За казармата?

Тук пишем за каквото се сетим
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: За казармата?

Мнение от varban »

Казармена лакардия на зенитна тема.
Средните и големите калибри (37...57 са средни, 85...130 - големи, 152 има само в страшни приказки и в Съветския Съюз :-) ) стрелят не само по мишени, ами и по реални цели, с осколочни снаряди... можете ли да си представите 33 килограмово малаче с 1000 метра в секунда? А четири? Та четири такива изстрелва батареен залп на 130 милиметрови КС-30. Ето ги и тях:

Изображение

Това е сериозна машина, само електромоторите и са къде 30 киловата :-)
Стреля сякак си, ама може и по ПУАЗО (прибор управления артиллерийского зенитного огня).
Това е един шайтан-сандък с две-три седалки и двама мерачи - единия по хоризонтала, другия - по вертикала. Секи врътка по един чекрък с две ръце, се едно, че вади вода от геран.
А още един гледа вече стабилизираната във визира цел и въвежда фини корекции с два чекръка.
Та има две-три такива ПУАЗО, един голям генератор и четири оръдия, вързани с кабели към него.
И ако захванат самолет, няма пускане. Ако не първия залп, след пет секунди - втори. От трети обикновено няма нужда, щото тия киборги с шайтан-сандъците засичат и разривите, и правят корекция.

Ама нали трябва да тренират? И някой рационализатор измислил да слагат огледала и призми на прицелите. И ъгълът баш толкова, колкото е, ама плюс 90 градуса. Дистанция, скорост - всичко реално.
Само разривите - на километри от целта. Затова тя е реална - с всички маневри, които ги умее и тренира жив пилот.

И на едни учения лети някакъв Су или Ту, прави заход и около него - четири разрива в ромб. А изпитващите хич нищо не виждат там, накъдето гледат. И питат - Ласточка, можешь пройти еще раз. Отговорът няма да го привеждам дословно, щото ще ме забанят, ама смисълът е не тоя път, щото бил без ракети.
Последно промяна от varban на 22 Яну 2014 16:06, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Pavlin написа: Да беше им поискал на тези господа с ордените, по една наградна Стрела или Щурмански :)
Иван Иванич носеше най-често Спутник, ама с преправен секунден диск - със златна точка. Така било по-реалистично. Бил е на някой от измерителните пунктове на 4 октомври 1957.
Той се познаваше с доста ракетчици, с Глушко - със сигурност.

А за часовникът му през войната - не съм се сещал да го питам. Ама със сигурност е имал някакъв - Иловете доста често са се връщали с изпочупени прибори. Те жироскопи не са имали - вместо авиохоризонт - комбиниран курсов прибор. Така че на таблото най-нежен е бил часовникът. Само часовник, никакъв хронограф и секундомер.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Невата и тя лети с 1000м/с.
Искаш да кажеш, че през призми се целят в реална цел по време на тренировки?
Вица беше забавен :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Да. Може и без призми, а само с установка на намалена височина на целта. Тогава е по-зрелищно за наблюдателите и по-адреналиново за пилотите :-)

За ракетите - да, горе-долу с еднакви скорости са, иначе не може. Само че снарядът е много по-прост от ракеътата, за сметка на оръдията и системите за насочване.

Сега се наблюдава известен ренесанс на голямокалибрената зенитна артилерия - почват да използват управляеми... ограничено управляеми снаряди.

Най-интерресно е за морските системи - по този начин се получава оръдие, което може да стреля и по надводни, и по наземни, и по въздушни цели.

Тази корабна установка

Изображение

може да изстреля 320 снаряда за по-малко от 4 минути - по 45 от автомат в минута.
Обаче тежи 100 тона без снарядите, и още 40 тона - автоматичния погреб.
Та само на кораби я слагат, и то на големи - на крайцери и на ескадрени миноносци.

