Механизъм на джобен часовник

crysis
Напреднал
Reactions:

Механизъм на джобен часовник

Мнение от crysis »

Здравейте, искам да попитам дали някой може да ми каже нещо за механизмът на този часовник? На него пише VOGТ. Не ми е известна такава марка да се е произвеждала - VOGT. Искам да разбера на кои марки часовници са слагани подобни механизми и коя е датата на производство? Благодаря ви предварително.
Изображение

Изображение
cerasimi
Специалист
Reactions:

Re: Механизъм на джобен часовник

Мнение от cerasimi »

Прилича ми много на този:

Richard Vogt & Cie. Kleinuhren, Uhrenteile; Biel, Schweiz; registriert am 23.6.1911

Снимал ли механизма така, че логото на механизма не се вижда много хубаво.Ако може да го снимаш , така, че да се вижда ясно логото, ще може и с по-голяма сигурност да се твърди дали това е фирмата.
crysis
Напреднал
Reactions:

Мнение от crysis »

А тази марка швейцарска ли е? Опитах по-ясна снимка. Върху V - логото е написано VOGT.
Много ти благодаря.
Изображение
cerasimi
Специалист
Reactions:

Мнение от cerasimi »

Сега вече по-ясно се вижда, че това е фирмата, за която по-горе ти писах. Да фирмата е швейцарска.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

марката е швейцарска но спирала на баланса- незнаен Затова регулатора е заел такова необичайно положение
crysis
Напреднал
Reactions:

Мнение от crysis »

Един приятел пренави часовника и се скъса спиралата. Занесох го на часовникар и ми сложи ето тази спирала. Иначе си беше с оригиналната. Поне сега работи и то-много точно.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

няма такова понятие- пренавит часовник все едно да налееш бензин в колата си и тя да се развали Туй е по вероятно ако ти нагъкат хаш две о
crysis
Напреднал
Reactions:

Мнение от crysis »

Хмммммммммм интересно при какви условия тогава се къса тази спирала? Не е ли когато види зор :D Има и случаи когато налееш бензин и колата пак се разваля, но от качеството му въпреки, че не е вода :D Значи да разбирам, че некачествено е използван часовника :D
crysis
Напреднал
Reactions:

Мнение от crysis »

Просто думата пренавит най-точно описва процесът, който се е случил при часовника. Спиралата се е скъсала от многократното навиване. Многократно навиване в степен скъсана спирала на баланса е еквивалент на пренавиване :D :D :D :D
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Май нещо бъркате спиралата на баланса с пружината която задвижва часовника и се навива чрез въртене на коронката. "Пренавиване" е отговор, който е измислен за отърваване от въпроса "Какво му беше на часовника?" без да се каже нищо конкретно. Такова нещо няма.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Никога не съм виждал спирала на баланса, която да се е скъсала от "умора на материала". По-често белите идват от човешка намеса, главно деформации или "лепенещи" витки.
Но пък всеки е чувал /и виждал/ за скъсана главна пружина на часовник, часовникът спира поради липса на задвижваща енергия. Прав е колегата Бекриев, че "пренавиване" не съществува като възможност. Еле пък при автоматиците, където не може да се навие пружината докрай, защото конструктивно е заложено да прескача...
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Сигурно има разлика м-у спиралите на баланса и на барабана Не знам, а може и регулатор за барабан да има, швейцарски е все пак, може и да са унифицирани Като се скъса на барабана се мести на баланса където е вечната Амбър, без умора и износване При проблем да може и с ключа от колата да се бръкне или с щангата от гумите
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

sheretudis написа:Сигурно има разлика м-у спиралите на баланса и на барабана Не знам, а може и регулатор за барабан да има, швейцарски е все пак, може и да са унифицирани Като се скъса на барабана се мести на баланса където е вечната Амбър, без умора и износване При проблем да може и с ключа от колата да се бръкне или с щангата от гумите
Сещам се, че регулатор за барабан има, по скоро регулатор за по-равномерно развиване на пружината на барабана - викат му малтийски кръст. Ограничава пълното развиване, часовникарите го махат обикновено. Даже ми е чудно, че го има при стари будилници на пружината за звънеца, а на главната пружина за хода го няма ... Но това е друга тема.
Надявам се останалото да е добронамерена шега.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Skyler написа: Даже ми е чудно, че го има при стари будилници на пружината за звънеца, а на главната пружина за хода го няма .
Става въпрос за най-стария модел на будилниците Юнгханс, нали? Ако не се ограничи развиването на пружината на звънеца тя опира в посредното колело и часовникът спира. мисля че затова са сложили малтийския кръст.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

nevenbekriev написа:Става въпрос за най-стария модел на будилниците Юнгханс, нали? Ако не се ограничи развиването на пружината на звънеца тя опира в посредното колело и часовникът спира. мисля че затова са сложили малтийския кръст.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ, господин Бекриев!
Благодаря за чудесното обяснение - кратко и ясно. Будилникът наистина е Junghans - Wurttemberg и е този, за които скоро писах, че върви 12 часа и спира. Куриозното е, че е оцелял при бомбандировките 1943 година - след като бомба е разрушила къщата на баба ми, часовника са го намерили в двора на съседите, с пукнато стъкло, но тик-такащ. Чудесна и същевременно проста механика! Това е причината, поради която не бих се разделил с него.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”