POLJOT 17 jewels

ghost_wolf
Reactions:

POLJOT 17 jewels

Мнение от ghost_wolf »

Здравейте!Искам съвет защо и от какво може да изостава часовника.Разглобил съм го на цяло,почистил съм го и съм сложил масло на всички части кадето трябва.Отначало мислех че карамфила затяга и го разглобих още по обстойно и го почистих и му сложих много малко масълце преди да поставя карамфила отново.Със сигурност не е от спиралата на баланса,защото и него почистих старателно.Но вече ми се изчерпаха идеите от какво може да е :think: :crazy: .Механъзмът е 2514.2H.
Затова моля за помощ.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: POLJOT 17 jewels

Мнение от nevenbekriev »

Първо започни с това колко изостава и нормална ли е амплитудата на колебанията на баланса във всички положения. Да не би да си преместил градусника докрай към фиксатора? Това е докрай на "-".Положението на символите + и - е объркващо. Трябва да си представиш че градусникът има стрелка на противоположната си страна и тази въображаема стрелка се мести към + или -.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

ако изостава повече от 8-10 минути значи часомникът спира а ако е по малко значи не си го регулирал Аз ще се опитам да обясня по ясно от колегата Като скъсяваш спирала -избързва Като увеличаваш- закъснява НАД 10 МИНУТИ РАЗГЛОБЯВАЙ И ТЪРСИ ОСЕНЪК ПО ЗЪБЦИТЕ ИЛИ НАМОТАНО МЪХЧЕ ИЛИ ВЛАСИНКА КОЯТО НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗАЛ
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

ghost_wolf написа:Здравейте!Искам съвет защо и от какво може да изостава часовника.Разглобил съм го на цяло,почистил съм го и съм сложил масло на всички части кадето трябва.Отначало мислех че карамфила затяга и го разглобих още по обстойно и го почистих и му сложих много малко масълце преди да поставя карамфила отново.Със сигурност не е от спиралата на баланса,защото и него почистих старателно.Но вече ми се изчерпаха идеите от какво може да е :think: :crazy: .Механъзмът е 2514.2H.
Затова моля за помощ.
Аз лично не бих го поправял, а веднага бих го обявил за продажба - това е УНИКАЛЕН, единствен в света 25-милиметров механизъм на Польот (2514) :lol: :wink: :lol:
Изображение
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

За 3 мм няма да правим въпрос я Човака може да го е мерил със шублера но го е белязал с тебешира Какво толкова а и въпроса му е принципен и важи за всички калибри така че 2214 2514 се тая
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

И аз видях, че е допусната неволна грешка но всички знаем за какво става въпрос. Много радва, че Митко има мерак и се занимава с тази краста. А като гледам е и доста по запознат от някой колеги както и от мен. А подразбрах, че на всичкото отгоре е и млад талант... може някой ден да дава съвети от тип-а на Невен и компания. :clap:
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Аз пък докато разбера за какво става въпрос... :roll:
Аватар
miroman
Специалист
Reactions:

Мнение от miroman »

Е майтап бе, Уили, сега пък някой да не се върже?

Весело да става...
Изображение
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

А язе като по-прост си мислим че човеко е иамл предвид 2614.2Н.
И не сте прави, че това е единствения на света 2514. Те ви още един:
http://www.hknebel.de/Uhren/html/unbenannt652.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ghost_wolf
Reactions:

Мнение от ghost_wolf »

Да извинявам се за грешката механизма е 2614.2H :mrgreen:
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Хаха и този е цъкнал грешния клавиш, та сега в гуглето и нашия форум ще излиза при търсене на 2514
:lol:
Изображение
Изображение
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Простете за невежеството, но какво ще рече "ОСЕНЪК ПО ЗЪБИТЕ" - да го разбирам износване, наклеп, нещо като "чаплък". Явно е майсторски жаргон, а аз съм начинаещ /само 1 година се занимавам с часовници, макар и да съм учил Елементи на финната механика, ако така се казваше предмета, че беше отдавна/.
Имал съм подобен проблем, бяха ми пробутали един cal. 1187, който каквото и да правиш, изоставаше и не можеше да се докара. Оказа се, че е сменена пружината на баланса от друг калибър и балансът идваше "тежичък" на тази спирала.
Друг път пък спиралата изпаднала от регулатора или грешно монтирана, както и да регулираш, нищо не става.
Сега ме мъчи един джобен с бамбашка спирала /overcoil hairspring/, е все опира някъде си и го захвърлих за друг път.
Но не се отказвам - един човек се учи за 3 години, друг за 30, а на трети му трябват 300 години. Е това беше за майтап!
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Искали са да ти кажат да търсиш боклуци по зъбите на зъбните колела. Демек нещо, което да "спъва" механизма.
Аз обаче ще те насоча към нещо друго. Провери ли, че равновесното положение на баланса е точно там, където трябва? Казано с други думи, при развита пружина и баланс в покой, импулсния камък на баланса трябва да е точно в "устата" на анкъра.
И накрая една хитринка. Ако имаш друг часовник със същия механизъм смени балансите и ако с втория върви добре е ясно къде е причината.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”