Слава 5671 Tourbillon
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Слава 5671 Tourbillon
Трябва някъде да се отбележи турбийон система "Слава на Диран":
Е това е работа!
Някои от нас ходят оттатък, ама някои - не. Обаче всички амбулаторни трябва да го знаят :-)
Мен такова нещо ме кефи много поврче от някоя неземна машина с вечен календар!
Е това е работа!
Някои от нас ходят оттатък, ама някои - не. Обаче всички амбулаторни трябва да го знаят :-)
Мен такова нещо ме кефи много поврче от някоя неземна машина с вечен календар!
Re: Слава 5671 Tourbillon
Видяхме го. И мен много ме кефи компликейшъна. Но не ме кефи половината публика в другия форум, по чиито разбирания това са боклуци(за Славата става въпрос).
Гледах го и аз.Много интересна концепция и майсторска работа.
Но-каква е целта на занятието освен да се себедокажеш.
Какви са характеристиките и предимствата?
-
- Специалист
- Reactions:
Това е в контекста на един епичен спор в една друга тема - има ли файда от модификации и ъпгрейдове на механизмите на ЕТА, където Диран твърди, както и аз, че това са глупости.
Специално тази "обира" овациите ,обачеPavlin написа:Видяхме го. И мен много ме кефи компликейшъна. Но не ме кефи половината публика в другия форум, по чиито разбирания това са боклуци(за Славата става въпрос).

Няма лошо.Всички го правим (или поне така мисля) .Интересно е ,"маѝсторско" е .........това е достатъчно за да спечели феновете на тези неща.plamenhar написа:Гледах го и аз.Много интересна концепция и майсторска работа.
Аз пък се радвам на човека.
И аз му се радвам.
По скоро мислех,че някой ще се изкаже технически по въпроса.
По скоро мислех,че някой ще се изкаже технически по въпроса.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Че аз за кво направих тема и тук?
Айде изказвайте се де :-)
Обаче не предполагах, че Диран ще подходи толкова директно. Турбина каиш? Ми ето ти Слава турбо :-)
Но като всеки красив експеримент, и това си има самостоятелна ценност.
Айде изказвайте се де :-)
Обаче не предполагах, че Диран ще подходи толкова директно. Турбина каиш? Ми ето ти Слава турбо :-)
Но като всеки красив експеримент, и това си има самостоятелна ценност.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
За самостоятелната ценност - възелът на баланса, анкерът и анкерното колело са щатни. И могат да се разменят.
Две машини една до друга - 5671 и 5671.ТД и се гледа, коя по-добре върви. С един и същ комплект части на хода.
Това е чист експеримент.
На времето Менделеев е казал, че науката почва с измерванията. А не с впечатления или предвзети (примерно има или няма смисъл от доработка) тези.
Две машини една до друга - 5671 и 5671.ТД и се гледа, коя по-добре върви. С един и същ комплект части на хода.
Това е чист експеримент.
На времето Менделеев е казал, че науката почва с измерванията. А не с впечатления или предвзети (примерно има или няма смисъл от доработка) тези.
-
- Специалист
- Reactions:
Първо ще изкажа адмирации, за това че го е измислил и направил. Нали Хайтов беше казал, че едно е да искаш, друго да можеш, а трето и четвърто...
Импулсът се предава на баланса чрез завъртане на цялата касета, а тя е доста тежка и почти цялата енергия отива в нейния инерционен момент и после се губи при спирането й. Затова амплитудата е малка и ми се струва че ако се изправи ще спре. Ако се поизпили още много от месото да остане само скелет ще е по-добре. То е ясно че няма практически смисъл, но пък си е гледка. Понеже е стационарен часовник, само балансът да се постави да стои хоризонтално при нормално положение на часовника, по-лесно ще се постигне много по-добър ефект от турбилион.
Импулсът се предава на баланса чрез завъртане на цялата касета, а тя е доста тежка и почти цялата енергия отива в нейния инерционен момент и после се губи при спирането й. Затова амплитудата е малка и ми се струва че ако се изправи ще спре. Ако се поизпили още много от месото да остане само скелет ще е по-добре. То е ясно че няма практически смисъл, но пък си е гледка. Понеже е стационарен часовник, само балансът да се постави да стои хоризонтално при нормално положение на часовника, по-лесно ще се постигне много по-добър ефект от турбилион.
Може да го остави легнал и чрез оси и зъбни предавки да обърне стрелките вертикално 

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Нали има виброграф, стрелки не му трябват :-)
За загубите - ми има ги.
Не напразно при конструиране на механизми се мъчат да направят възможно по-леки колелетата, които се въртят бързо. И най-леко, с най-тънки цапфи винаги е анкерното. То постоянно работи в старт-стоп режим.
А при турбините - тежка каретка.
Така че даже да се увеличи момента... примерно с втора ходова пружина, нали е Слава :-) пак ще върви по-зле от базовия.
Виж, ако почнат нетипични за будилник завъртания, а на баланса се завинти някое тежко болтче, че да внесе дисбаланс, тогава изобретението на Бреге Варненчик може да почне да работи.
Толкова за техниката.
А за майсторлъка и красотата - такова нещо е хиляди пъти по-красиво от всички арт-щуротии. Щото работи. И е грехота да се затваря в корпус :-)
За загубите - ми има ги.
Не напразно при конструиране на механизми се мъчат да направят възможно по-леки колелетата, които се въртят бързо. И най-леко, с най-тънки цапфи винаги е анкерното. То постоянно работи в старт-стоп режим.
А при турбините - тежка каретка.
Така че даже да се увеличи момента... примерно с втора ходова пружина, нали е Слава :-) пак ще върви по-зле от базовия.
Виж, ако почнат нетипични за будилник завъртания, а на баланса се завинти някое тежко болтче, че да внесе дисбаланс, тогава изобретението на Бреге Варненчик може да почне да работи.
Толкова за техниката.
А за майсторлъка и красотата - такова нещо е хиляди пъти по-красиво от всички арт-щуротии. Щото работи. И е грехота да се затваря в корпус :-)
Ако се направи и да отчита времето, ще се намерят и купувачи 
Аз все още не мога да разбера как предава движението на касетката!?!

Аз все още не мога да разбера как предава движението на касетката!?!

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
http://youtube.com/watch?v=9FzXOeSTahU" onclick="window.open(this.href);return false;
Върти се около неподвижно колело.
Върти се около неподвижно колело.
И.....и лудия арменец
Изкефи ме максимално!!! icon_clap
Радвам се, че има такива хора като него.....като нашия Невен....за които няма невъзможни неща!!!
Поздравления!!! icon_clap

Радвам се, че има такива хора като него.....като нашия Невен....за които няма невъзможни неща!!!
Поздравления!!! icon_clap

.