Да ви покажа първо новата придобивка от вчера, само за миг,за нея ще пиша като му дойде времето,машина с два камъка,счупен баланс и няма ремонтоар.
От тук нататък да се хващаме на работа,ако може помагайте
Та вдъхновен от подкараната Урания и новите си очила
просто ме напъна да разпарчетосам нещо,пак джобно,че белким виждам в какво ровя. В една торбичка се сещам ,че имам 4 Сими,всички непродуктивни и само едната със здрав баланс.Обаче две от машините като ги гледам уж еднакви на пръв поглед
Едната е сус здрав баланс,но барабанното клело има по-малко зъби отколкото му трябват,после се разбра и защо са му опадали,а другата машина е със здраво колело,викам си ще ги сменя и ще се оправят нещата

Да ,ама не

Оттук нататък става пак една история,то при мен, май квото пипна все на историческо става

Понеже всичко е потънало в мръсотия,решавам аз,да направя първото си след 45г. някъде разглобяване и профилактика на часовник. Та свалям циферблатите и на двата и нали съм дилетант без да правя анализ,го разпарчатосвам и ги удавям частите в бензина,барабар с целият друг механизъм.
Започвам аз да оглеждам изсъхналите детайли и първото което виждам,че анкера е без един палет

Поглеждам другият дето е цял,като,че ли всичко му е наред,ай ся и него ще сменям,другото което забелязвам от лицевата страна,че на уж здравият не само анкера,ами и тиражният лост (ако бъркам понятията моля поправяйте ме,че белким се науча

) Ма на другият е здрав
После поглеждам и централното колело - изкривено

Аааа,викам си няма да стане така и почвам малко помалко да разпарчатосвам и вторият механизъм,много интересна пружина има на собачката,а водещото колело имаше една втулка вътре ,която ме озори докато излезе (да отбележа,че не изгубих нито една част при разглобяването и на двата icon_clap
Остана само агренажа ,пробвах да завъртя такалетата ,тц ,анкерното колело се криви като маймуна в лунапарк. Доразглобявам и гледам , Анкерното колело зъбите му щръкнали нагоре кат на глиган, а средното колело ,оста му счупена

,тъй го е напънала пружината,че е изкривил и анк.колело,е как да се движи
Та накрая се получиха две купчинки тъй приятни за взора на някои хора,а у мен предизвикаха силен потрес,че както и бях забравил да снимам подробно,ще трябва по нюх да сглобявам.
И почнах ази по купчинките да броя: "Тука има - тука нема " абе не знам как се нарича обратното на каръка,ама това си е едно към милион да се случи,нямаше нито една и съща част в саатите ,която да беше повредена и в двата механизма!!!

Е ако и това не е чудо,да не забравяме, че става въпрос за повредени : баланс,анкер,анкерно колело,средно колело ,централно колело, тиражен лост,барабанно колело,това са 7 части ,то друго почти не остана
Намазах пружината на единият барабан,без да я развивам имаше добър син цвят без следа от корозия и слепване,при две три навивания,ще си поеме мазнинка. Другото което обаче чак сега видях по платините,че може да си приличат механиките,ама се и различават,единият е с подложни камъни,а другият е без,то и за това само на единият има надпис 15 камъка,иначе камъни на мостовете отгоре има,но откъм страната на циферблата - не и има едни означения до баланса като едното е REF (сигур референтен номер) 791 , а на другият REF 793 , за кое се отнася и дали ще има несъвместимост на частите ,предстои да разбера,мисля,че е за баланса,но може и да не е така.
Реших да пробвам баланса,както са ме учили,намазах го подобава и го сложих на оригиналната платина, импулсният камък заспа точно срещу чопчетата за анкера ,а спиците са на 90 градуса спрямо него,завъртях го, направи десетина оборота и спря,вторият път малко повече,предполагам от току що сложеното масло ,извадих секундомерът Панчо

и завъртях баланса ,като засякох време,точно 35 сек, продължи да се движи като постепенно намаляше ход и си спря пак точно на местото,много се обрадвах,но тогава и забелязах нещо странно в спиралата ,беше изкривена нагоре и почти или опираше в моста,иначе спиралата я гледах и си стои добре в свободно положение ,няма изкривявания и от какво се получава това ,не ми е ясно,а видимо не пречи на движението,макар,че едва ли е така,пробвах и на другата платина,все същото Някакви идеи?
P.P. A и още нещо,смятам да почна монтажа на частите в.у платината с подложните камъни,дали ще има значение,то така или иначе частите са сборни и от двата.