След немските и чешките часовници се завърнах за малко към съветските, но завръщането не беше никак въодушевяващо...
Отдавна не ми беше попадала "Ракета" тип "Балтика", ама наистина отдавна. Те и цените им скочиха главоломно и ме отказват от закупуването на разни видими "котлети" на неприемлива за мен цена. Като ще е "котлет", поне да си го сглобя аз!
Затова като видях аукцион за една "Ракета Балтика" с циферблат като на първоизточника "Балтика", много ми се прииска да го взема. (Въпреки че имам оригиналната "Балтика" и още три с този външен вид "Ракета"!

) Видях че има много работа по него, беше някакъв "франкенщайн" с механизъм 2609 отвътре, някаква нелепа и неавтентична минутна стрелка, секундна стрелка с пречупен връх, а и коронката не ми хареса. На практика купувах циферблат и каса, другото беше за смяна... Да, обаче някакви геройски ме наддаваха на търга и трябваше да положа усилия да го спечеля. Спечелих го, но дадох повече пари отколкото имах намерение да дам... Повече няма да го правя, не и за такъв часовник!
Напоследък нямам време и настроение за ремонти, а и не мога да се съсредоточа да поправям механизми. От много месеци не съм го правил и не се чувствам ОК да го правя и понастоящем. Затова реших да сложа работещ механизъм "Балтика". И понеже всичко трябва да е напук на мен, оказа се че от толкова много механизми, не мога да намеря някой на който всичко да му е наред! С много ровене и пробване, и доста ядове, най-накрая намерих някакъв механизъм 2609.А1 и го сложих в часовника. Сложих и правилни стрелки, а те са ми доста ценни. Не можах да намеря коронка която да ми харесва, но поне не е жълта, с каквато го купих. Миене, лъскане, полиране, каишка и часовникът ми стана "златен" и непродаваем, остава си мой четвърти такъв...
Ами поиграх си с "Балтиката" и ми мина мерака, мисля че пак дълго време ще ги пропускам... Дано не ме обземат пак такива пориви!

Следващите два часовника поне ги взех почти без пари, но пак не останах доволен от покупката...
Приятен зелен циферблат на "Слава" калибър 2428, 26 камъка. Поизносена каса. Беше опадал пълнежа на стрелките. Не го правя хубаво този пълнеж - и като цвят не ми се получава, и като изпълнение по стрелките. Не съм доволен... Няма да показвам макро-снимки. Не ми се получи както исках, но за момента повече и не мога...
Все пак, часовникът изглежда приятно масивен и с този зелен циферблат и съветска стоманена верижка, има визия!

Втората "Слава" 2428 не можах да я видя добре от снимките по обявата. Не можах да преценя касата позлатена ли е или е хромирана, покрита с мръсотия. Но часовникът беше обявен за работещ, а цената беше символична, затова реших че рискът си заслужава... Оказа се че е "котлет"! Касата се оказа хромирана, а за този циферблат трябва да е позлатена! Интересното е че "котлетността" е доста "лека"... Касата е същата като за този циферблат, но хромирана. Има и същата вътрешна скала под стъклото, както трябва да е в оригинала, и е за същия тип циферблат, но син или червен! На такава позлатена каса с вътрешна скала под стъклото се полага този мръсно-бял циферблат или зелен такъв, а на хромираната каса - син или тъмно червен.
Но часовникът изглежда добре и така. И предвид това че работи прекрасно, аз не съм огорчен от придобиването му. Харесва ми и ще си остане така! И този остава за сбирката ми (вечно мой

)!
Имам го и в правилната каса, така че съм ги снимал за съпоставка двата, един до друг.

С последният часовник нямаше грешка и ядове! (Все пак е чешки!

)
Още един "Prim" ("Прим"), калибър 68.4, 17 камъка. Беше много мръсен, но като му измих касата и я лъснах, като му полирах стъклото и сложих верижка, направо засия! Оказа се че е доста добре запазен, явно почти не е носен. Работи отлично, синия му циферблат ужасно ми харесва и като цяло съм много доволен от придобивката!

Имам още един от този калибър - 68 и с такава каса. Не знам защо чехите наричат тази каса soudek (буре), аз не правя такава аналогия, но както и да е!