Здравейте,
Часовник SKAGEN.
Машина: кварцова Seiko Epson Co. ултра тънка, двустрелочна!
В аукциона го купих за идеално работещ. Дойде неподвижен. При прегледа, тъй като няма секундарник не ми направи впечатление. После реших, че батерията е за смяна. Измерих я - пълна. Сложих я, навиках жената и децата да млъкнат за 3 секунди. Цъка чудесно.
Стрелките обаче не мърдат. при сверяване се въртят много леко и гладко, не е въпрос на закрепване.
В разни форуми и сайтове четох, че така се случва с аналогови кварцове ако стоят дълго без работа - маслото се сгъстява / механиката клеясва.
Препоръчват "почистване и развъртане в циклонна машина", която в електромагнитно поле развъртала роторната част на високи обороти и смазване.
Друг вариант било смяна на механизма.
Някой чувал ли е за подобна профилактика на кварцова машина?
Някъде продават ли се кварцови механизми за смяна?
Кварцов механизъм трака, но стрелките не се местят
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Re: Кварцов механизъм трака, но стрелките не се местят
Аз ти препоръчвам само почистване и смазване без всичко останало. И кварцовите като механичните имат нужда от профилактика и трябва съответно да се види защо не се движат стрелките. Демек направи му една "проста" профилактика.
-
- Напреднал
- Reactions:
Ако почистване и смазване не помогнат, нов механизъм може да се купи от тук:
http://zaratime.com/category/39/mehaniz ... nitsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;.
Предполагам, че има и други такива фирми, който знае нека ги напише.
Успех с ремонта!
http://zaratime.com/category/39/mehaniz ... nitsi.html" onclick="window.open(this.href);return false;.
Предполагам, че има и други такива фирми, който знае нека ги напише.
Успех с ремонта!
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
100 години да живееш!
Няма точно неговия механизъм, но се ориентирах. Вероятно мога и да го поръчам през тях.
Няма точно неговия механизъм, но се ориентирах. Вероятно мога и да го поръчам през тях.
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
След профилактика на механичната част при Божидар часовникът вече работи. Сега казусът е стъклото, по което има три дразнещи драскотини. А то е закалено кристално стъкло, което май не се полира... и е много нископрофилно, и леко извито...
Но и така си е страхотен часовник. Единственият ми "дизайнерски", но толкова се бях надъхал, че за малко да си загубя ума и да дам 200-тина евро за доставка от Англия (В САЩ е 150$ ама не шипват извън Северна Америка. Всъщност в ерата на ETA и Myota "дизайнерски" е разтегливо понятие. И Tissot и Citizen, че и Sinn са станали малко или много черупка на купешка машина...
Моят е този модел

А аз се бях пощурил по този:

Но и така си е страхотен часовник. Единственият ми "дизайнерски", но толкова се бях надъхал, че за малко да си загубя ума и да дам 200-тина евро за доставка от Англия (В САЩ е 150$ ама не шипват извън Северна Америка. Всъщност в ерата на ETA и Myota "дизайнерски" е разтегливо понятие. И Tissot и Citizen, че и Sinn са станали малко или много черупка на купешка машина...
Моят е този модел

А аз се бях пощурил по този: