Противоударни устройства

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Противоударни устройства

Мнение от varban »

plamenhar написа: Казаха ми,че на някои механизми тази пружинка е като на пантичка.
И ето на тази ЕТА 2836-2 беше точно такава пружинка.
За нула време се слага без опасност от отлитане.
А как се мъча с руските...
И на китайските е така.
Аз съм виждал шест бичима пружинки: тия, за които говориш, май инкаблок оригиналдъ. Лесно се отварят, ама се сменят трудно.
При Ракета и късен Полет е баш обратно. Хвърчат, като се слагат, но смяната им е опростена.
След това има KIF. Те са за поансонче - при мен от срязана клечка за зъби. Искат едновременно вкарване на трите лъча и завъртане на 30°.

Най-сложните за мен са на Восток, Слава, Заря, Чайка и Луч. Тия са си онодили таковата. И тях ги боря с рязана клечка, ама си помагам с игла.

Има още два вида - п-образни на Слава 1601 с винтов баланс. Те ми предстоят, не ги знам.
И още едни, ромбоидни, като на ранен 1 МЧЗ.
С тях още нямам плячка.

А въобще, темата трябва да се развие в техническия раздел.
dreadx
Специалист
Reactions:

Re: Ovaras

Мнение от dreadx »

Веднъж се борих 2 часа с една триъгълна на Слава, после видях картинки от разглобяването - как един руснак ги слагаше с клечка за зъби. Може би е добре върхът на клечката да е леко издълбан, за да легне плътно на камъка. Въпреки всичко не можах да си обясня, защо са ги направили толкова неудобни за слагане.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Те са даже по-удобни от лиричките, ама с поансон.
Иначе да, клечката за зъби леко я пробивам със заточена игла, за да притиска само мустачките.
И един по един ги вкарваш в прореза.

А защо са такива - де да знам. Има поне пет-шест съветски конструкции на противоударни устройства, ама останаха само лирички и трилъчеви.

Всякакви е имало, и парашут, почти по Бреге.
На часовникови механизми за артилерията съм виждал чудеса - диафрагмени пружинки. Дискове с фигурни прорези... дявол знае, как са ги правили.
За тях пък ще си много доволен - закрепваха се с притискащ пръстен и три болта :D
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Всички те разбрахме какво искаш да кажеш Върбане. icon_clap То лирички с поансони,то мустачки и трилъчеви,Брегеви парашути,диафрагмени пружинки и дискове с фигурни прорези.От ръсене само на професионална терминология,файда няма,все пак НЕ СМЕ часовникарски форум.Може Невен да те разбере,ам него няма какво да го учиш,той знае!По-добре да има и снимков материал или чертежи на съответната част,за да може евентуално някой,ако се запали като тебе от преди няколко месеца по механизмите,да разбере за какво иде реч и да му станат ясни разликите които описваш,сигурно ще е му е от полза.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Вземам си бележка :)

Ей сега показвам кво е парашут на примера на прототипа на механизъм Ракета 2209, също позната като Рекорд :)

Изображение

Сравни го със серийния:

Изображение

От тук: http://fotki.yandex.ru/users/asasin0611 ... 80731/?p=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Май това е единствената Ракета с трилъчева пружинка.

А за поансоните... ще търся снимка. С моя не мога да снимам подробности, а те са важни.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето картинка на самоделен поансон от клечка за зъби:

http://forum.watch.ru/attachment.php?at ... 1382731754" onclick="window.open(this.href);return false;

Прави се с нож, пила и запалка :)
След обгарянето се пробива, кой с каквото има. Свредло, заточена игла :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Така е малко по-ясно,нагледно и полезно,но да оставим темата на Пламен на мира,че ще ни се скара и да се местим някъде другаде да се учим (някои от нас) :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз ще помоля модераторите да одерат офтопика в отделна тема.

По-голямата част от часовниците, които съживяваме, са с противоударен баланс, и ще е полезно да обменим челен опит. Пък и Невен може да напише нещо :)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа: По-голямата част от часовниците, които съживяваме, са с противоударен баланс, и ще е полезно да обменим челен опит. Пък и Невен може да напише нещо :)
Трилъчевите: слагам пружинката върху инкаблока - както ще стои, но краищата не са подпъхнати, а отгоре. Подпирам с клечка за зъби през дупката на пружинката върху шатона - така няма как да излети. С друга клечка завъртам пружинката спрямо дупката и първата клечка докато някой край дойде върху процепа, пъхам го отдолу и продължавам да въртя, така пъхам и трите края.
Лирите:Хващам с пинсета пружинката, да стърчи само края с пантата. Държа вертикално и слагам пантата в гнездото, пускам пружинката да легне върху шатона. Слагам отгоре нещо да подпира да не изхвърчи и подпъхвам първо едната половина, после и другата.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”