Направих тази тема и за да не цапам на майстор Марински неговата тема с прекрасните каишки които сътворява.
Показвайте тук какво сте успели да сътворите с ръцете си.
Срам или не ще покажа поредната си домашарка.
Нали е модерно да сме в бойна готовност за която идея много трябва да черпя Марински

Както го и предупредих аз изплагиатствах идеята му. Сега вече колегите ми ловждий и пищовждий ще ми завидят.
Много се чудех дали да не я направя за голямата тупалка ММ, но такива бяха много показани в другата тема на майстора, та реших да направя най-ползваната от нас 18/16мм
ето я:

Макар, че това ми е може би 10-тата ръчно изработена каишка има още много да се уча.
Нямам голям избор от кожи, но реших да е пухкава (дебела и мека)
Експериментирах с една идея на щерка ми (2ри клас) та взех бял конец дебеличък и реших да го промажа и едновременно да го оцветя. За целта използвах маслени/восъчни пастели. В училище по рисуване са правили някакви интересни творби като са нагрявали пастелите на ютия, те са се разтичали и са ги нанасяли върху картон и т.н.
На мен това ми беше достатъчо да пробвам с конеца (2 метра). Избрах си цвят, нагрях в една капачка пастел той се стопи за секунди като масло.
Овъргалях навития конец в течния восъчен пастел.
Намачках хубаво да се разнесе навсякъде по конеца. После в друго парче пастел твърдо започнах да прокарвам конеца многократно като притисках с палец отгоре. Така конеца си отнемаше от пастела материал и след многократно повтаряне на процедурата прецених, че е достатъчно дори в повече.
Със сешоара на жена ми (близо 2kW) започнах да обдухвам навития конец и восъкът пак се разтопи върху конеца и с вестник обрах излишното с мачкане и нагряване/обдухване.
Не знам дали ще е трайно, но се радвам, че опитах.
Вече бях залепил каишката, оформих дупките с един тракер (не знам дали така да му викам) и започнах да шия, този шът с една игла (тъп връх) и смея да кажа, че се получава по добре от две игли с остър връх, но може и конеца да е помогнал тъй като сега не ми се усукваше наляво/надясно.
Куцат ми ръбовете, все си мечтая да ги направя като гумирани, но трябват материали, а аз нямам.
Стига съм писал хубаво да се покажат снимки да видите.