Здравейте, сега правя една лека модификация на безел на Командирски. Тъй като имат слабо покритие от хром и понякога сравнително добри корпуси изглеждат ужасно с надравните си безели. Знам, че се продават нови, но все пак реших да махна покритието от хром. Сега изглежда добре, лъскава работа но идеята ми е да го патинирам. Знам, че тук си имаме сериозни майстори и химици които ще ни открехнат на тези тънкости. Корпусът ще си остане хромиран, но за да не е толкова ужасна комбинацията ще сложа циферблат със златисти индекси и стрелки. Пак си правя ежедневка - като няма хубави оригиналдета ще си правим по наш вкус
Та въпросът ми към вас е в какво да го топна (подръчни домашни химикали) че да придобие състарен вид?
като го оксидираш,търкаш с памучен парцал до като ти хареса на вид,виж дръжката на чука,беше лъскава,аз търсех неравномерен цвят,ще мацна нещо да покажа след малко http://postimg.org/image/whperlt4h/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето медна и месингова ламарина,полирана.Използвах два вида химия,оксидация"Ивайло" и железен трихлорид(за ецване на платки) топнати за по 15мин.
тук са полирани
след 15мин.в ляво са жел.трихлорид
Тук са с Ивайлото
ако не ме беше домързяло да ги обезмасля,цвета щеше да е равномерен
Аз за да стане равномерна оксидацията,сипвам 15/20капки в 150гр вода,разбърквам я хубаво и топвам в прозрачна чаша,като ми хареса цвета вадя и на течаща гореща вода плакна,посушавам и готово.Увлекох се да пиша
Имаш публикация с методика, имаш документиран резултат, имаш контакт с автора на експеримента. Това е
Само трябва да напишеш за резултата. И ако си сменил нещо, да напишеш и ти, та другите да тръгнат от там, дето ти си стигнал.
Ние си приказваме,Върбан го прочете като научна конференция
Аз не съм сигурен какъв ефект търсиш,затова показах и двата,дано съм бил полезен.Сега ще почистя леко с парцал ламаринките дето бяха в хлорида и ще ги топна в оксидацията(за повече време,по-разредена) очаквам да се получи добра повърхност
Много благодаря за нагледното описание. То е точно каквото търсех. Имам въпрос и за дълготрайността на ефекта? Всъщност "цвета" попива ли дълбоко. ? Ще издържи ли на ежедневно носене? Има ли разлика между тази оксидация с препарат и патината от времето?
Има,после ще пиша,че да не стане беля,химик съм сега
Докато чакам да се киснат едните ламаринки,пробвах другите,топени в оксидация,за износоустойчивост.С парче памучен парцал,с натиск тръкнах по сто пъти върху всяка от двете,това е резултата,сравнете снимките
преди ..
Месинга много ми харесва след двоината обработка. Най вероятно така ще го правя. Но се и надявам поне малко да жълтее защото ще бъде с жълта аранжировка. И дано да е дълготрайно.
Отново благодаря за снимките и напътствията.
Саше, евала за хубавата и полезна тема
Ники, поздравления за работата и резултатите icon_clap Както и за снимковия материал за първия и за изтрезняване за втория
Митак,болен и изморен съм,не пиян ;)
Днес тръкнах двойно обработената ламаринка с грубо парцалче
уточнявам,че ламарината съм я полирал,без да чистя окиси и неравности,ето разликата,гърба на същата ламарина
което значи,че най важно за резултата е подготовката на метала
Преди час си купих жел. трихлорид, че не съм ползвам от години и си нямах вкъщи. За Ивайло питах в оръжеиния ама казаха след седмица.
Ще пробвам само с жел.трихлорид като ще го обезмался предварително. Всъщност ако имах възможност да направя повърхността като след песъкострука май ефекта ще е по добър. Но ще карам както си е полиран в момента. Ще покажа резултата скоро.