Лепило "Циферблат към машина"
-
- Напреднал
- Reactions:
Лепило "Циферблат към машина"
Въпрос към колегите с опит или наясно с химията: Как да стане?
Порцеланов циферблат от джобен, отчупени крачета, трябва да се залепи за механизъма си. Има голама повърхност.
Първата ми проба беше с двустранно тиксо за мокет. Пълен провал!
В е-bay видях някакви двустранни лепенки като коледни конфети. Много ми изглеждат афиф и скъпи /заради доставката/.
Монтажен силикон гарантира пукване при следващ опит за отлепване.
Виждал съм по платки "нещо меко като локум и прозрачно", което придържа кабелчета към платката. Пък има и по-големи електролитни кондензатори залепени по този начин.
Та питам какво лепило е най-удабно да се ползува - тряба да държи, но и да може да се махне за следваща профилактика. Не бих сложил каноконлит, дори и на часовник за продажба.
Предварително благодаря!
Порцеланов циферблат от джобен, отчупени крачета, трябва да се залепи за механизъма си. Има голама повърхност.
Първата ми проба беше с двустранно тиксо за мокет. Пълен провал!
В е-bay видях някакви двустранни лепенки като коледни конфети. Много ми изглеждат афиф и скъпи /заради доставката/.
Монтажен силикон гарантира пукване при следващ опит за отлепване.
Виждал съм по платки "нещо меко като локум и прозрачно", което придържа кабелчета към платката. Пък има и по-големи електролитни кондензатори залепени по този начин.
Та питам какво лепило е най-удабно да се ползува - тряба да държи, но и да може да се махне за следваща профилактика. Не бих сложил каноконлит, дори и на часовник за продажба.
Предварително благодаря!
Re: Лепило "Циферблат към машина"
Доколкото знам, всички използват двойнозалепващо тиксо.
За ръчните ползвам обикновено двойнолепящо тиксо-тънко.
Това за часовниците без дата и ден.При тях разстоянието м/у моста и циферблата е голямо.
Намирам местата без части и с две малки парченца се залепва.И аз съм виждал нещо синьо като пластична гума.
Това за часовниците без дата и ден.При тях разстоянието м/у моста и циферблата е голямо.
Намирам местата без части и с две малки парченца се залепва.И аз съм виждал нещо синьо като пластична гума.
Ползвам това: http://www.google.de/imgres?biw=1280&bi ... 0,s:0,i:80
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nikolakovachev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За такъв случай аз също бих ползвал двойнозалепващо тиксо.
Ама не от онова якото.
По-добре да се размърда цифера, отколкото лепящия слой да зацепи за няколко години и да го прецака.
Ама не от онова якото.
По-добре да се размърда цифера, отколкото лепящия слой да зацепи за няколко години и да го прецака.
Ако не ти се получава с двойнозалепващо тиксо,най вероятно не прилепва добре циферблата към машината и тъй като е джобна и има доста свободна площ по нея,може да опиташ да го залепиш с Хелметекс,Хелмевекс или както си я знаем Прома,лепил съм доста циферблати така и за това си позволявам да давам съвет, спойката остава гъвкава,което е в плюс и ако решиш да го махаш,не е трудно,със скалпел,захващаш капката лепило и се отделя като люспа и ако трябва се почиства допълнително с ацетон или корисилин. Аз капвам по една капка на три места(като триъгълник)така е по стабилно.Местата на залепяне трябва добре да се почистят,ако лепилото е много рядко,изстискваш някъде малко и го бъркаш с нещо,примерно с клечка за зъби,но трябва да е кратко,защото почва да се сгъстява и по повърхността се образува филм и няма да залепне добре. Можеш първо и да "грундираш" повърхността със съвсем малко лепило както е по-течно,само колкото да натъркаш повърхността на метала,говорим за три точки около 3-5 мм. напълно са достатъчни,така и основната капка лепило ще се захване по-добре,а и ако е по рядко,няма да "плъзне" на страни,после слагаш по една капка лепило,но да има обем малко и после притискаш. Връзката остава гъвкава и няма опасност например да се отчупи както ,ако е с каноконлит или епоксидна смола и не се притеснявай,премахва се без остатък. 

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
-
- Специалист
- Reactions:
Обикновено двойнозалепващо тиксо, от тънките, не от тези с мека материя.
При емайлираните циферблати обаче може да се запояват крачета с тинол, не се поврежда емаила и става здраво
При емайлираните циферблати обаче може да се запояват крачета с тинол, не се поврежда емаила и става здраво
Днес точно така добавих краче на една Ракета-телевизор.
Циферблата мисля,че беше нещо като елоксиран.
С малка бургия-0.8мм. леко влязох в метала без да пробивам изцяло.
Тази дупчица я калайдисах и запоих телче предварително калайдисано.
След това със скалпел леко оформих спойката да не опира някъде.
Но за боядисани циферблати мисля,че със запояване няма да стане.
Циферблата мисля,че беше нещо като елоксиран.
С малка бургия-0.8мм. леко влязох в метала без да пробивам изцяло.
Тази дупчица я калайдисах и запоих телче предварително калайдисано.
След това със скалпел леко оформих спойката да не опира някъде.
Но за боядисани циферблати мисля,че със запояване няма да стане.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Имаше една тема в руския форум - запояване на крачета, ама не с поялник, а с горелка. Разправят, че и на лакирани цифери става.
Е, и контактна заварка става, ама трябва да се прави цяла установка.
Циферблатът не се поврежда, щото загряването е за късо време.
Е, и контактна заварка става, ама трябва да се прави цяла установка.
Циферблатът не се поврежда, щото загряването е за късо време.
Мярнах нещо по темата 100бр. за 4$ само не знам с транспорта как стоят нещата.
http://www.esslinger.com/dial-adhesives ... epair.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.esslinger.com/dial-adhesives ... epair.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
-
- Специалист
- Reactions:
такова нещо никога не съм си позволявал нито на скъп нито на евтин Дори и за продажба въпреки неимоверната си алчност Ако има скъсано краче го пускам в коша с боклука и си търся читав Ако някой ми продаде часовник със скъсани крачета го считам като измама и повече не купувам
-
- Специалист
- Reactions:
какво се мандахерцаш бе 3017 Циферблата е най важната част от часовника И докато касата я виждаш и си преценяш то с цифера нещата са много неприятни По добре строшена машина отколкото скъсан цифер
Е не си прав.
Цифера е важен,но ако не се намери нов какво правим?
Или ако е някой прост часовник за 5лв.?Че той новия циферблат е по скъп.
Винаги ли отива в коша?
Аз предпочитам да си го оправя дори и с лепен циферблат.
И пак в кутията.
Цифера е важен,но ако не се намери нов какво правим?
Или ако е някой прост часовник за 5лв.?Че той новия циферблат е по скъп.
Винаги ли отива в коша?
Аз предпочитам да си го оправя дори и с лепен циферблат.
И пак в кутията.

-
- Специалист
- Reactions:
Ее, как така ще ги хвърляте?!? Я да ми ги увивате внимателно, и да ми ги прибирате някъде
- като се съберат ще ви кажа къде да ми ги изпратите. :)
Циферблатът е най-важната част в часовника, защото от него зависи до голяма степен външният вид на часовника. Разбира се не е коректно да се продава часовник с лепен циферблат по този начин без да се уведомят купувачите. Но дали е със скъсани крачета не винаги има значение, понеже може да се заварят нови или да се закрепи достатъчно сериозно по някакъв друг начин.
- като се съберат ще ви кажа къде да ми ги изпратите. :)
Циферблатът е най-важната част в часовника, защото от него зависи до голяма степен външният вид на часовника. Разбира се не е коректно да се продава часовник с лепен циферблат по този начин без да се уведомят купувачите. Но дали е със скъсани крачета не винаги има значение, понеже може да се заварят нови или да се закрепи достатъчно сериозно по някакъв друг начин.