резултат?
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не, не и не :)

Тук е прав Лиани (и аз де! :D).
Като се е наложило да се прави профилактика (профилактика, не ремонт!), трябва всичко да бъде изчистено. Проходен камък с масльонка не може да се изчисти, ако оста е в него! То и на свалена ос трудно се чисти! Как се мие каналче, което е с диаметър десетина-петнайсет стотни от милиметъра и дължина към половин милиметър? Ми трудно! Още повече, че с каквото и да го гледаш, няма да видиш вътрешната му повърхност!
Ще кажете - то рубин с мед да го намажеш, пак ще се изчисти, щото е гладък, по-гладък от стъкло! Е, с мед е много грубо (ще иска вода :)), ама ако е с катран? Мазен, лепкав катран, спекъл се за двайсет и пет години, щото в него са влезли прашинки, стружки и друго боклуци, които са дръпнали всичкото що е имало течно, и накрая е станала една такава мръсотия, която работи като шлайф паста!
Това, че не го виждате с лупата не означава, че го няма!

Какво става, когато на неизмита двойка ос-рубин капнем нова смазка?
Тази гняс се напоява с масло, малко се размеква, малко излиза навън от мястото на най-голям натиск на оста и остава ексцентрично от другата страна. Смазката бързо се сгъстява, щото вече има нещо, което като гъба я попива, и вместо да остане течна за две-три-пет години, за няколко месеца става по-зле, отколкото е била.

Ултразвуковата вана е такова мощно оръжие, че... че ще е последното нещо, което ще си купя.
Не щото ми прави голям кеф да разглобявам и сглобявам машинки, ами защото даже да имам гаранция, че ще мога идеално да изчистя рубините, разглобяването пак е наложително!

Защото това е само едната страна на профилактиката. А другата? Може ли да ме светне някой, как да огледам пиньона на централното, или на посредното колело, или даже на анкерното колело, без да разглобя механизма? Че нали трябва колелетата да се огледат зъб по зъб, дали няма дефекти или полепнала мръсотия?!

Така че както и да го сучеш, ангренажът трябва да се разглоби, измие и сглоби.
За ремонтоарния механизъм... да, там са малко по-различни работите. Ама малко!
Бих опитал да оставя без разглобяване ремонтоарния механизъм на някой Сейко 7009, който е без ръчно навиване. Щом има ръчно навиване, има работа, има стружки, има катран и прочие радости.
И те ще попречат да се измие платината, защото от една страна ще мием, от друга ще вкарваме боклук.

А ако часовникът има ръчно навиване - ми че то най-натоварения механизъм е на ремонтоара - буренцето колко щрака на всяко навиване? Няколко стотин пъти!

Затова нито в една книга няма да намерите препоръка да не се разглобява напълно механизма.

А практиката... практиката е такава, каквато е.

Но да се заблуждавате, че разглобяване не винаги е необходимо, е още по-голяма наивност от това да смятате, че за десет кинта ще направят профилактика по устав.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

sharky1973 написа:Едва ли е необходимо на всеки часовник да се прави пълно разглобяване, миене на всяка част, продухване на всеки отвор, лъскане с копринена кърпичка, а после капване на масло във всяка дупчица, при това, с различни вискозитети, според производителя /комай минимум четири модела на механизъм/. Все пак става дума за профилактика, а не за лечение, т.е. на работещ механизъм, на който дори движението му е в заводския допуск, на някой му дошло на ум да го мие и маже, защото така пишело в някои форуми или технически предписания.
Трябва да разделя отговора на две.

Дали е необходимо различно масло? Ми необходимо е! Аз също ползвам 4 вида: Лаврентиус, Мьобиус 8000, трансмисионно масло (май на Плама :D) и високотемпературна грес :D

Това, че не е по заводски предписания - ми не е :) Отсвирках синтетичните масла 9000 серия, щото се разтичат и искат епиламиране преди мазане. А руското МБП (всички опори на баланса и палети) не съм го имал никога, вместо него ползвам Лаврентиус, на всички механизми, от голям секундомер Слава до Чайка 1301 :)

Колкото до това, дали е в заводски допуск или не е... аз си гледам моя допуск :)
Ако съм направил машината да върви примерно в +10 секнди на ден, давам и още максимум 10 за нагоре и надолу, и ако излезе от 0...+20 секунди на ден, гледам амплитудата. Разбира се, не на първия ден на носене. Примерно след седмица. Ако влезе, към края на носенето, преди да го прибера, дигам капака и проверявам, как е амплитудата 24 часа след навиване. Ако е под 180 градуса - за профилактика :)

А дали правя изключения - ами правя! И даже публично си признавам!
Слава Транзистор мина по арменския вариант. Ама не защото така трябва, а защото ме е страх да не я прецакам при разглобяването!

А чака, за да добия опит и кураж с другата, безнадеждната. Та да профилактирам и нея. Защото и работещата е пълна с боклук и продукти на корозия :( Тя затова беше спряла!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Liani написа:Seikosha, само с обиди не става! Вземи покажи нещо твое.
За механизми ли? Той е показвал. Прави ги таман както аз сейкоширам - демек зле :D

По принцип ако вземеш него и мен и ни събереш, ще се получи един кадър като тебе или като Сашо :)

ПС: да, ама не баш :) Сейкоша сан пипа и циферблати, не само каси, вериги и джамове :) Така че ако ни събереш, ще е малко по-добре от тебе :)
ППС: Абе ето добър пример на негова работа: viewtopic.php?p=24785#p24785" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

varban написа:
Liani написа:Seikosha, само с обиди не става! Вземи покажи нещо твое.
За механизми ли? Той е показвал. Прави ги таман както аз сейкоширам - демек зле :D

По принцип ако вземеш него и мен и ни събереш, ще се получи един кадър като тебе или като Сашо :)

ПС: да, ама не баш :) Сейкоша сан пипа и циферблати, не само каси, вериги и джамове :) Така че ако ни събереш, ще е малко по-добре от тебе :)
ППС: Абе ето добър пример на негова работа: viewtopic.php?p=24785#p24785" onclick="window.open(this.href);return false;
Върбане, недей да пишеш подобни неща за толкова велик часовникар!

Сега ще отговоря и на добрият колега Мишо.
Що се отнася до мен, ми аз хванах часовникарска отвертка точно преди година, когато се регистрирах и тук. Дотогава, механизъм бях виждал само на снимка. Нямам абсолютно никакви амбиции за титли, още по-малко за мис България, ти така или иначе вече си я взел. ;)
За презервативите на пръстите съм научил от тук и го сапзвам и ще го спазвам и занапред.
Не разбрах само за кое не вярваш, но то си е напълно твой проблем.
И накрая за дишането във врата. Колкото и да ти е неприятно, не ме интересува твоето мнение за моите профилактики. Нямам претенции, че разбирам от часовникарство, за мен това е хоби.
Не си фактор с който ще се съобразявам!!!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Айде малко да не пишете в темата, докато я разделя :)
Щото не уцелих копчетата като в оня виц :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: За и против арменската профилактика

Мнение от varban »

И тук едно мнение за да има какво да остане :)

PS: Или аз съм тъп, или едно от двете :( Не улучих разделянето на темата и сега не мога да свържа двете парчета. Ще искам помощ от колега :)
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

varban написа:Айде малко да не пишете в темата, докато я разделя :)
Щото не уцелих копчетата като в оня виц :)
Разкажи вица, че не го знам.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ей го: http://v1.anekdot.ru/an/an0008/y000824.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Seikosha написа:Аз, писах за нея. :) Казва се Виржиния и ми е "личен часовникар" от няколко години. Ателието и е на "Цар Симеон" и наистина е много съвестна жена. Което може прави,което не може отказва и приема най-вече руски часовници,за тях има части. Цените и няма да коментирам,но преди два дни ми се оплака жената,че от часовникарската "гилдия" в града, са ходили направо при нея на место .да я заплашват,защото правила дъмпинг на цените на услугите и е наплашена. Направих някои неща в нейна защита без тя да знае,но едва ли ще спре да има проблеми. И други хора във форума са ползвали услугите и ,но си мълчат и не са споделяли.
Последния път бях при нея през декември, и тя ми каза че се пробват да я плашат.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз също имам нейна работа, машината на Восток "Илюша" 2605. . Ремонтиран е от нея преди две години и половина, още държи около +15 секунди на ден. Носил съм го последно в края на август 2015. Към третата годишнина ще му предвидя две-три седмици носене, та да видя, дали е за миене или ще кара още една година.

Сигурно имам и още няколко машинки, дето тя ги е правила ама този го следя как работи :)
Аватар
the collector
Специалист
Reactions:

Мнение от the collector »

stonedead написа:
Seikosha написа:Аз, писах за нея. :) Казва се Виржиния и ми е "личен часовникар" от няколко години. Ателието и е на "Цар Симеон" и наистина е много съвестна жена. Което може прави,което не може отказва и приема най-вече руски часовници,за тях има части. Цените и няма да коментирам,но преди два дни ми се оплака жената,че от часовникарската "гилдия" в града, са ходили направо при нея на место .да я заплашват,защото правила дъмпинг на цените на услугите и е наплашена. Направих някои неща в нейна защита без тя да знае,но едва ли ще спре да има проблеми. И други хора във форума са ползвали услугите и ,но си мълчат и не са споделяли.
Последния път бях при нея през декември, и тя ми каза че се пробват да я плашат.
lol2 Това е направо комично и побъркано! lol2 Часовникарската "гилдия" я били заплашвали! Сигурно са много страшни тези часовникари вживяващи се в ролята на гангстери. lol2 lol2 lol2 За кой град става въпрос? Някой да не се е объркал, че все още сме в 90-те?
"Бог може да ни изпраща терористи, но мой дълг е да му ги върна обратно."
В. В. Путин
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Тя е много честен и скромен човек. Достатъчно е един двама да са я обсъждали и единият да е отишъл да й мрънка- това за нея ще е драма. Чак гилдия не могат да се наричат, отдавна всеки гледа себе си.
Аватар
stonedead
Напреднал
Reactions:

Мнение от stonedead »

Дребен пример, тези които гледат себе си продават същата каишка за 12 която тя продава за 5.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”