Как да извадя парче счупена ос от камък?

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Как да извадя парче счупена ос от камък?

Мнение от atanweb »

Привет, случвало ми се е няколко пъти на ръчни часовници след смяна на баланс да има проблем с влизането на новите оси в леглата на камъните. Поради налични други механизми не съм се задълбочавал да ги оправям.
Днес при ремонт на будилник Слава и събирането от два неработещи към един работещ се натъкнах на следния проблем.
Камъкът на моста на анкерното колело е запушен. Опитвам се да сложа анкерното колело но не ще. Точно там преди това имаше счупена ос на старото анкерно колело.
Възможно ли е поради различните години на производство дебелината на оста на анкера да е различна?
И ако се приеме, че няма разлика в анкерното колело, то как да отпуша отвора на камъка ако това е причината?
Благодаря ви предварително за помощта.
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Как да извадя парче счупена ос от камък?

Мнение от nevenbekriev »

Не е невъзможно да ома разлики в диаметрите на отвора на камъните, все пак това е съветска техника. Но камъкът или е запушен, или не е. Ако погледнеш през него към светлината, трябва да виждаш само отвор и червен камък, ако има нещо черно, кафяво или с друг цвят, значи е някакъв остатък или стара смазка. Може оста на старото колело да е ръждясала и изгнила и да си стои в камъка. Такъв камък може да се почисти в разредена фосфорна киселина (заедно с моста) за няколко часа или направо да се смени. Всички камъни на Слава би трябвало да са еднакви по външен и вътрешен диаметър. Най-често са проблемни обаче камъните на баланса. Случва се да са спукани или да дават характерен шум, даже може оста на баланса да се износи и направо да се среже от такъв камък. Имам една кутийка с мостове от анкер, от там си взимам камъни. Нищо че са плоски, стават и за моста на баланса
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Re: Как да извадя парче счупена ос от камък?

Мнение от atanweb »

Благодаря Невен.
Случката е следната:
При разглабянето на една Слава, махнах баланса и анкера, след това пробвах свободния ход на колелата като навивах пружината , вървяха леко. Реших да смажа камъните и втулките. Направих го и пак пробвах с пружината, всичко беше великолепно и вървеше добре, но явно не съм преценил, че на анкерното колело се развива невероятно скорост и в един момент колелото изхвърча, като беше с счупени крайща на оста и от двете страни.
След като намерих ново анкерно колело то не влизаше нито в основната платина нито в моста.
Вчера пък използвах други части от вече бракувания механизъм и ги сложих в Слава-глобус.
Зададох въпроса за да съм информиран следващият път в такава ситуация. Но след прочетеното смятам, че съм постипъл разумно като не съм си губил времето. Механизми за Слава има много, аз сиживих друг благодарение на съсипания от мен. Тук важното е , че си взех поука и мога да разкажа за да не правите и вие така.
Все пак за да има капчица забавление в съживяването смених втулките щото бяха станали с продълговати отвори. Не бях го правил и се радавам, че се оказа по силите ми.
Още веднъж благодаря Невен. Ще имам в предвид съветите ти в моето часовникарско бъдеще.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”