пружина за джобен
пружина за джобен
Поздрави колеги,
не знам как да премеря параметрите тъй да се каже на пружината за навиване на един джобен саатник. Извадена е от барабана. Скъцана е и ми се иска ако мога да намеря такава да му го турна. Ако става да се сложи и старата също добре ама ми се чини , че няма да работи както си требе. Та приемам съвети как да премеря пружината и дали ще ми трябва нещо като микрометър или.... просто шуплера ще свърши работа.
Благодаря предварително.
не знам как да премеря параметрите тъй да се каже на пружината за навиване на един джобен саатник. Извадена е от барабана. Скъцана е и ми се иска ако мога да намеря такава да му го турна. Ако става да се сложи и старата също добре ама ми се чини , че няма да работи както си требе. Та приемам съвети как да премеря пружината и дали ще ми трябва нещо като микрометър или.... просто шуплера ще свърши работа.
Благодаря предварително.
Re: пружина за джобен
Айде пръво кажи де се е скинала таа пружина. Ко е към краищата мое и да се направи нещо и старата па да влене у час.
-
- Специалист
- Reactions:
Основните мерки на пружината са дебелината и ширината на лентата от която е направена. Трябва да е толкова дълга, че като се постави в барабана (в развито състояние), да заема около 25% от радиуса му или 11 - 13 витки.
Основните източници на пружини са донорите - секундомерите Агат, часовниците УМФ - Сатурн и разните Рули, понякога звънчевата пружина от будилник Слава.
Ако новата пружина е по-къса от колкото е нужно, остава да се надяваме че ще върви достатъчно дълго (поне 24 + 3-4часа). Ако е по-дълга обаче трябва да се скъси откъм външната страна, защото това също води до по-кратко време на работа.
Основните източници на пружини са донорите - секундомерите Агат, часовниците УМФ - Сатурн и разните Рули, понякога звънчевата пружина от будилник Слава.
Ако новата пружина е по-къса от колкото е нужно, остава да се надяваме че ще върви достатъчно дълго (поне 24 + 3-4часа). Ако е по-дълга обаче трябва да се скъси откъм външната страна, защото това също води до по-кратко време на работа.
Просто премери пружината както ти каза Невен.Шублера е достатъчен.
Освен това премери и дължината.
И дай размерите тук.
Да проверя из моите.
Освен това премери и дължината.
И дай размерите тук.
Да проверя из моите.
Благодарско първо за отговорите. Чосовника е orator закупен на магия от нета като неработещ. Пружината е към края скината но точните размери утре заедно със снимки.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Тя пружината не е като термодинамиката - има два края и ни едно начало :-)
Е, при тебе са четири краищата...
Та в кой крсй се е прецакала - към охлюва или към барабана?
Е, при тебе са четири краищата...
Та в кой крсй се е прецакала - към охлюва или към барабана?
Поздрави.
Установих, че фотото е безнадеждно за макро снимки без подходящата светлина от 09.30 до 10.30 и моля за извинение поради лошото им качество.

та поради моите бегли познания предполагам пружината е скъсана как се казва в най-вътрешната си част и малкото парче е 6.00 см. от общо 50.00 та голямото е 44.00. Дали ще може да стане и старата. Ширина 1.8 / 1.9 щото шуплера го немоа намеря. Дебелина като открия тоя гадюх де се крие, но предпологам щепе 0.2 / 0.3 най-много.
Установих, че фотото е безнадеждно за макро снимки без подходящата светлина от 09.30 до 10.30 и моля за извинение поради лошото им качество.

та поради моите бегли познания предполагам пружината е скъсана как се казва в най-вътрешната си част и малкото парче е 6.00 см. от общо 50.00 та голямото е 44.00. Дали ще може да стане и старата. Ширина 1.8 / 1.9 щото шуплера го немоа намеря. Дебелина като открия тоя гадюх де се крие, но предпологам щепе 0.2 / 0.3 най-много.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Не съм ял баница, ама съм виждал, как ядат... така де, виждал съм "оправени" пружини след такова скъсване.
Вътрешния край е отгрят (по цветовете на дъгата съдя :-) ) и отворът е просечен със специални клещи. Ама сигурно може да се пробие със свредло и да се оформи с пилички. Или направо да се изпили, като се огъне на малък радиус.
Сигурно не е правилно, ама ако няма друга, си е вариант.
Това часовникар трябва да може да го направи, иначе не е часовникар :-)
Вътрешния край е отгрят (по цветовете на дъгата съдя :-) ) и отворът е просечен със специални клещи. Ама сигурно може да се пробие със свредло и да се оформи с пилички. Или направо да се изпили, като се огъне на малък радиус.
Сигурно не е правилно, ама ако няма друга, си е вариант.
Това часовникар трябва да може да го направи, иначе не е часовникар :-)
-
- Специалист
- Reactions:
Разбира се че може да се направи, но точно за този случай е подходяща непреходната мисъл на безименния Майстор: (в отговор на въпроса" ...ще го направиш лш майсторе?...") - АЗ ШЕ ГО НАПРАВА, АМА ТО НЕМА ДА СТАНЕ!!!
От дългата работа при постоянно навиване и развиване, усилието и стареенето на материала в пружината се образуват микропукнатини, те назряват и нарастват, подхранвани от горните условия и корозията от влагата. Накрая пружината се чупи на мястото, където е най-зрялата пукнатина. Естествено това място е близо до вътрешния край, понеже там огъването/разгъването е най-гоамо. Когато я поправиш, на ред е следващата по степен на зрялост пукнатина и много често до седмица се налага да се прави пак, и така докато стане достатъчно късата да не си струва вече да се прави. Е, това е в най-лошия случай. Иначе е възможно да издържи много дълго след ремонта, но гаранция за това няма!
Обаче има условия които трябва да се спазят за да има шанс да работи дълго след ремонта. Трябва поне 3-4 см (при джобен часовник) от счупения край на пружината да се разкалят добре, да стане мека като ламаринките, с които затварят наилоновите опаковки на хляба например. Ако остане мястото твърдо и крехко, няма много шанс... А някои пружини са много проклети и се самозакаляват при нагряване и изстиване във въздуха, затова като се нагреят, трябва да се отдалечават бавно и постепенно от пламъка, за да няма рязко изстиване. Можеш да пробваш със счупеното парче за да добиеш представа как и дали се получава. Пробиването на продълговат отвор в тази тясна лента става (ако нямаме специална щанца) както Върбан е казал, като самият край се огъне на 180 гр. с радиус като на вала и с триъгълна пила се пили по тангента в средата на лентата. Дооформя се после с тънка обла пила. Няма смисъл да се опитваме да оформим правилна спирала след това, а просто трябва да вкараме пружината в барабана и да навием до край. Това ще я оформи така както тя сама ще желае да стои, което от своя страна е неизбежно.