Снимката е неудачна, няма нищо за мащаб. Калибърът на оръдията е 130/52. Последното е дължина на нарезната част в калибри - към 7 метра са тия цеви. И патронът и тежи 52 кила.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа: А за часовникът му през войната - не съм се сещал да го питам. Ама със сигурност е имал някакъв ...
Абе не е толкова сигурно...
На руските форуми разправят, че с часовниците за летците през войната е било бузук - кой с квото могъл, а много - и без.
За да не е на сухо приказката, интересен супер-редкаж:

http://forum.watch.ru/showthread.php?p= ... post612185" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

Аз също като Митака мечтаех за специалните части, щото тренирах бойни изкуства, ама лепнах някакъв хепатит, който водеше след себе си половин година диета и цяла година без тренировки...
После учих насам натам и влязах чак 2004 на 27 - помощник ротният - лейтенант, беше 5 години по малък и ми викаше "старши", а момчетата от взвода "старшито". Лежах си в Долна на горната спарка и децата идваха с уважение да им разрешавам споровете като кадия... Те се бръснеха на 3 дни, щото голобради, а старото ставаше 5:20 за контра, че към 9 вече е неуставен...
След базовото обучение по риене на сняг от самолетна писта при -13 ме закараха на 4-ти километър в командване ПВО. Там чистех от снега с метличка един приземен Миг21. След това ме схванаха, че говоря езици, ползвам свободно компютри, чел съм книжки най-различни и вдявам доста от международни отношения и ме командироваха в един висш щаб... забранено носене на униформа (щото там от подполк. нагоре и трябва да живееш с ръка на ухото и на строева крачка), ходиш с костюм и вратовръзка (и черни цайси, разбира се;) влизаш сутрин в 8, ядеш в генералския стол, на обяд пак, в 17 хапваш пържола и те гонят за да запечатват. Превеждаш и пишеш несекретна ;) кореспонденция с НАТО (току-що бяхме влезли) и разнасяш писма до секретно и несекретно деловодство... А аз луд по оръжия и военщина... умирам да стрелям, да разглабям за време (7 сек.), оня ми ти АКС стои в шкафа както си е в греста от завода, никога неваден, видял си го веднъж само да му запишеш номера... но всъщност се занимавах с интересни неща и научих много. Работех с интелигентни хора, предимно пилоти 1 клас.
За Гергьовден се примолих да ми подпишат ГСП за да облека униформа (вторият кат беше девствен), че и майка ми да види войник, а не само киртак с калпак преди клетвата.
Докарвам се аз, барета, ръкави навити и закопчани, кубинки- джам и удрям една крачка по Витошка, отивам да гледам парада... и баш пред Народния театър се усещам, че не съм си пришил емблемата на новия камуфлаж. А наоколо ВП като шума. Звъня на майка ми, тя пристига с емблемата, игла и конец и я пришива както е на мене, в един вход... На това в Долна му се вика "умотник".
Имах един зловещ пропуск с много холограми, дето като влезе крадец в къщи докато съм спал, стигнал до него и побягнал панически... Много ме е яд, че поне не го снимах за спомен.

Air Policing, Открито небе, ДОВСЕ... протокол... как подреждаш около маса офицери от южното командване на НАТО, такива от Съвместното оперативно командване и военни аташета, ако има разминаване между чиновете, длъжностите в техните структури и временните длъжности в общия щаб, сред тях има жена, а единият началник е със съпругата си...
Последно промяна от clockwiser на 27 Яну 2014 23:40, променено общо 1 път.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Интересно! icon_clap
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

някой може ли да ми отговори защо ликвидирахме МИГ-23 с които беше летище Чешнингирово което отвреме навреме охранявахме по график със зенитната батарея а оставихме далеч по дъртите МИГ-21Разглеждал съм и двата на живо и 23-ката е далеч по съвременен Може би лампазите са преценили че нямаме нужда от самолет който може да бомбардира
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Нарязаха МиГ-23БН по същата причина, по която нарязаха и МиГ-23МЛА и МЛД.

По същата причина нарязаха шейсет и двойките - за кво им е таралеж в гащите? Я си карай на 21-ците или на 55-ците и си свиркай.
Това, че Т-62 отнася Т-55 като... като МиГ-23 отнася МиГ-21, не ги интересува.

Иначе ще чуеш, че МиГ-23 не бил добър, че братята са си оставили ръцете в него, че бил сложен за поддръжка, че няма части и консумативи... от консумативите най-паче няма керосин, ама това е друга тема...
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

По мое време хората с акъл или скатаха от тая простория или се самоубиха вътре...
Аз реших да съм от първите щото ми се живееше...
Иначе съм за военното обучение в чист вид, а не некой комплексиран шапкар да си избива комплексите върху младежите. Не че има смисъл в наши дни с 1 млн. армия откъм анадола, дето ше мине през нас за 12 часа от Свиленград до Брегово ако реши, или пък с тея дронове.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”