От дългата работа при постоянно навиване и развиване, усилието и стареенето на материала в пружината се образуват микропукнатини, те назряват и нарастват, подхранвани от горните условия и корозията от влагата. Накрая пружината се чупи на мястото, където е най-зрялата пукнатина. Естествено това място е близо до вътрешния край, понеже там огъването/разгъването е най-гоамо. Когато я поправиш, на ред е следващата по степен на зрялост пукнатина и много често до седмица се налага да се прави пак, и така докато стане достатъчно късата да не си струва вече да се прави. Е, това е в най-лошия случай. Иначе е възможно да издържи много дълго след ремонта, но гаранция за това няма!
Обаче има условия които трябва да се спазят за да има шанс да работи дълго след ремонта. Трябва поне 3-4 см (при джобен часовник) от счупения край на пружината да се разкалят добре, да стане мека като ламаринките, с които затварят наилоновите опаковки на хляба например. Ако остане мястото твърдо и крехко, няма много шанс... А някои пружини са много проклети и се самозакаляват при нагряване и изстиване във въздуха, затова като се нагреят, трябва да се отдалечават бавно и постепенно от пламъка, за да няма рязко изстиване. Можеш да пробваш със счупеното парче за да добиеш представа как и дали се получава. Пробиването на продълговат отвор в тази тясна лента става (ако нямаме специална щанца) както Върбан е казал, като самият край се огъне на 180 гр. с радиус като на вала и с триъгълна пила се пили по тангента в средата на лентата. Дооформя се после с тънка обла пила. Няма смисъл да се опитваме да оформим правилна спирала след това, а просто трябва да вкараме пружината в барабана и да навием до край. Това ще я оформи така както тя сама ще желае да стои, което от своя страна е неизбежно.
Последно промяна от nevenbekriev на 10 Юни 2014 18:37, променено общо 1 път.
И тук научих нещо, защото и на мен се е случвало скъсана пружина и почти никога не ми се е получавало това което искам. А именно - разкаляването ако стане, и ако успея да пробия и да направя новата извивка - после почти веднага се чупи отново и то на границата между разкаляваната част и тази която не е нагрявана. Но това за бавното отдалечаване не го знаех. Да кажем че успея да направя по плавно преливане. После какво правим ? Как каляваме така че да се получи еднаквост. Темата си е важна. Има какво още да се обсъжда по нея.
-
- Специалист
- Reactions:
Никакво каляване. Така си остава разкалено. Този мек краен участък практически не работи като пружина, а увеличава ефективния диаметър на вала като предпазва останалата част на пружината да не се огъва толкова много. От цялата работа резервът няма да намалее чак толкова, но шансът за още няколко години ще нарастне много.мitakaaa написа:После какво правим ? Как каляваме така че да се получи еднаквост. Темата си е важна. Има какво още да се обсъжда по нея.
Не бях се замислил за това - че може да остане незакалено. Определено при първия подобен проблем ( тоест трябва да хвана един джобен) ще опитам. Но преди това трябва да намеря фитил за спиртната лампа. Нямам и до сега опитвах на газовия котлон. Ама то си иска каквото си трябва. Само дето незнам дали мога да заместя с нещо фитила - че от къде да го намеря
Иначе за пробиването си имам - хората са го измислили

Иначе за пробиването си имам - хората са го измислили

А така!Показвам на народа по време на срещата абсЕлютно същият инструмент,а те-кога ще го ползваш това.Ами в подобен случаѝ разбира се(на 100 г -веднъж
)

Веднъж да е, но когато съсипеш пружината ще си е за яд. А така - щрак и си готов. Освен това инструмента има и друго предназначение - знаеш ли го ?